Ce trebuie să știi dacă mergi în Egipt

Egiptul este o destinatie cu totul speciala. Aici vei gasi una dintre cele 7 minuni ale lumii antice, singura care inca mai exista: Piramida lui Keops.

Recomandam cu toata inima sa fie vizitat de catre cei care doresc mai mult decat balaceala la mare.

Am facut o lista cu lucrurile pe care ar fi bine sa le stii daca mergi in Egipt. Pe unele le-am stiut de la cei care au fost inaintea noastra, iar altele ne-ar fi prins bine sa le stim.

  • Telefon si internet: sa nu te puna curiozitatea sa folosesti roaming-ul. Internetul e foarte scump; poti ajunge la factura de mii de euro. Poti cumpara cartela cu 12-16 GB la 8-10 euro din aeroport (noi am aterizat in Hurghada).
  • Vremea: e foarte cald. Nu am vazut nici un nor, nu am simtit strop de ploare. Dar nu e ceva chiar de groaza: mai mereu bate vantul. Totusi, daca mergi in excursii in care vei fi mai mult afara, imbraca-te cu ceva deschis la culoare. Si nu uita sa iei cu tine multa apa.
  • Apa de baut: nu consuma nicidecum apa de la robinet. Nici macar pentru a te spala pe dinti. Foloseste doar apa imbuteliata.
  • Probleme de sanatate: de la schimbarea de clima sau mancare poti face diaree, greata, varsaturi. In caz de necaz, daca nu ai medicamete la tine, intra intr-o farmacie la ei si cauta Antinal. De asemenea, fiind foarte cald, diferentele de temperatura de afara si interior (unde se foloseste aer conditionat) pot provoca raceala si febra.
  • Cumparaturi: daca vrei sa cumperi ceva de la ei, totul merge pe targuiala. In principiu, incearca sa obtii mai putin de 50% din cat iti cer. Multe produse le-am luat pe la 30-40% (papuci de apa, palarii, etc). De notat este ca in magazinele din oras poti obtine aceleasi lucruri la pret mult mai mic decat la tarabele/magazinele din resort sau de pe plaja.
  • Bani: desi au o preferinta pentru dolari, poti folosi euro, dolari, lire egiptene. Pe alocuri, chiar si lei. Atentie: nu am vazut POS-uri nici intr-un magazin; ATM-urile sunt destul de rare, dar exista de regula la receptia resort-urilor. La ATM am folosit card Revolut pentru a scoate “bani de-ai lor”. Mare grija la rest: numara banii pe care ii primesti, ai grija sa nu-ti dea rest in dolari in loc de euro (daca cumperi cu euro). Grija de asemenea cand iti zic preturi in lire. Nefiind obisnuit, lesne te poti incurca – niciodata in folosul tau.
  • Excursii: am fost la Cairo, la Luxor , safari si Paradise Island. In toate aceste excursii, au existat cheltuieli ascunse: ai mancare inclusa, dar trebuie sa platesti bauturile; vizitezi muzeul, dar trebuie sa platesti intrarea in camera mumiilor; vizitezi piramidele, dar poti plati plimbare cu camila samd. Am fost in excursii cu grupul organizat de agentia care ne-a dus in Egipt, dar am fost si intr-o excursie organizata separat, cu o agentie locala. In principiu, se zice ca e mai sigur cu agentia care te-a dus in Egipt, dar platesti un pic mai mult (cu ei nu poti negocia, chiar daca esti in Egipt).
  • Snorkeling: Sub apa mai este o lume, absolut fascinanta. Daca mergi in Egipt si nu bagi capul in apa sa vezi coralii, pestii si pestisorii este ca si cum nu ai vedea piramidele si Sfinxul. Am facut snorkeling langa Insula Paradise.
  • Infolierea bagajelor: la plecarea din Egipt e musai sa-ti infoliezi bagajul. Il poti infolia in aeroport cu 4 euro / bagaj. Dar mai bine pui la tine folie si il infoliezi mult mai ieftin.

Daca mai sunt lucruri pe care ai vrea sa le stii (caci desigu ca lista de sus nu este completa), nu ezita sa lasi intrebarile tale in rubrica de comentarii de mai jos.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.