Pe Paleu cu oameni faini

Am fost azi cu bicicleta pe Paleu cu doi tovarasi de lucru. Si acestia-s oameni faini, dar nu despre ei vreau sa vorbesc acum (ca o sa le creasca coarne, si apoi va fi greu cu ei), ci despre al treilea.

Sa le iau pe rand:

* Album: Cand eram in facultate am pus mana pe un album de muzica cu chitara, niste Psalmi pusi pe muzica si cantati. Albumul era alsolut diferit de tot ce ascultasem inainte in muzica crestina.

* Blog: Dupa ce am terminat faculta, am dat din intamplare peste un blog: “La pătrăţosu”. Am fost de-a dreptul uimit de felul in care aranjeaza cuvintele; combina cu maiestrie umorul, ironia pe de o parte, dar era si incisiv si direct pe de alta parte. Nu se sfia sa spuna lucrurilor pe nume, dar stia si sa filosofeze (‘filosofia’ inseamna ‘prienten al intelepciunii’, da?) in mod placut. Pentru mine era o delectare sa-l citesc.

Ca o scurta demostratie, iata – ceea ce eu am numit – o descriere a blogului:

Dacă înmulţim lumea cu lumea ,teoretic doar, atunci rezultă o lume la pătrat.

Dacă înmulţim lumea mea cu lumea ta atunci avem o lume la pătrat. Este lumea mea mai bogată şi lumea ta, mai plină. Eu schimb lumea ta şi lumea ta schimbă lumea mea în fel şi număr.

Lumea mea şi lumea ta, îmbogăţită cu lumea lui Dumnezeu este o lume la cub. Este cu aceeşi măsură pe lungime, cum este şi pe înălţime, cum este şi pe adîncime.

Lumea desăvîrşită a lui Dumnezeu, lumea care încheie istoria este o lume care trece dincolo de lumea mea, dreaptă, rectilinie, într-o singură dimensiune, aceea a singurătăţii; depăşeşte lumile noastre înmulţite, împărţite şi cîntărite, în două dimensiuni, a ta şi a mea, lumi ale comuniunii. Este o lume în dimensiuni pe care nu le putem intui. Dumnezeu trebuie să adauge măsura Lui la socoteala noastră pentru a ieşi Cetatea.

Prima creaţie a lui Dumnezeu, pămîntul, este o sferă.
Această sferă, cu tot ce este pe ea, va arde.
Ne vom duce în Cetatea lui Dumnezeu.
Cetatea lui Dumnezeu este un cub.

Între sferă şi cub, eu trăiesc într-o lume la pătrat.

Pînă Dumnezeu încheie socoteala, pînă ne va ridica la cub, eu trăiesc în lumea mea pe care o voi înmulţi cu-a ta. Amîndurora ne va ieşi acelaşi rezultat. Vom fi diferiţi, dar cu număr egal, lumea la pătrat.

 

Incetul cu incetul mi-am dat seama ca pătrăţosul este de fapt unul si acelasi cu ‘cela cu albumul cu chiatara. Aveam sa aflu ca este pastor si profesor universitar.

* Carte: La un moment dat, am aflat despre o carte pe care o scrisese: “Intoarcerea din Oglinda”. Am sunat la librarie, nu mai este. Am sunat la alta librarie, nu mai au. M-au indrumat la o librarie din Cluj, nici acolo. Am sunat la editura – stoc epuizat. Pana la urma i-am scris. Mi-a spus sa-l caut in cutare zi la Universitate ca mai are cateva bucati din fondul de protocol.

Emotionanta intalnire. Am avut ocazia sa-l vad in carne si oase! Am si cerut autograf pe carte, mi-a scris: “Cu indemnul de a studia Scripturile”.

Trebuie sa spun ca m-a surprins surprinderea dumnealui cand am intrebat cat costa. Mi-a raspuns “Eu sunt pastor, nu ma ocup cu vanzari de carti”. Dar daca vreau sa dau ceva, sa fac o donatie la casierie pentru facultate. Desigur, mi s-a taiat chitanta.

Voi pastra ca amintire aceasta bucata de conversatie dupa intalnirea cu pricina:

MC says:
draga Alex, m-am bucurat foarte mult sa te fi întîlnit.
Îti multtumsc ca ti-ai facut timp sa treci pe la mine pe la birou.

Îmi pare rau ca nu am avut mai mult timp… examene :)
nu îti dau seama studentii cît de mare chin este pentru profesori sesiunea..
ah, deja am febra musculara… nu mai pot misca mîinile…
am febra muscalara de la pompa de umflat note :)

Ioana says:           
:) Mi-a placut asta cu pompa de umflat note. Dar exista remediu, poti evita febra musculara! Note direct din burta! (fereasca!, daca m-ar auzi elevii mei cred ca ar sari in sus de bucurie).

Corneliu says:
As prefera întotdeauna o febra musculara decât sa-mi provoc scoaterea notelor din burta :)

MC says:
hmmm… eu am de unde da din burta… sa vezi ca dupa sesiunea asta voi avea o burta mai mica… Mi-e mila de voi cei care nu aveti de unde da note… din burta :)
si de studentii vostri :)

AlexB says: 
Daca dvs va bucurati, nici nu va inchipuiti ce mult ma bucur eu. Pentru mine a fost o intalinire emotionanta. Bucuria imi este dublata de faptul ca am acum cartea.

Am fost si eu grabit. Plecasem in graba de la servici, din exact celalalt capat de oras, am calcat doua buline rosii si una galbena (stiu, nu-i o treaba onorifica… ma spovedesc acuma :D ), dar a meritat! Imi era teama sa nu plecati.

Va multumesc inca o data! Apreciez mult si sfatul dvs despre cititul Scripturilor. :)

* Instrumente muzicale: Mai apoi, am aflat de pasiunea dumnealui pentru instrumentele muzicale (unii stiti ca-s mai mainiac cu muzica; muzica adevarata este cea care este facuta cu instrumente autentice). Am urmarit (si re-urmarit) cu sufletul la gura cateva prezentari de-ale lui despre muzica – cu demonstratii in direct pe diverse instrumente!

* Emisiune TV: Pentru ca-l cunosteam personal pe realizatorul emisiunii “Mens sana in corpore sano” de la TVS Oradea, i-am facutut propunerea sa-l cheme la o emisiune. Au facut impreuna o emisiune care s-a intitulat “Sanatatea mintii in era informatiei”. S-a discutat despre internet, calculatoare, site-uri, informatie, modul cum ne afecteaza mintea. A fost sigura emisiune pe care am urmarit-o in direct. :D

* Biciclete: Este pasionat si de biciclete. Si cate si mai cate stie despre ele!!! Se antreneaza pentru o cursa de 1001 km pe bicicleta. Cursa cu un scop mult mai nobil decat simplu sport.

Am avut azi bucuria sa vina cu noi intr-un traseu pe Paleu. Fiind mai antrenat (pfoi, s-a pus cu programatorii… :)) ), dar si avand bicicleta mai buna, ne-a luat-o inainte. Apoi s-a intors… si numa’ iacata-l ca vine ca vantul: “Am venit dupa oile pierdute ale lui Israel”.

Si sa vezi! M-a lasat sa merg putin pe bicicleta lui!

Numele dumnealui este Marius Cruceru! Fain om!

PS. Presimt ca o sa ma certe pentru asemenea articol, dar nici n-am scris cat am vrut. :D

Comentarii Facebook

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.