• RSS
  • Delicious
  • Digg
  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Youtube

Citit: “Harul, da… Dar Legea?”

AlexB vineri, 7 decembrie 2012, 21:05 fara comentarii

Am citit cartea “Harul, da… Dar Legea?”, 77 de pagini, de Virgil Dumitrescu.

Este o fascinanta punere in discutie a unei probleme din crestinismul zilelor noastre: Harul sau Legea?

Sapte citate din carte, asa cum am obisnuit mai nou (odata am sa spun de ce doar 7 citate):

Citeste mai mult »

Publicat in: Cărţi citite, Lumea de mai sus de lume

Citit: Cele Zece Porunci sub atac

AlexB sâmbătă, 17 noiembrie 2012, 17:58 fara comentarii

Am citit cartea “Cele Zece Porunci sub atac”, 90 de pagini. Fiecare capitol este scris de alt autor, se poate vedea lista de autori pe coperta.

Merita citita. Cartea are 12 capitole; din fiecara capitol voi scrie un scurt fragment.

 

Luand pozitie de partea Celor Zece Porunci

“Fara Cele Zece Porunci, toate aspectele morale sunt relative; nu exista nici un standar absolut. […] Binele si raul nu reprezinta o problema de opinie personala.”

Citeste mai mult »

Publicat in: Cărţi citite, Lumea de mai sus de lume

Citit: Istoria Mântuirii

AlexB miercuri, 31 octombrie 2012, 20:29 fara comentarii

Am terminat de citit cartea “Istoria Mântuirii”, 339 pagini, scrisa de Ellen G. White.

Cartea are 67 de capitole (din motive lense de inteles nu le mai pomenesc aici) si prezinta succint istoria luptei dintre EL si diavol incepand cu “Caderea lui Lucifer” (cap. 1) si viata primilor patriarhi, continuand cu imparatii lui Israel si prorocii Vechiului Tesament, prezentand apoi viata Domnului Isus si a apostolilor, persecutiile din primele veacuri, Reforma, timpurile prezente si terminand cu vremea sfarsitului si “Noul Pamant” (cap. 67).

Cateva citate dintre cele care mi-au atras atentia:

“El (satan) a hotarat ce viclenia si inselaciunea vor reusi sa realizeze lucrurile pe care maretia si forta nu le puteau realiza.”

“Fiecare lovitura de ciocan in construirea corabiei era o predica pentru oameni. Noe a indrumat, a predicat si a lucratt in timp ce oamenii il priveau cu uimire si il considerau un fanatic.”

Citeste mai mult »

Publicat in: Cărţi citite, Lumea de mai sus de lume

3 lucruri despre cele 10 porunci

AlexB sâmbătă, 29 septembrie 2012, 7:44 un comentariu

Domnul mi-a dat cele doua table de piatra, scrise cu degetul lui Dumnezeu si cuprinzand toate cuvintele pe care vi le spusese Domnul pe munte. (Deuteronomn 9:10)

In acest pasaj, Moise vorbeste despre Legea data in forma scrisa pe Sinai, cele 10 porunci.

Desprind de aici 3 lucruri importante pentru mine si pentru tine.

1. Autoritate :: “scrise cu degetul lui Dumnezeu” :: EL Insusi a scris poruncile cu degeteul Sau. Asta imi dovedeste mie ca EL este Autorul celor 10 porunci. “Autoritate” o fi venind de la “Autor”? Oricum, daca EL le-a scris, are tot dreptul si toata autoritatea sa-mi ceara sa le pazesc. Nu-i asa ca-i un pic ciudat, ca in calitate de crestini, de multe ori spunem ca tocmai ce a scris EL Insusi cu degetul nu este important pentru noi?… Sau mai mult: spunem ca ar trebui sa uitam exact lucrul despre care EL spune “Adu-ti aminte”. Hmm, ciudat, zic.

2. Trăinicie :: “table de piatra” :: Faptul ca au fost scrise pe table de piatra si nu pe nisip imi sugereaza faptul ca acele 10 principii sunt trainice, se aplica tuturor oamenilor din orice perioada a istoriei. Daca acuma-s 4000 de ani Citeste mai mult »

Publicat in: Lumea de mai sus de lume

Cumpătare, dreptate şi evlavie

AlexB sâmbătă, 25 august 2012, 17:08 fara comentarii

In cercurile crestine, nu de putine ori am auzit discutandu-se despre faptul ca acum nu mai suntem sub Lege, ci sub Har. Adicatelea, pana la Isus a fost Legea si de atunci a venit Harul.

Dar oare Harul este in opozitie cu Legea? Daca suntem sub Har, nu mai trebuie sa ascultam poruncile LUI?

Dar hai sa lasam Cuvantul sa-si spuna cuvantul:

Caci harul lui Dumnezeu, care aduce mantuire pentru toti oamenii, a fost aratat si ne invata s-o rupem cu paganatatea si cu poftele lumesti si sa traim in veacul de acum cu cumpatare, dreptate si evlavie. (Tit 2:11-12)

Citeste mai mult »

Publicat in: Lumea de mai sus de lume

Isus şi Deuteronomul

AlexB sâmbătă, 28 aprilie 2012, 7:40 3 comentarii

Ca si crestini ne place sa spunem ca Isus este exemplul nostru in toate. Insasi denumirea de crestin vine de fapt de la Christos.

De multe ori cand vorbim despre importanta studierii Bibliei, ne amintim sa spunem ca si Isus se baza mereu pe un “Asa sta scris!”. In ispitirea din pustie, Isus raspunde de fiecare data diavolului cu citate din Scriptura spunad “Sta scris”. Iata, deci, zicem noi, cat este de important ca sa cunoastem Scriptura!

Insa este un amanunt interesant in citatele pe care le foloseste Isus ca sa raspunda diavolului. Toate sunt din cartea Deuteronmului! Ai observat asta? Citeste mai mult »

Publicat in: Lumea de mai sus de lume

Cortul Întâlnirii – Lege şi Har

AlexB vineri, 11 martie 2011, 6:33 un comentariu

Multi crestini vad o contradictie intre Har si Lege, intre mila si dreptate, intre indurare si judecata. Plecand de la aceasta prejudecata, multi sunt gata sa prelungeasca aceasta contradictie intre Vechiul Testament si Noul Testament, intre Dumnezeu si judecatile din VT si Isus si mila Sa din NT; adica in cuvinte mai putine, VT cu Legea, NT cu Harul. Concluzia (sau “confuzia”) nu se lasa mult asteptata: din fericire noi suntem de astalalta parte a istoriei, era NT-ului. Deci Legea nu e pentru noi; noi avem Harul. Citeste mai mult »

Publicat in: Lumea de mai sus de lume

Eva şi Adam… şi decalogul

AlexB sâmbătă, 22 ianuarie 2011, 6:30 3 comentarii

Intr-un oarecare context am fost provocat sa ma gandesc la urmatorul lucru: Cand Eva si Adam au pacatuit mancand din pomul din care EL le spusese sa nu manance, care porunci din cele zece le-au calcat?

Ei, asa se nimereste ca tocmai am trecut prin Biblie pe la Exod 20 (vezi “prospectul”), episodul cu darea celor 10 porunci. Cred ca e folositor sa facem un exercitiu de gandire si sa cantarim care porunci le-au calcat primii oameni. Citeste mai mult »

Publicat in: Lumea de mai sus de lume