Dacia 1310 :: amintiri şi mituri

Cand am fost mic si am fost intrebat ce masina mi-ar placea sa ne cumpere tata, am raspuns fara sa clipesc: “Macara!”. Macara din aia care-s folosite la construirea blocurilor, ca sa nu fie dubii.

Spre dezamagirea mea, am aflat ca va trebui sa ne multumim cu o Dacia 1310. Urma pe urma sa gasim, incetul cu incetul, unele lucruri utile, chiar necesare, pe care trebuie sa le ai pe langa o Dacia 1310. Marturisesc ca din lista urmatoare in masina noastra s-a folosit doar primul si ultimul.

1. Licuriciul :: Se punea in bord, unde era loc. Decupai cu briceagul loc. Avea doua beculele: unul verde, unul rosu (portocaliu sau galben), care clipeau intermitent sau concomitent. Un lucru necesar pentru sanatatea bateriei, se spunea. Desigur, dovedit stiintific. Nu e cazul sa ne indoim de asta.

2. Catelusul :: Se punea in spate. Bălăngănea veşnic aprobator din cap. Probabil pentru a-ti tine de urat sau, de ce nu, pentru a avea simtamantul ca totusi iti da cineva dreptate.

3. Anticurent :: O chestie de plastic special care se prindea la geamul soferului. Avea menirea de a feri conducatorul auto de curent. Doua erau motivele pentru care trebuia sa ai asta: (1) aerul conditionat era conditionat de deschiderea geamului si (2) iti era frica de curent (pentru caci roman esti!).

4. Cozile :: Se prindeau in spatele masinii  un fel de cozi (2-4 bucati) de cauciuc care atingeau (?) soseaua. Zice-se ca pe interior erau metalice. Am auzit cel putin doua variante privitoare la utilitatea folosirii lor: (1) un fel de impamantare pentru a nu te curenta in caz de nu stiu ce si (2) in caz de accident şocul nu era asa mare (?!).

5. CD-ul :: Se agata la oglinda. Unii credeau ca are rol ornamental, initiatii stiau ca se foloseste ca antiradar.

6. Acul :: Sau sarma. In sfarsit ceva de un real folos, fara nici un mit. Zic un cuvant si am zis tot: “jiclor”.

Later edit (15.10.2018)

7. Dulăpiorul cu scule din portbagaj – căci dacă orice șofer de Dacia e bine să fie și cât de cât mecanic, apăi atunci sa aibă sculele la el tot timpul.

 

Desigur, mai sunt si altete. Tu ce-ti amintesti din vremurile alea?

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.