Cetate Deva, dec. 2017

Daca treci pe langa Deva, este imposibil sa nu vezi o cetate deasupra orasului. De cand eram mic, cand mergeam pe la Deva imi placea s-o admir de jos. Iata ca a venit ziua cand s-o vad de aproape.

Este de curand amenajata. Poti urca folosind liftul (cusca aceea care merge pe niste sine). Sus, in cetate, ar fi binevenite niste panouri cu informatii despre cetate. Alea pe care nu apuc sa le citesc la fata locului, dar le fac poze spre a le citi candva.

Monument istoric și de arhitectură laică, Cetatea medievală a Devei a fost construită la mijlocul secolului al XIII-lea pe Dealul Cetății, un con vulcanic cu altitudinea de 378 m.

Prin poziția sa strategică deosebită, cetatea a păzit din înălțimea ce domina orașul Deva, secole de-a rândul, ieșirea și intrarea în Transilvania pe valea Mureșului. S-au descoperit aici urme de locuire din neolitic și din epoca bronzului iar prezența unor blocuri de piatră cioplită, cu caracteristicile tăieturi în formă de coadă de rândunică, îi face pe arheologi să intuiască rămășițele unei fortificații dacice.

sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Cetatea_Deva

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.