Pestera cu Cristale din mina Farcu, Bihor, dec. 2017

Am vizitat aceasta pestera la inceput de decembrie. Ghidul era un domn din Suedia(?), un om foarte jovial. Printre altele ne-a zis: “Nu se mai extrage bauxita. Acum nu mai exporta Romania nimic. Importa pana si sare. Si ghid importa!!!”.

Acuma… despre pestera n-as zice eu ca e cea mai specataculoasa, dar nici nu am vazut in alta parte asa ceva. Un lucru e cert: numa’ cui nu-i plac (deloc) pesterile poate zice ca nu (prea) merita vizitata.

Peştera cu Cristale din Mina Farcu a fost descoperită în anul 1987, în urma avansării frontului de lucru a Galeriei miniere Farcu. Peştera se dezvoltă pe o lungime de 251 m şi o denivelare de 16 m. În momentul descoperirii sale peştera a fost considerată o adevarată bijuterie, prin prisma bogăţiei speleotemelor, diversităţii şi formelor cristalelor existente aici. Din nefericire, după descoperire, cavitatea a fost în nenumărate rânduri deteriorată prin ruperea şi distrugerea cristalelor.

Explorările recente şi munca de restaurare şi cercetare readuc în acest moment Peştera cu Cristale din Mina Farcu în galeria celor mai frumoase peşteri din România.
Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor, Primăria Comunei Roşia şi SC Ecopiro SRL au dezvoltat un proiect de introducere a peşterii într-un proiect complex ce cuprinde refacerea ecologică a acesteia şi amenajarea turistică a ansamblului peşteră-mină.
Este prima amenajare de acest tip din România şi printre puţinele din lume.

sursa: https://www.bihorinimagini.ro/de-vizitat/obiective-naturale/pestera-cu-cristale-din-mina-farcu/

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.