Omul cu talantul

Unora ne este foarte cunoscuta pilda talantilor. O postez spre reamintire:

Atunci Împărăţia cerurilor se va asemăna cu un om care, când era să plece într-o altă ţară, a chemat pe robii săi şi le-a încredinţat avuţia sa. Unuia i-a dat cinci talanţi, altuia doi, şi altuia unul: fiecăruia după puterea lui; şi a plecat.

Îndată, cel ce primise cei cinci talanţi s-a dus, i-a pus în negoţ şi a câştigat cu ei alţi cinci talanţi. Tot aşa, cel ce primise cei doi talanţi a câştigat şi el alţi doi cu ei.

Cel ce nu primise decât un talant s-a dus de a făcut o groapă în pământ şi a ascuns acolo banii stăpânului său.

După multă vreme, stăpânul robilor acelora s-a întors şi le-a cerut socoteala.

Cel ce primise cei cinci talanţi a venit, a adus alţi cinci talanţi şi a zis: “Doamne, mi-ai încredinţat cinci talanţi; iată că am câştigat cu ei alţi cinci talanţi.” Stăpânul său i-a zis: “Bine, rob bun şi credincios; ai fost credincios în puţine lucruri, te voi pune peste multe lucruri; intră în bucuria stăpânului tău!”

Cel ce primise cei doi talanţi a venit şi el şi a zis: “Doamne, mi-ai încredinţat doi talanţi; iată că am câştigat cu ei alţi doi talanţi.” Stăpânul său i-a zis: “Bine, rob bun şi credincios; ai fost credincios în puţine lucruri, te voi pune peste multe lucruri; intră în bucuria stăpânului tău!”

Cel ce nu primise decât un talant a venit şi el şi a zis: “Doamne, am ştiut că eşti om aspru, care seceri de unde n-ai semănat şi strângi de unde n-ai vânturat: mi-a fost teamă şi m-am dus de ţi-am ascuns talantul în pământ; iată-ţi ce este al tău!” Stăpânul său i-a răspuns: “Rob viclean şi leneş! Ai ştiut că secer de unde n-am semănat şi că strâng de unde n-am vânturat; prin urmare se cădea ca tu să-mi fi dat banii la zarafi şi, la venirea mea, eu mi-aş fi luat înapoi cu dobândă ce este al meu! Luaţi-i, dar, talantul şi daţi-l celui ce are zece talanţi. Pentru că celui ce are i se va da, şi va avea de prisos; dar de la cel ce n-are se va lua şi ce are! Iar pe robul acela netrebnic, aruncaţi-l în întunericul de afară: acolo va fi plânsul şi scrâşnirea dinţilor.”

(Matei 25:14-30)

Ei, bine, multa vreme am considerat ca omul cu talantul a primit ceva putin, un bănuţ acolo. Poate ca asta se datora si faptului ca DEX-ul defineste talantul, printre altele, asa: “Monedă de aur sau de argint, cu valoare variabilă, folosită în Grecia antică.”

Doar ca citind din nou aceasta pilda, mi-a fost atrasa atentia de un lucru: talantul nu era un bănuţ! In Biblia pe care o folosesc am o nota explicativa care spune: “Talantul mentionat in Matei era egal cu 6000 de dinari, aproximativ 34kg de argint”.

Am mai gasit cateva lucruri care sprijina ideea ca omul cu talantul nu era sărac:

– “a făcut o groapă în pământ” :: in vremurile stravechi comorile se ascundeau in pamant spre pastrare.

– “banii stăpânului său” :: asadar erau bani, nu bănuţ; erau multi bani.

– “să-mi fi dat banii la zarafi” :: camatarii nu se incurcau cu sume mici, darămite cu un bănuţ.

– “6000 de dinari” :: conform pildei lucratorilor viei, 1 dinar era socotit ca plata pentru o zi de lucru (Matei 20:2). 6000 de dinari ar reprezenta asadar aprope 20 de ani (6 zile lucratoare pe saptamana). Evaluat in zilele noastre, 34 kg de argint ar fi ~24.000 EURO.

34 kilograme de argint!

Si dintr-o data mi-am dat seama ca omul cu talantul era un mare netrebnic! El nu primise putin… A primit chiar mult! Omul cu talantul nu merita nici o compatimire: primise o bogatie!

Apoi, m-am gandit la noi. De multe ori am incercat sa identificam care o fi talantul acela pe care il are fiecare om: timpul, influenta, samd. Dar daca un talant reprezenta 34 de kilograme de argint, rezulta cu necesitate ca nici un om, chiar daca a primit doar un talant, nu are putin. Fiecare dintre noi este binecuvantat cu mult!

Rob viclean!

A mai fost un rob viclean, pe numele lui Ghehazi, care a ravnit sa aiba un talant.  “Da-mi pentru ei, te rog, un talant de argint si doua haine de schimb”, i-a zis lui Namaan fara sa clipeasca (2 Imparati 5:22). Asa si-a agonist o lepră albă ca zăpada, atat pentru el cat si pentru urmasii sai.

Poate ca in viclenia ta, s-ar putea sa crezi ca traiesti azi in Dispensatiunea Harului si n-o sa te loveasca cu lepra… Sa-ti dau un verset din Noul Testament? “O grindina mare, ale carei boabe cantareau aproape un talant, a cazut din cer peste oameni. Si oamenii au hulit pe Dumnezeu, din pricina urgiei grindinei, pentru ca aceasta urgie era foarte mare.” (Apocalipsa 16:21)

Asa-i ca nu ti-ai dori un astfel de talant?

Si totusi, ce ai putea face cu un talant? 

In vechime, cu un talant s-a facut sfesnicul din Cortul Intalnirii (Exod 25:39).

Sa zicem ca ai doar un talant… Oare nu ai putea folosi acest talant pentru a fi o lumina pentru Christos pentru cei din generatia ta?

Investind astfel talantul pe care-l ai, vei primi o coroană. Coroana de un talant, de ce nu? Ca doar si David a primit o cununa care “cantarea un talant de aur si era impodobita cu pietre scumpe.” (2 Samuel 12:30)

Foloseste talantul pe care il ai! Castiga cu el inca un talant! Castiga cu el o cununa cu stele!

PS. Gasesti aici re-interpretari ale unor versete interpretate in general gresit.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.