Filimon :: Ştiaţi că?…

1. Filimon este cea mai scurta, mai personala si mai afectiva epistola din NT care contine scrierile apostolului Pavel.

2. Versetul 2 arata ca aceasta epistola, desi este o scrisoare personala, nu este o scrisoare privata: nu se adreseaza doar lui Filimon, ci intregii comunitati de credinciosi.

3. Tema principala este reconcilierea dintre Filimon si Onisim; Onisim fiind un rob care a fugit de la stapanul sau, Filimon.

4. Pavel era un revolutionar al vremii sale. Argumentatia sa schimba statutul social al sclavului: acceptate, egalitate, fraternitate. Pavel, fara a cere in mod direct abolirea sclaviei, cere tratarea scavilor ca pe niste frati in Christos si niste egali.

5. Referitor la aceasta epistola, Martin Luther a spus: “Cu toti suntem Onisimii Domnului.”

6. Una din temele caracteristice ale epistolei este “triunghiul iubirii”. Pavel ii scrie lui Filimon cam asa: Eu te iubesc pe tine si stiu ca tu ma iubesti pe mine, dar eu il iubesc si Onisim, asa ca iubirea ta fata de mine trebuie sa se manifeste si fata de el.

7. Scopul practic al epistolei este acela de a-i invata pe credinciosi dragostea frateasca. Pavel a abordat in alte epistole tema relatiei dintre stapan si slujitor sau rob. Aici el demonstreaza cum ar trebui sa functioneze practic aceasta relatie.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.