Tehnologia şi/sau Cartea

Au fost timpuri cand ai fi data orice ca sa ai Cartea. Traim timpuri cand oricine poate avea Cartea, fiind azi mai raspandita ca oricand.

Au fost vremuri cand daca citeai Cartea riscai sa-ti pierzi viata. Traim vremuri cand oricine o poate citi liber, dar niciodata Cartea nu a fost mai necitita ca azi.

Desi imi place tehnologia (lucrez in domeniu), nu pot sa nu atrag atentia la cateva pericole pe care le aduce tehnologia atunci cand este folosita pentru a studia Cartea. Pare-mi-se ca atunci cand calculatoarele nu erau pline de Scripturi, minţile noastre erau mai pline de Scripturi. De ce?

1. Variantele electronice.

Dupa caz, calculatoarele, laptopurile, tabletele, smartphone-urile pare-se la prima vedere ca ne ajuta foarte mult. Ai acces rapid la versete, navighezi intre trimiteri printr-un click, ai la dispozitie o gramada de traduceri, ai comentarii biblice si, desigur, poti cauta cuvinte si expresii cat ai clipi. In plus, telefonul incape in orice poşetă, spre deosebire de Carte, nu-i asa?

Problema care o vad este ca te dezobisinuiesti de folosirea  Cărţii. Nu doar ca studiul tau va atarna de o baterie, ci memoria ta va fi exportata pe carduri externe. Nu-ti mai folosesti mintea in realizarea de legaturi intre versete, linkurile sunt gata facute de softuri. Vei putea lua notite cu creionul pe monitorul de sticla? Vei putea sa subliniezi cu markerul pe smartphone?

 

2. Predicarea cu PowerPoint

Avantajul ar fi ca toti vad textul, la timp!

Dezavantaje? Poate ca oamenii vor veni la biserica fara Carte. Poate ca se vor dezobisnui sa caute ei insisi textele. Poate ca nu vor mai sti unde se gasesc anumite carti in Carte… Oare nu si din aceasta cauza se da mai nou pagina la care se gaseste textul, nu trimiterea/referinta?

 

3. Listele cu versete

Da, avem studiu biblic la biserica cu intrebari si raspunsuri din Carte. Ce sa vezi ce idee le-a venit unora? Ce-ar fi sa scoata ei versetele pe o foaie, astfel incat cei care studiaza sa nu ma trebuiasca sa caute in Carte? Nu care cumva “din greseala” sa citeasca si mai sus sau mai jos. Da, curat straşnică metodă de citire a Cartii ca Mersul Trenurilor!

 

Ce-i de facut? Sa renegam tehnologia? Nu! Sa n-o folosim? Ba da! Dar s-o folosim, nu sa ne foloseacă.

Daca ar fi sa alegi intre “Tehnologie sau Carte” si “Tehnologie si Carte”, te-as indemna sa iei in considerare o a treia varianta “Cartea si tehnologia”.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.