Ca să ştiu măcar răspunde!

De cand cu fata cu bentita tricolora, intamplator sau nu, a inceptut sa mi se vorbeasca in maghiara.

Am lucrat vreo trei ani jumate cu maghiari, dar din pricina ca eu nu am darul limbilor (ca sa zic asa) am invatat doar trei cuvinte in maghiara (de fapt doua): “nulo nulo haarom”. Nu stiu daca asa se scrie, dar in mod cert asa se citeste.

No dară, acuma daca mi se vorbeste tot mai des in maghiara, am rugat pe un tovaras sa ma invete si pe mine o propozitie sa stiu si eu sa raspund macar. Ca este destul de frustrant sa ti se adreseze cineva intr-o limba si sa nu stii sa raspunzi nimic, nu-i asa?

Asadar, am nevoie de o propozie, preferabil fara litere cu accente (stiti, de exemplu maghiarii au multe o-uri din acelea cu ochisori, pe care nu le gasesc pe tastatura) si din putine cuvinte. Si cu care sa pot raspunde la orice mi se spune in maghiara. Ca doar trebuie sa stiu si eu ceva!

Si m-a invatat propozia de aur, propozia care ma va scoate tot timpul din impas: “Nem tudok magyarul”.

Comentarii Facebook

4 Comments

  • şi cine te-o-nvăţat nu o făcut-o cum trebe… “Nem tudok” = “Nu ştiţi” (voi) ; “Nem tudom” = “Nu ştiu” (eu). În concluzie: “Nem tudok romanul?” = “Nu ştiţi româneşte?” şi atenţie că la replica “Nem tudom magyarul!” vi se răspunde invariabil cu “De hogy nem …!!!” adică “Dară nu…!””:))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.