• RSS
 • Delicious
 • Digg
 • Facebook
 • Twitter
 • Linkedin
 • Youtube

Am citit cartea “Marturii speciale pentru predicatorii Evangheliei”, de Ellen G. White, 510 pagini. Practic am citit 453 de pagini; ultimele pagini sunt ocupate de “Indexul ideilor insemnate”.

Este o carte plina de invataturi importante, nu se poate citi repede, daca vrei sa incredintezi memoriei ceea ce citesti. Si merita! Si da, mi-a facut placere s-o citesc si pentru ca e o carte primita de la un om deosebit.

marturii speciale

Cartea este o traducere mai veche, din 1994. Am (re)descoperit cu fascinaţie frumusetea traducerilor de pe vremurile cand nu se faceau atatea “adaptari”. Am comparat cateva fragmente care mi s-a parut ca suna interesant cu o traducere mai noua si cu originalul din engleza. Surprinzator, am constat – daca am dreptul sa fac astfel de constatari – ca traducerea aceasta mai veche este mai apropiata de original. Voi reveni asupra subiectului cu cateva exemple concrete, daca va manifestati careva interesul.

Asa cum v-am obisnuit mai nou, 7 citate din carte:

“Noi nu putem sa sustinem ca, o pozitie luata odata, o idee aparata odata nu trebuie sa fie parasita sub nici o imprejurare. Nu exista decat Unul care este infailibil – Acela care este Calea, Adevarul si Viata.”

“Noi nu trebuie sa ne fixam in ideile noastre si sa gandim ca nimeni nu trebuie sa se impotriveasca parerilor noastre.”

“Exista o neglijenta trista a citirii Bibliei si a cercetarii ei cu inimi umilite. Nu primiti nici o explicare omeneasca a Scripturii, oricare ar fi pozitia sa, ci mergeti la Biblie si cercetati singuri adevarul.”

“Adevarata valoare a unui suflet poate fi pretuita numai dupa crucea de pe Golgota.”

“Nu este randuiala lui Dumnezeu ca vreun om sau vreo clasa de oameni sa pretinda ca Dumnezeu i-a facut constiinta pentru fratii lor. […] Nu educati pe oameni ca sa priveasca la oameni spre a se increde in oameni.”

“Dumnezeu doreste ca noi sa invatam solemna lectie ca noi ne faurim insine propriul nostru destin.”

“Predicatorii si lucratorii nostri trebuie sa inteleaga ca ceea ce le trebuie lor mai mult nu este mai mare lumina de la amvon, ci de a trai lumina pe care o au deja.”

   

Comentarii Facebook

8 comentarii pana acum. Si tu poti sa comentezi!

 1. Doina spune:

  Mi-e interesanta treaba cu traducerile. As vrea sa vad paragrafele de care vorbeai la inceput, daca binevoiesti :)

 2. david spune:

  Bună ziua.Ma interesează si pe mine cartea Marturii speciale pt predicatorii evangheliei,se mai gaseste pe undeva sau cunoasteti pe cineva care poate s-o dea.Mulțumesc si multa pace

 3. Martin Bugarin spune:

  Bunp seara. Doresc mult această carte. Există vreo mică șansă?…

 4. AlexB spune:

  David, Martin: In formatul acesta nu stiu daca se mai gaseste.

  In format electronic, cu unele capitole putin in alta ordine, o gasiti aici: https://egwwritings.org/?ref=ro_MP.viii&para=2012.2

  De asemenea, o am in format PDF, daca va ajuta.

  Scuzati-mi “promptitudinea” cu care am raspuns.

 5. Martin Bugărin spune:

  Mulțumesc. SFINTE BINECUVÂNTĂRI SĂ AVEȚI DIN CER DE LA TATĂL CERESC !…

 6. Martin Bugarin spune:

  În format PDF – o am deja. Mulțumesc.

 7. Martin Bugarin spune:

  De fapt am în format PDF varianta tipărită în 2012. Dvs, aveți varianta PDF tipărită în 1994 ?… Eu caut varianta tipărite în prima ediție. Că următoarele ediții tipărite…. Se tot modifică… Asta e practica modernă a vremilor din urmă…

 8. AlexB spune:

  Asta am in format PDF:

  Traducere: Valentin Rusu. – București:
  Casa de Editură Viaţă și Sănătate, 2007