Simţurile :: spre viaţă sau spre moarte

Am participat asta seara la o prelegere petru tineret intitulata “Simţurile – porti spre cer sau spre abis”.

Se spunea in introducere: “Simturile noastre sunt porti pe care pot intra prieteni, care sa ne ajute in construirea caracterului nostru spre cer sau dusmani, care sa duca la distrugerea caracterului si ruina sufletului petru vesnicie”.

Dupa parcurgerea prelegerii ne-am luat putin timp pentru a ne aminti anumite exemple de oameni din Biblie pentru care simturile au fost fost folosite spre bine sau spre rau.

 

1. Auzul

– spre viata: Avraam a auzit vocea LUI cand l-a adus jerfa pe Isaac. Paharnicul a auzit din partea lui Iosif vestea ca va trai. Cei credinciosi vor auzi chemarea “Veniti binecuvantatii Tatalui Meu”.

– spre moarte: Pitarul faraonului a auzit de la acelasi Iosif vestea ca va muri. Acelasi Isus va spune celor rai: “”Duceti-va de la Mine, blestematilor!”

 

2. Văzul

– spre viata: Israelitii care priveau la sarpele de arama au scapat cu viata. Avraam a privit stelele. “Sometimes I think of Abraham / How one star he saw had been lit for me” canta Rich Mullins. :)

– spre moarte: Sotia lui Lot s-a intors sa priveasca cetatea si s-a transformat intr-un stalp de sare. David s-a uitat si el dupa ce nu era al lui.

 

3. Gustul

– spre moarte: Israelitii au poftit dupa prepelite in pustie, dar mult mai devreme mama noastra Eva a gustat din ce era interzis.

– spre viata: Mana in pustie a fost oferita ca mancare indestulatoare si gustoasa israelilor. Sfanta Cina a fost instituita de Domnul, de ea depinzand viata noastra spirituala.

 

4. Mirosul

– urat: Un exemplu de putoare nationala: broastele moarte din Egipt. Si cu siguranta nici apa prefacuta in sange n-a mirosit deloc bine!

– frumos: Nardul Mariei a umplut toata casa.

 

5. Simtul tactil

– spre moarte: Cand a atins chivotul, Uza a fost rupt. Si nu putem sa nu amintim pe cei 1000 de filisteni atinsi de Samson cu o falca de magar.

– spre viata: Minunile – multe minuni atat in VT (vezi minunile facute de Elisei), cat si in NT (multe minuni facute de Isus) au fost facute prin atigere. Femeia care s-a atins de haina lui Isus a fost vindecata.

 

6. Bunul simţ

– spre moarte: Nabal cel nebun si nesimtit – fara comentarii.

– spre viata: Avraam a fost ospitalier cu musafirii ceresti, de asemenea Lot. Si sa nu uitam ce om cu simt a fost Avraam cand i-a zis lui Lot: “Hai, sa nu fie cearta intre mine si tine. Daca mergi la stanga, eu ma duc la dreapta. Alege tu!”

 

Tu cum iti folosesti simturile?

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.