Citit: Mărturii speciale pentru predicatorii Evangheliei

Am citit cartea “Marturii speciale pentru predicatorii Evangheliei”, de Ellen G. White, 510 pagini. Practic am citit 453 de pagini; ultimele pagini sunt ocupate de “Indexul ideilor insemnate”.

Este o carte plina de invataturi importante, nu se poate citi repede, daca vrei sa incredintezi memoriei ceea ce citesti. Si merita! Si da, mi-a facut placere s-o citesc si pentru ca e o carte primita de la un om deosebit.

marturii speciale

Cartea este o traducere mai veche, din 1994. Am (re)descoperit cu fascinaţie frumusetea traducerilor de pe vremurile cand nu se faceau atatea “adaptari”. Am comparat cateva fragmente care mi s-a parut ca suna interesant cu o traducere mai noua si cu originalul din engleza. Surprinzator, am constat – daca am dreptul sa fac astfel de constatari – ca traducerea aceasta mai veche este mai apropiata de original. Voi reveni asupra subiectului cu cateva exemple concrete, daca va manifestati careva interesul.

Asa cum v-am obisnuit mai nou, 7 citate din carte:

“Noi nu putem sa sustinem ca, o pozitie luata odata, o idee aparata odata nu trebuie sa fie parasita sub nici o imprejurare. Nu exista decat Unul care este infailibil – Acela care este Calea, Adevarul si Viata.”

“Noi nu trebuie sa ne fixam in ideile noastre si sa gandim ca nimeni nu trebuie sa se impotriveasca parerilor noastre.”

“Exista o neglijenta trista a citirii Bibliei si a cercetarii ei cu inimi umilite. Nu primiti nici o explicare omeneasca a Scripturii, oricare ar fi pozitia sa, ci mergeti la Biblie si cercetati singuri adevarul.”

“Adevarata valoare a unui suflet poate fi pretuita numai dupa crucea de pe Golgota.”

“Nu este randuiala lui Dumnezeu ca vreun om sau vreo clasa de oameni sa pretinda ca Dumnezeu i-a facut constiinta pentru fratii lor. […] Nu educati pe oameni ca sa priveasca la oameni spre a se increde in oameni.”

“Dumnezeu doreste ca noi sa invatam solemna lectie ca noi ne faurim insine propriul nostru destin.”

“Predicatorii si lucratorii nostri trebuie sa inteleaga ca ceea ce le trebuie lor mai mult nu este mai mare lumina de la amvon, ci de a trai lumina pe care o au deja.”

Comentarii Facebook

11 Comments

  • Mi-e interesanta treaba cu traducerile. As vrea sa vad paragrafele de care vorbeai la inceput, daca binevoiesti :)

  • Bună ziua.Ma interesează si pe mine cartea Marturii speciale pt predicatorii evangheliei,se mai gaseste pe undeva sau cunoasteti pe cineva care poate s-o dea.Mulțumesc si multa pace

  • Bunp seara. Doresc mult această carte. Există vreo mică șansă?…

  • Mulțumesc. SFINTE BINECUVÂNTĂRI SĂ AVEȚI DIN CER DE LA TATĂL CERESC !…

  • De fapt am în format PDF varianta tipărită în 2012. Dvs, aveți varianta PDF tipărită în 1994 ?… Eu caut varianta tipărite în prima ediție. Că următoarele ediții tipărite…. Se tot modifică… Asta e practica modernă a vremilor din urmă…

  • Asta am in format PDF:

    Traducere: Valentin Rusu. – București:
    Casa de Editură Viaţă și Sănătate, 2007

  • Am ocazia sa citesc ambele variante in paralel. Pe de o parte am prima editie, veche, de prin anii ’30 sau ’40 care a fost retiparita in 1994 si pe de alta parte am si editie 2007 pe are o aveti dvs in format pdf. Sunt diferente destul de vizibile in traducere. Este mult mai directa si mai clara editia veche decat cea noua care a tot fost “actualizata”.

  • Daaa, am observat si eu asta. Mai demult, in sinceritatea lor, nu faceau multa “adaptare”.

  • O alta carte unde am vazut diferente destul de mari in traducere este Marea Lupta. Am o editie din 1947 tradusa de Petre Paulini si Stefan Demetrescu (si in format carte dar o am si scanata pentru utilizare mai usoara) si pe de alta parte Marea Lupta editie actuala. Multe pasaje “stilizate” si unele…nu mai sunt. Sau in Experiente si viziuni in capitolul “prima mea viziune”. In editia veche e tatalui meu este un intreg paragraf pe care in editia mea noua nu e.
    Multe carti au fost adaptate timpului sa nu deranjeze. De asta am incercat sa imi fac biblioteca EGW predominant din editii vechi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.