E79 și iedera

1. E79

Este vorba despre drumul european E79 care leaga Oradea de Deva, care drum de cand il stiu eu se afla tot in renovari. Acuma-s vreo doi ani s-a pornit un proiect major de reabilitare, proiect ce se anunta a incepe in primavara lui 2012. Deoarece (se stie!) clima este data peste cap, la ei primavara a venit prin octombrie 2012. Au facut cateva gropi, le-au infundat la loc.

Intre timp, soferii s-au gandit sa-si aduca aportul constructiv la frumusetea drumului, astfel ca au plantat flori in gropi! E drept, au si protestat.

La inceputul acestui an s-au apucat din nou de refacerea drumului. Lucrarile decurg cu foarte mare grija, aproape pe neobservate. Ca sa ma intelegi: pe alocuri, au crescut plante in reparatiile lasate in pauza. Dar se lucreaza!

 

2. Iedera

Exista in Dragesti, Bihor, o casuta veche pe care s-a catarat iedera arborescenta, monument al naturii, trecuta pe lista de atractii turistice ale localitatii. Iedera zice-se ca este unica in Romania / Europa. Eu zic ca daca-i unica, este unica in lume.

Fapt este ca iedera este protejata de lege. Se spune ca proprietarii au vrut sa demoleze casuta, dar autoritatile nu le-au dat voie pentru ca ar afecta iedera.

 

3. Legatura

Ce legatura este intre E79 si iedera din Dragesti? La prima vedere, la fel ca iedera, drumul european E79 este unic in lume, fiind in sine o atractie turistica: adica – sa fim seriosi! – daca ai venit in Romania si nu ai facut Oradea – Deva, ai venit degeaba.

Dar mai este o legatura mai subtila: eu cred ca de aceea se lucreaza asa incet la drum, pentru a nu afecta radacinile iederei care ar fi in pericol sa se usuce.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.