Egipt 2019 – Cairo: Piramide, Sfinx și Nil

Dupa o calatorie de 8 ore de la resortul unde eram cazati, am ajuns in Cairo. Am plecat la ora 1:00 noaptea, am ajuns pe la 9:00. Am fost un grup de 40-50 persoane. Deoarece toti eram romani, am avut un ghid in limba romana.

Urma sa vedem in acea zi un pic din Cairo, piramidele de la Giza, Sfinxul, Muzeul de Egiptologie din Cairo si o parfumerie.

Dupa o scurta plimbare cu barca pe Nil, ne-am pornit spre casa. Inca 8 ore. Am ajuns pe la 1:30. A meritat? Eu zic cu toata inima DA!

Mai jos cateva poze, dupa cum urmeaza:

Cairo

Cairo este capitala Egiptului, este cel mai mare oras al tarii. Are o populatie – atentie! – mai mare dacat populatia Romaniei. Fiind strabatut de Nil, ai ocazia sa vezi si cate un pic de verde.

Cand ne-am apropiat de Cairo, autostrada avea 5 benzi pe mers! Ghidul ne-a zis ca in total Egiptul are peste 15000 km de autostrada.

In Cairo nu e nevoie de treceri de pietoni, nu este nevoie de semafoare si nici de semnalizare la masini. In loc de semnalizare se foloseste claxonul. Pietonii fac semn cu mana si, cand soferii gasesc cu cale sa incetineasca, trec. Noi am zice ca se circula haotic, dar se promoveaza – zicea ghidul – respectul in trafic: soferul este la randul lui uneori pieton si constienta acestui fapt il face sa simta o datorie morala de a-l lasa pe pieton sa treaca. Si ce are loc oricine: si omul, si caruta, si masina, si motocicleta, si calul, si oaia.

Am vazut foarte multe cladiri abandonate in Cairo. O priveliste dezolanta. Am presupus ca or fi asa de la razboi, dar de fapt nu: au fost multe cladiri ridicate fara autorizatie de constructie, iar guvernul le demoleaza. Demolare, care se intelege, nu s-a mai terminat. Ah, si multa mizerie.

Piramidele de la Giza

Inainte sa vizitam piramidele, ghidul ne-a spus cateva lucruri despre cum fost construite.

Oridecate ori calci un loc incarcat de istorie simti ceva special. Dar sa fii langa una din cele 7 minuni ale lumii antice (si singura care mai exista) este cu totul special. Piramida lui Keops, adica… Si totusi, chiar de langa ea nu pare asa impunatoare…

Parea doar un deal foarte mare. Si totusi, daca te uiti la imensele blocuri de piatra de care 2 tone fiecare…

…sau iti poti da seama de imensitatea ei vazand ce mici sunt oamenii pe langa ea.

Am mers apoi la un puct de belvedere.

Este o iluzie optica aici: Piramida lui Keops (cea mai mare dintre ele) este prima din stanga; dar pentru ca a doua era mai aproape, ai senzatia ca aceasta este mai mare.

Am facut o plimbare cu camilele. Camila ne astepta in statie.

Sfinxul

Se zice ca e facut dintr-un singur bloc de piatra. Nu mi-a venit sa cred. Am intrebat ca sa ma asigur. Am primit asigurari…

Ca sa-ti imaginezi cat e de mare: ochii au 2 metri!

Menirea Sinxului era sa pazeasca piramida lui Khaf-Ra.

A fost de mai multe ori imgropat in nisip. In jurul anului 1400 ÎC regele Thutmose III, pe vremea când era încă prinț, a mers la vânătoare și obosit, a adormit la umbra Sfinxului. Dormind, a visat că Sfinxul i-a vorbit și i-a cerut să-l dezgroape de sub nisipuri, ceea ce regele Thutmose a făcut și a și restaurat această construcție.

Muzeul de Egiptologie din Cairo

Ceea ce este cu totul special in muzeu este camera mumiilor. L-am vazut pe Ramses al II-lea! In carne piele si oase! Nu e voie sa faci fotografii in camera mumiilor. Asa ca daca vrei sa-l vezi, trebuie sa mergi la fata locului. Pun cateva poze. Nu le descriu in amanunt, caci ce farmec ar mai avea?… Mai bine mergi acolo!

Desi am vizitat doar o parte din muzeu si in graba, mm vazut multe, multe lucruri. Dar printe cele mai interesante au fost masca si sarcofagele lui Tutankhamon. Masca si ultimul sarcofag (din cele sapte care erau unul intr-altul) sunt din aur masiv. Mumia lui Tutankhamon urma s-o vedem in Valea Regilor, la Luxor.

Aceasta este o mumie mai simpla pe care ai voie s-o fotografiezi.

Nil

Pe langa Nil este vegetatie, in rest in Egipt cat vezi cu ochii e doar nisip.

Plimbarea pe Nil a fost scurta, dar binevenita. Un pic de relaxare e binevenita, avand in vedere ca ne astepta un drum de 8 ore spre casa.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.