Programatorul față cu testerul

Programatorul este cel care pentru orice problema cauta solutii; testerul este cel care pentru orice solutie gaseste probleme.

Din pricina ca ni se schimba testerii in firma (una pleaca, altul vine), m-am gandit sa scriu cateva din scuzele des folosite de programatori atunci cand testerul gaseste cate o gânganie (“bug”, in romana). Si spre reamintirea celei care pleaca, dar si spre invatatura celui care vine, o sa dau si o talmacire din punctul de vedere al programatorului; o sa deslusim deci ideea de dincolo de cuvinte.

“La calculatorul meu merge!” :: Adica, problema nu-i aplicatia scrisa de mine, ci calculatorul tau.

“O fi ceva cu serverul…” :: Desigur, ceva probleme de retea si/sau hard; dar in nici un caz nu se intampla din cauza programului scris de mine.

“Deja am fixat!” :: Acesta este un raspuns de triumf, de victorie. Una din bucuriile oricarui programator este sa prinda un bug inaintea testerului.

“Pe ce versiune testezi?” :: Intrebare uneori retorica, menita sa insinueze faptul ca testerul are pretentii prea mari de la o versiune neactualizata a softului.

“Ieri mergea!!!” :: Adicatelea, de ce nu ai testat tu ieri?…

“Cineva a umblat in codul meu” :: Desigur, acel cineva de cele mai multe ori este insusi programatorul. Ca unora nu le vine sa creada nici daca vad logurile este o alta problema, dar care se mai intampla (functie de tupeul omului, se poate sa si indice vinovati).

“Ce ai facut de-a crapat?” :: Un lucru e clar: nu trebuie sa presupui ca utilizatorul este cel mai bine intentionat om si va folosi aplicatia cum ar fi de cuviinta. Drept urmare, un tester bun isi pune creativitatea la lucru: va incerca prin orice cai sa strice lucrul gata facut. Asadar intrebarea este legitima, fiind de folos sa stii cum a reusit sa faca sa-ti crape bunatatea de aplicatie.

“De ce ai vrea sa faci tu asta?!” :: Asta este ultima (dar ultima!) incercare de eschivare a programatorului. Argument final, imbatabil

Acestea ziind fise, atata iti mai zic: o sa ne duci tu dorul, fată. Iar noua o sa ne lipsesti. Sa auzim numa’ de bine! Macar de-acum in colo.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.