Egipt 2019 – Din mirările Egiptului

In Egipt ai multe lucruri de (si pe) care sa te miri: mumiile, piramidele, Sfinxul, mormintele regilor, coralii. Si, trebuie sa recunosti, si de asta ai mers in Egipt: sa te miri si sa te minunezi de ele!

Subiectul acestui articol este insa alt fel de mirari. Acele mirari care te-au surprins, mirarile inedite, mirarile pentru care nu ai fost pregatit, acele lucruri la care nu te-ai fi gandit sa fie. Sau sa nu fie.

Precum acest semn pe marginea drumului intr-un desert. Mai necesar ar fi in biserica, de pilda… dar in desert pentru ce o fi?… Mirare!

Dar daca e interzis sa vorbesti la telefon, bine macar ca exista supermarketuri in desert.

Poza de mai jos este o mirare cu doua parti: prima data m-am mirat cum de le-a venit ideea sa puna antenele in palmier; ca apoi sa ma mir cum de le-a venit ideea sa împopoțoneze stalpul in forma de palmier.

In Egipt sucul care era portocaliu putea fi de portocale, de mango, de orange. Acelasi suc, aceeasi culoare. Cred ca si daca cereai de morcov, tot de acela iti dadeau. Care era transparent, era Sprite. Indiferent de gust, era Sprite. La imbracaminte, treaba era mai clara: Nike, Adidas, O’Neill, Converse – toate originale. In sensul ca nici una!

In contextul asta, numele magazinului de mai jos demonstra ca este detinut de un comerciant cinstit. Sau care nu stia engleza deloc.

Totul se negocia. Era funny. Dar la un moment dat te obosea. Sau cand vedeai ca ai cumparat ceva la 20-30% din cat au cerut, te apuca frustrarea ca ai fost luat de prost la inceput. Ei bine, magazinele cu “fixed Price” exista doar dintr-un motiv!

Aici doar m-a amuzat asocierea dintre cioara si curmale. Hai, ca nu vezi la noi din astea.

Oare e adevarat ca acelea-s hamacele zeilor?…

Am vazut multe cladiri neterminate sau semi-demolate. Dar aceasta cladire din Cairo m-a uimit. Daca te uiti atent vei vedea ca are toate stadiile: apartamente nefinalizate, apartamente locuite si apartamente in curs de demolare.

Parcare de taxiuri. Taxi cu tractiune animala. Un cal sau doi cai putere.

Seful lui nu parea asa surprins ca noi ca si-a gasit angajatul dormind… Era acoperit si pe cap. Era sa calc pe dumnealui.

Traficul e o continua pricina de mirare: nu benzi marcate, nu treceri de pietoni, nu semafoare… dar claxoane, DA!

Cairo, una din metropolele lumii – de toate pe strada: oameni pe jos, oameni pe motociclete, masini de toate felurile, oi, magari, cai, carute. Si noi cu ditamai autocarul printre ei.

Tot in Cairo. Ghici ce face nenea: duce sau aduce?…

Si dupa ce ne-am obisnuit ca nu exista treceri de pietoni, mare mi-a fost mirarea sa vad una! Singura trecere de pietoni pe care am vazut-o in Egipt!

Iar daca dupa cateva zile de Egipt am fost atat de mirat de verdeata de la iesirea din Luxor, atunci inseamna ca mult nisip am vazut in zilele acelea…

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.