Egipt 2019 – Luxor: Morminte, regi, regine și temple

Dupa ce in ziua precedenta am fost la Cairo, am fost la Luxor. De data asta am fost doar trei persoane. Am avut ghid in engleza, omul a fost super, super de treaba. La Luxor am vizitat Valea Regilor, Templul Reginei Hatshepsut, Colossi din Memnon, Templul din Karnak. Inainte de a merge la Templul din Karnak am mai facut o plimbare cu barca pe Nil.

Valea Regilor

Sa nu-ti imaginezi o vale cu verdeata si rauri. Nu, nu. Este o vale intre niste coline fara pic de vegetate. A fost mai cald aici, pentru ca nici nu batea vantul.

Desi nu ar fi fost mult de mers pe jos, avand in vedere caldura de 40+ grade Celsius, trenuletul acesta a fost mai mult decat benevenit.

Spre norocul si binele nostru, din loc in loc sunt construite niste umbrare, locuri in care ghizii le spun turistilor tot felul de lucruri interesante.

Se numeste Valea Regilor pentru ca aici au fost inmormantati multi faraoni. Se presupune ca au ales aceasta vale ca loc de inmormantare pentru ca muntele din fata avea forma de piramida.

Ce este si mai interesant, este ca daca stii privi cum se cuvine muntele din partea dreapta, vei distinge forma unei mumii. O vezi?

Dintre mormintele in care ai voie sa intri, poti intra in trei la alegere (cel putin asa a fost biletul nostru). Iti recomanda ghidul ce sa vezi: cel mai adanc mormant, cel mai vechi, cel mai colorat etc. In oricare dintre ele vei intra, vei vedea multe hiroglife si picturi. Vei fi fascinat de poveste lor. Culorile se zice ca-s cele originale.

Cel mai special mormant este cel al lui Tutankamon. Ce-l face special este ca a fost singurul mormant gasit sigilat de catre arheologi. Mumia lui Tutankamon este de asemenea aici. Ca sa-l poti vizita trebuie sa platesti taxa speciala. Dar doar nu o sa pleci de aici fara sa-l vezi pe Tutankamon…

Templul Reginei Hatshepsut

Hatshepsut a fost singura femeie faraon. Stiau egitenii ca nu are voie sa fie faraon o femeie, dar i-a convins preotii ca zeii o pot transforma in barbat. Am auzit povestea asta la Muzeul de Egiptologie, unde am si vazut o statuie de-a dumneai: era cu trup musculos de barbat, dar față de femeie.

Templul este foarte impresionant.

Aceea este vechea poarta de intrare. Dar in zona aceea este intezis sa mergi.

Dupa ce ai urcat treptele spre templu, intri intr-o curte interioara.

De sus, de la templu, vezi in zare VERDE! Este Nilul, acolo este viata!

Colossi din Memnon

Niste statui gigantice. N-am stat mult aici. Poate si pentru ca urmatorea oprire pe ordinea de zi era masa. :))

Nil

Inainte de a face o plimbare cu barca pe Nil, am luat masa aici. Mancare traditionala, foarte buna!

Am facut apoi o plimbare pe Nil. Spre deosebire de cladirile de pe malurile Nilului de la Cairo, aici Nilul mi-a parut mai natural.

Templul din Karnak

Mi s-a parut fabulos! Ghidul ne-a spus o gramada de lucruri aici. Nu e timp sa le repet pe toate. Un lucru interesant: Obeliscul pe care il vezi in cateva poze este dintr-o singura bucata de piatra. Asa ceva…!

Dupa ce am terminat de vizitat aici, am pornit spre casa. Fata de Cairo, Luxor este un oras curat, aranjat. Si are chiar si vegetatie!

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.