Romani :: Ştiaţi că?

1. “Romani” este prima epistola (scrisoare) a Noului Testament.

2. Epistola catre Romani este scrisa de Pavel. In Romani, Pavel afirma clar ca este apostolul neamurilor. (15:15-16)

3. Cand a scris Epistola catre Romani, Pavel era la Corint. Pavel isi marturiseste dorinta de a merge in trei locuri: Ierusalim, Roma, Spania (15:20, 24, 28)

4. Pavel marturiseste in aceasta epistola ca nu este genul de om care sa mearga pe urmele altora, este un deschizator de noi campuri. (15:20)

5. Subiectul epistolei este neprihanirea LUI. Romani 1:16-17 ne prezinta subiectul epistolei. Cuvintele cheie din acest pasaj sunt cuvinte cheie si ale epistolei: Evanghelie, Hristos, Putere, Dumnezeu, Mantuire, Toti, Credinta, Evrei, Greci (Neamuri), Neprihanire.

6. Unul din motivele scrierii acestei epistole este sa explice semmificatia legilor si a profetiilor din Vechiul Testament in lumina Evangheliei si invers. Pavel s-a confruntat cu o puternica opozitie din partea crestinilor de origine evreiasca atunci cand si-a prezentat conceptia despre neprihanirea prin credinta. In epistola catre Romani el dezbate pe larg acest subiect.

7. Este singura carte a Noului Testament care vorbeste explicit despre “intaietatea iudeului” (atat din perspectiva mantuirii, cat si a judecatii). Pavel vorbeste in 3 capitole despre acest lucru (Romani 9-11).

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.