Castelul de la Mediesul Aurit, jud. Satu Mare, august 2018

Am avut bunici langa Satu Mare, am trecut de multe ori prin acest judet. Dar n-am stiut niciodata despre acest castel din Mediesul Aurit. Am aflat intamplator despre el si l-am pus imediat pe lista de locuri de vizitat.

Asa se face ca in august 2018 am ajuns si pe aici sa vedem la fata locului aceste impresionante ruine. Castelul in forma aceasta a fost (re)construit in 1630, dar sunt dovezi ale existentei unor fortificatii aici inca din secolele IX-X.

Continue reading

Porolissum, august 2018

Desi am mai fost odata pe aici, fiind in trecere prin apropiere am zis sa ne abatem drumul si sa vizitam din nou castrul roman Porolissum.

Porolissum a fost un oraș roman din Dacia. Stabilit ca tabără militară în anul 106 d.C., în timpul războaielor daco-romane ale lui Traian, orașul s-a dezvoltat repede prin intermediul comerțului cu băștinașii daci, și a devenit capitala provinciei romane Dacia Porolissensis în 124 d.C. Situl este unul dintre cele mai mari și mai bine păstrate din România. Se găsește pe Măgura Pomăt de pe teritoriul satului Moigrad-Porolissum, respectiv a comunei Mirșid, județul Sălaj.

sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Porolissum

Aproape tot din ce se vede in pozele de mai jos este de fapt reconstituire. Dar s-a pastrat o parte din drumul roman de pe acel timp. Asta mi s-a parut cel mai impresionant: sa pasesti pe pietrele pe care s-a mers si acum aproape 2000 de ani. Fascinant!

Continue reading

Oradea, oct. 2017

Am vietuit in Oradea mai bine de un deceniu. Dupa vreo 6 luni de cand am plecat din Oradea, am revenit cu sotia. Niciodata cetatea din Oradea nu mi-a parut mai frumoasa, niciodata n-am pedalat cu mai mare drag pe malul Crisului. Si nenumarate ture am facut pe Paleu, dar nici una ca asta! Caci daca tot am fost cu bicicletele in Oradea, cum ar fi fost sa nu facem si un Paleu?

Continue reading

Cetatea Râșnov, iun. 2017

Mi-a placut mult cum este asezata aceasta cetate: pe stanca, inconjurata de padure. In cetate am intalnit un personaj de poveste: strajerul. Asa frumos stie sa povesteasca cu oricine! Ne-a aratat colectia lui de monede romanesti, precum si alte obiecte vechi.

În partea superioară a Țării Bârsei, la circa 15 km depărtare sud-vestică de orașul Brașov, pe vechiul drum comercial care lega – prin trecătoarea Bran – bătrâna cetate a Brașovului de capitala de odinioară a Țării Românești, Câmpulung Muscel, se află orașul Râșnov, menționat deseori în documentele medievale ca orășel-târg.

Cetatea este poziționată pe un deal stâncos, imprejmuit de padure, unde singura cale de acces este dinspre est, arhitectura sa fiind adaptata reliefului, fortificarea urmărind eficiența apărarii dealului.

Prima mențiune documentară despre cetatea țărănească a Râșnovului datează din anul 1335 când cu ocazia unei noi năvăliri a tătarilor în Țara Bârsei, a fost pustiit întregul ținut, în afară de cetatea de pe dealul Tâmpa de la Brașov și de cetatea Râșnovului, care fiind puternic fortificate au rezistat atacurilor, salvând viața locuitorilor refugiați între zidurile lor.

sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Cetatea_R%C3%A2%C8%99nov

Continue reading

Cetatea Făgărașului, iun. 2017

Anul trecut am vizitat aceasta cetate care are o istorie de peste 600 de ani. Are 66 de incaperi, pe 5 niveluri. In trecut, aici a fost si o inchisoare; poti vedea aici camerele de tortura cu obiectele aferente.

In interiorul cetatii este Muzeul Tarii Fagarasului “Valer Literat”, care are in patrimoniu peste 20.000 de piese. Am fost fascinat de cartile vechi expuse aici. Impresionanta a fost si sala tronului, loc care a primit in decursul timpului zeci de regine si regi.

Continue reading

Curtea Domneasca din Târgoviște, dec. 2017

Am vizitat Curtea Domneasca de la Targoviste. Gasim aici: Palatul domnesc, Turnul Chindiei, Biserica Sfanta Vineri, Biserica Mare Domneasca si alte cladiri civile. In turn este si o expozitie de documente din timpul lui Vlad Tepes. De asemenea, mi-a placut ca gasesti la fata locului panouri cu informatii (un pic de istorie) si chiar coduri QR pe care le scanezi cu telefonul si poti afla si mai multe. De la wikipedia citire:

Palatul Domnesc: Prima construcție ce ar fi putut sluji drept reședință domnească este ridicată în jurul anului 1400 de către Mircea cel Bătrân, probabil pentru a-i oferi o capitală fiului, asociatului și succesorului său la domnie Mihail I. Din această clădire nu s-a mai păstrat decât fundația beciului din pietre de râu cu o dimensiune de 15x6m.

Turnul Chindiei: Monument emblematic pentru municipiul Târgoviște, a fost construit de către domnitorul Vlad Țepeș în jurul anului 1460. Rolul acestui turn era probabil acela de donjon al cetății. Din păcate astăzi nu admirăm decât forma sa modificată în urma lucrărilor de refacere de la mijlocul secolului al XIX-lea.

Biserica Sfânta Vineri: Numită și Biserica Mică Domnească, monument arhitectonic datând din mijlocul secolului al XV-lea păstrat fără modificări, de altfel este singurul cunoscut din Țara Românească.

Biserica Mare Domnească: Biserica Domnească este ctitoria voievodului Petru Cercel după modelul bisericii mitropoliei din oraș însă de dimensiuni mult mai mari fiind, la data construcției, cea mai mare clădire religioasă din Țara Românească. Pictura, păstrată și în zilele noastre, este realizată integral între anii 1696-1698, în timpul domniei lui Constantin Brâncoveanu, conținând cea mai amplă galerie de portrete de domnitori munteni.

sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Curtea_Domneasc%C4%83_din_T%C3%A2rgovi%C8%99te

 

Continue reading

Cetate Deva, dec. 2017

Daca treci pe langa Deva, este imposibil sa nu vezi o cetate deasupra orasului. De cand eram mic, cand mergeam pe la Deva imi placea s-o admir de jos. Iata ca a venit ziua cand s-o vad de aproape.

Este de curand amenajata. Poti urca folosind liftul (cusca aceea care merge pe niste sine). Sus, in cetate, ar fi binevenite niste panouri cu informatii despre cetate. Alea pe care nu apuc sa le citesc la fata locului, dar le fac poze spre a le citi candva.

Monument istoric și de arhitectură laică, Cetatea medievală a Devei a fost construită la mijlocul secolului al XIII-lea pe Dealul Cetății, un con vulcanic cu altitudinea de 378 m.

Prin poziția sa strategică deosebită, cetatea a păzit din înălțimea ce domina orașul Deva, secole de-a rândul, ieșirea și intrarea în Transilvania pe valea Mureșului. S-au descoperit aici urme de locuire din neolitic și din epoca bronzului iar prezența unor blocuri de piatră cioplită, cu caracteristicile tăieturi în formă de coadă de rândunică, îi face pe arheologi să intuiască rămășițele unei fortificații dacice.

sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Cetatea_Deva

Continue reading

Cetatea Rupea :: noiembrie 2016

Cetatea Rupea este unul dintre cele mai vechi vestigii arheologice de pe teritoriul României, primele semne de așezări omenești datând din paleotic si neoliticul timpuriu (5.500-3.500 î.H.). Prima atestare documentară datează din anul 1324 când sașii răsculați împotriva regelui Carol Robert, al Ungariei s-au refugiat în interiorul cetății, Castrum Kuholm. Numele de Kuholom face referire la roca pe care a fost ridicata: bazaltul. Documente din secolul al XV-lea menționează cetatea ca fiind un important centru comercial și meșteșugăresc, cu 12 bresle. Cetatea a servit de-a lungul timpului ca fortificație dar și refugiu pentru populația ce locuia dealurile și valea din împrejurimi, așezarea ei fiind strategică: la îmbinarea drumurilor ce făceau legătura între Transilvania, Moldova și Țara Românească prin pasurile sud-estice.

Cetatea Rupea, ridicatǎ pe Dealul Cohalmului, dominând de sus orașul, a fost construita  și extinsa în secolele al XIV-lea– al XVII-lea, ca cetate și refugiu pentru satele din împrejurimi. În prezent este în stadiu de ruinǎ. Curtinele formează 4 incinte, fiind întărite din loc în loc cu turnuri poligonale, circulația fiind controlatǎ de mai multe porți interioare care compartimenteazǎ ansamblul fortificat. Incinta centralǎ este prevăzută cu un reduit  și cu o capelă.

Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Cetatea_Rupea

Ne-am oprit s-o vizitam la intoarcerea de la o conferinta pentru medici; eu, programator – ca sa intelegi.

Continue reading

Sighisoara :: 1 decembrie 2016

Mi-a placut mult Sighisoara, am fost acolo de 1 decembrie. Frumos oras, mai ales cand il vizitezi cu cineva drag! :)

Oraşul Sighişoara este unul dintre cele mai cunoscute oraşe din România, atât de turiştii români cât şi de cei străini, datorită legendei lui Dracula care se învârte în jurul acestui oraş şi a multor locuri din România. Este un oraş mic, adesea denumit şi Perla medievală a României, cu străduţe înguste pietruite şi cu clădiri vechi din diferite secole, menite să fascineze orice turist iubitor de vechi, de istorie.

Oraşul este situat pe un deal, denumit şi Dealul Cetăţii, acolo unde cu foarte mult timp în urmă s-a construit Cetatea Sighişoarei, care se spune că astăzi în vremuri moderne este singura cetate locuită în totalitate din Europa. Aici între anii 1431-1436, a trăit şi bine cunoscutul fiu al lui Mircea cel Bătrân, Vlad Dracul sau Vlad Ţepeş, ştiut de turişti sub pseudonimul de Dracula. Cu toate că Sighişoara este un oraş medieval, punctul principal al vizitelor îl reprezintă cetatea Sighişoarei şi centrul istoric cu atracţiile şi obiectivele sale turistice.

Sursa: https://worldlifetimejourneys.com/ro/sighisoara-oras-ro.html

 

Continue reading