Castelul de la Mediesul Aurit, jud. Satu Mare, august 2018

Am avut bunici langa Satu Mare, am trecut de multe ori prin acest judet. Dar n-am stiut niciodata despre acest castel din Mediesul Aurit. Am aflat intamplator despre el si l-am pus imediat pe lista de locuri de vizitat.

Asa se face ca in august 2018 am ajuns si pe aici sa vedem la fata locului aceste impresionante ruine. Castelul in forma aceasta a fost (re)construit in 1630, dar sunt dovezi ale existentei unor fortificatii aici inca din secolele IX-X.

Deasupra portii de la intrare inca se mai poate vedea o inscriptie: ANNO D[OMI]NI MDCXXX MAG[NIFI]C[US] SIGIS[MUNDUS] DE LONIA COMES CO[MI]T[A]T[US] CRASNEN[SIS] A FVNDAMENTIS EXTRVXIT, care se spune ca in talmacire ar veni: “In anul Domnului 1630 marele Sigismund de Lonia comitele comitatului Crasnei a ridicat din temelii”.

La poarta de la intrare erau gratii si lacat, deci pe semne ar trebui sa ne multumim sa dam o tura in jurul lui.

Si intr-adevar e fascinant sa te plimbi in jurul lui si sa te gandesti ca in urma cu veacuri o fi fost foarte impunator.

Dar cum sa te multumesti cu atat? Printre niste balarii am gasit o fereastra si am patruns inauntru. Pozele de mai jos sunt facute in interior.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.