Curtea Domneasca din Târgoviște, dec. 2017

Am vizitat Curtea Domneasca de la Targoviste. Gasim aici: Palatul domnesc, Turnul Chindiei, Biserica Sfanta Vineri, Biserica Mare Domneasca si alte cladiri civile. In turn este si o expozitie de documente din timpul lui Vlad Tepes. De asemenea, mi-a placut ca gasesti la fata locului panouri cu informatii (un pic de istorie) si chiar coduri QR pe care le scanezi cu telefonul si poti afla si mai multe. De la wikipedia citire:

Palatul Domnesc: Prima construcție ce ar fi putut sluji drept reședință domnească este ridicată în jurul anului 1400 de către Mircea cel Bătrân, probabil pentru a-i oferi o capitală fiului, asociatului și succesorului său la domnie Mihail I. Din această clădire nu s-a mai păstrat decât fundația beciului din pietre de râu cu o dimensiune de 15x6m.

Turnul Chindiei: Monument emblematic pentru municipiul Târgoviște, a fost construit de către domnitorul Vlad Țepeș în jurul anului 1460. Rolul acestui turn era probabil acela de donjon al cetății. Din păcate astăzi nu admirăm decât forma sa modificată în urma lucrărilor de refacere de la mijlocul secolului al XIX-lea.

Biserica Sfânta Vineri: Numită și Biserica Mică Domnească, monument arhitectonic datând din mijlocul secolului al XV-lea păstrat fără modificări, de altfel este singurul cunoscut din Țara Românească.

Biserica Mare Domnească: Biserica Domnească este ctitoria voievodului Petru Cercel după modelul bisericii mitropoliei din oraș însă de dimensiuni mult mai mari fiind, la data construcției, cea mai mare clădire religioasă din Țara Românească. Pictura, păstrată și în zilele noastre, este realizată integral între anii 1696-1698, în timpul domniei lui Constantin Brâncoveanu, conținând cea mai amplă galerie de portrete de domnitori munteni.

sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Curtea_Domneasc%C4%83_din_T%C3%A2rgovi%C8%99te

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.