Citit: “Noua carte neagră a firmelor de marcă”

Tocmai am terminat de citit cartea “Noua carte neagră a firmelor de marcă”, 448 pagini, de Klaus Werner si Hans Weiss. Este de fapt a doua editie a cartii “Cartea neagra a firmelor de marca”.

cartea neagra

Este o carte neagra, in adevaratul sens al cuvantului. Si nu ma refer la culoarea copertei! Este graitoare descrierea de pe coperta din spate.

cartea neagra back

Nu o recomand spre citire celor care vor sa savureze linistiti in continuare Milka, celor care vor sa se simta excelent in Nike si Adidas, nici celor care au placerea de a-si schimba telefoanele precum sosetele. De fapt, oricum, posibil sa ajunga la ochi ce prefera sa nu vada. :-j

Cartea este impartita in doua parti mari:

* Prima parte contine cateva capitole cu marile probleme ale firmelor de marca. Cuprinsul este foarte sugestiv:

cartea neagra cuprins

* A doua parte consta din “Portrete ale firmelor” unde se spune cate ceva despre marile firme luate nominal. La fiecare se arata acuzatiile care se aduc, dar si ce poti face in calitate de consumator obisnuit pentru a indrepta ce se poate indrepta.

7 citate din carte:

“Daca cei bogati ar dona anual 1 procent din averea lor, ar putea sa asigure tuturor celor saraci apa potabila si scolarizarea.”

“Internetul a transfomat lumea intr-un ‘sat global’, in care oamenii de pe diferinte continente stau la o barfa virtuala la o cafea.”

“Si ar trebui sa ne punem intrebarea: oare calitatea vietii noastre nu ar creste considerabil daca am consuma mai putin din tot ceea ce ne este prezentat de industria publicitara drept imposibil de renuntat la ele?”

“Atata timp cat omul este folosit ca materie prima, va fi aruncat cand nu mai poate fi utilizat si inlocuit cu altul: un copil de opt ani valoreaza pe Coasta de Fildes nu mai mult de 30 de euro. […] Fiecare a treia muscatura din ciocolata are gust special de sclavie”.

“Daca am cumpara numai ceea ce ne este necesar, am face deja foarte mult – si pentru noi insine.”

“Nu exista concerne petroliere ‘bune’. Cea mai buna alternativa: sa se calatoreasca mai putin cu masina. Sa se zboare mai putin.”

“Bautura carbogazoasa de culoare maro nu este numai nesanatoasa, ci si imoral produsa. Cumparati suc de portocale provenit din comertul corect.”

Comentarii Facebook

5 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.