Împărţirea pământului

Am primit un comment in care cineva intreba urmatorul lucru:

in cartea 1 Cronici cap.1 vs 19 este vorba de o impartire a pamantului.As vrea sa stiu despre care impartire este vorba ,nu cumva de divizarea suprefetei uscatului in cele 6 continente ? multumesc!

Mi s-a parut interesanta intrebarea, nu mi-am pus problema niciodata asa, asadar m-am gandit sa studiez un pic versetul.

Lui Eber i s-au nascut doi fii: numele unuia era Peleg, pentru ca pe vremea lui s-a impartit pamantul, iar numele fratelui sau era Ioctan. (1 Cronici 1:19)

Lui Eber i s-au nascut doi fii: numele unuia era Peleg, numit asa pentru ca pe vremea lui s-a impartit pamantul; iar numele fratelui sau era Ioctan. (Geneza 10:25)

 

Iată rezultatele micii cercetari:

* Contextul textual: In Geneza 11:1, imediat dupa 10:25 (doar la cateva versete distanta), apare urmatorul verset: “Tot pamantul avea o singura limba si aceleasi cuvinte.”. Este evident aici ca “pamantul” se refera la populatie, nu la planeta. Asadar, este posibil ca si in Geneza 10:25 “pamantul” sa se refere la populatie, nu la planeta.

* Contextul istoric: Intrucat Geneza 10 este “Spita neamului fiilor lui Noe” (Geneza 10:1), este foarte posibil ca Moise sa vorbeasca in Geneza 10:25 despre un eveniment ce urma sa aiba loc. Altfel spus, capitolul 10 si 11 se suprapun din punct de vedere cronologic. Ca o dovada in plus ca Geneza 11 se suprapune cu Geneza 10, iata ce spune in Geneza 10:5: “De la ei se trag popoarele din tarile neamurilor de pe malul marii, dupa tinuturile lor, dupa limba fiecaruia, dupa familiile lor, dupa semintiile lor.”. Dar pana la Babel (Geneza 11) nu au existat mai multe limbi.

* Concluzie: Asadar, eu inteleg ca “impartirea pamantului” este descrisa in acest verset: ” De aceea cetatea a fost numita Babel, caci acolo a incurcat Domnul limba intregului pamant si de acolo i-a imprastiat Domnul pe toata fata pamantului.” (Geneza 11:9). Altfel spus prin “impartirea pamanutului” inteleg impartirea dupa limbi,  tari si tinuturi care a avut loc la Babel. Daca Peleg s-a nascut pe vremea turnului Babel, este usor de inteles de ce el a fost numit “Impartire”. (Peleg inseamna “impartire”.)

Pe de alta parte, sunt convins ca la potop planeta a fost zdruncinata din temelii. Evident, la potop relieful a suferit modificari mari (gandeste-te doar la Grand Canyon…). Poate ca atunci s-au despartit si continentele…

 

Oricum, mai important decat toate acestea este faptul ca exista Unul la nasterea Caruia s-a impartit Istoria si pe vremea caruia se imparte Cerul.

…si fiecare putem primi la imparteala un colt de Rai!

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.