Oile şi staulul

Continui ce am inceput aici. Asadar, cateva lucruri despre oi si staul care nu-s scrise in pilda (pentru ca nu toate se pot spune intr-o pilda!), dar dar sunt scrise in alta parte si/sau exista in viata reala:

1. Oaia independenta. Acest soi de oaie considera ca celelelate 99 sunt mai pacatoase si nu merita sa stai in staul cu ele. Mai bine de capul ei, de una singura.

2. Staulul invizibil. Unele oi sustin o astfel de teorie: staulul nu este ceva vizibil pe acest pamant. N-am prea inteles cum o fi treaba asta cu staulul invizibil (asta ar implica si mancare invizibila, turma invizibila sau nu?), dar exista oi care sustin ca asa ar fi.

3. Toate staulele sunt ale Pastorului. Da, sunt unele oi care, fie ca stau in staul sau nu, au acest argument. Pastorul nu are un staul deosebit; toate staulele sunt ale Pastorului. Asadar, ce sa mai…?

4. Oile nerecunoscatoare. Sunt acele oi care spun ca pastorul nu-si face treaba cum trebuie, asadar nu ar mai trebui sa fie rasplatit.

5. Oile-capre. Intr-o zi, Pastorul va desparti oile de capre: oile la dreapta, caprele la stanga; oile pentru viata, caprele pentru moarte. “Duceti-va, blestematilor!”… Cine spune aceasta? Cumva tot acelasi Pastor care a umblat prin vai dupa oita pierduta si a adus-o pe brate?

6. Oile muscatoare. Adresandu-se turmei, Pavel spune “daca va muscati si va mancati unii pe altii…”; exista deci si asemenea mutatii genetice. Ce poate fi mai groaznic decat o oaie care musca?

7. Oile-lupi. Insusi Pastorul spune ca vor veni lupi in haine de oi. Oare si aceste “oi” trebuie sa fie bine primite? Asa zice Pastorul?

Si mai sunt!

Comentarii Facebook

2 Comments

  • daca pleci de la premisa ca oamenii sunt oi atunci cele 7 puncte ale tale sunt valide, dar cum oamenii sunt oameni si nicidecum oi (sau capre sau alte animale) atunci e ok sa fie independenti, sa aleaga ce “staul” le convine mai bine, sa fie nerecunoscatori si sa se revolte impotriva “pastorului” sa muste si sa isi doreasca mai mult si mai bine. De aia sunt oamenii oameni si oile oi si nu doresc nimanui sa se mai compare vreodata cu o oaie, e nedemn.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.