Ieremia :: Ştiaţi că?

1. Ieremia inseamna “Yah este inaltat“.

2. Despre Ieremia se cunosc mai multe lucruri decat despre oricare din profetii din VT. O imagine unica a vietii lui o gasim in “cele 6 marturisiri” ale lui: 11:18-23, 12:1-4, 15:10-12, , 15-21, 17:14-18, 18:19-23, 20:7-18).

3. Mesajul principal al cartii este acela ca pacea si adevarata bunastare se gasesc numai in cadrul unei relatii de legamant cu EL.

4. Desi in religia din VT accentul este pun mai mult pe grup (in comparatie cu religia crestina), credinta si responsabilitatea individuala este evidenta in cartea lui Ieremia, iar o inima noua (31:33,34) nu poate fi primita decat de o persoana.

5. Ieremia a fost chemat si ca “profet al neevreilor” (1:10)

6. Relatia dintre EL si poporul Sau este prezentata cel mai adesea in cartea lui Ieremia prin paradigma casatoriei: EL este sotul, Israelul este mireasa LUI; apostazia este reprezentata prin adulter. De asemenea este folosita si paradigma familiei: EL este Tatal, iar Israel este fiul intai nascut.

7. O caracteristica esentiala a cartii este ca profetul, in loc sa-si proclame profetiile, le pune in scena. Vezi: braul stricat, vasul de lut spart, jugul si legaturile.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.