Predicarea cu PPS :: între uz şi abuz

Observ in ultimul timp, mai ales la predicatorii tineri, un tot mai mare drag in a folosi PowerPoint-ul atunci cand predica. Ca orice alta inventie/inovatie, aceasta aduce cu ea si bune, si rele. Si rele, si bune.

A nu se intelege ca am ceva cu PowerPoint-ul. Dar a nu se intelege nici ca nu am ceva cu el.

Gasesc PowerPoint-ul foarte util in unele cazuri, indispensabil in altele. De exemplu: prezentarile de programare, prezentarile de sanatate, prezentarile pentru copii. Insa am mari probleme cand se abuzeaza de PP; am observat asta mai ales la folosirea PP-ului in predici.

Din postura unuia dintre cei multi “iubiti ascultatori” am sa-ti pun cateva intrebari care sper ca te vor ajuta pe viitor privind folosirea PowerPoint-ului.

1. Ascultam sau lecturam?

Din cate simt eu, daca tot alegi sa folosesti o prezentare PowerPoint in timp ce predici, ar trebui ca pe prezentare sa apara ideile principale. Daca ar fi sa fie o regula, cred ca ar trebui sa fie asa: Pune in prezentare ceea ce nu spui (sau e mai usor sa vedem, decat sa ascultam)..

Totodata, mai exista o regula (regula 1 7 7): o idee per slide, 7 linii de text per slide, 7 cuvinte per linie. Evident, scris destul de mare incat sa se poata citi si din spate.

Nu te folosi de prezentarea PowerPoint ca de un mijloc prin care ne poti turna in cap o sumedenie de paragrafe si versete.

Esti acolo ca sa ne vorbesti sau ca sa ne citesti? Crede-ma, ca cei mai multi dintre noi dorim sa te auzim vorbindu-ne, ca de citit citim si noi acasa.

Dar daca ne-ai pus o prezentare in fata, intelege ca e mai greu sa ne faci sa fim atenti la tine.

2. Biserica sau conferinta?

Te-ai gandit ca introducand PowerPoint-ul in predica, risti a ne “ajuta” sa nu ne simtim ca la biserica?

Personal, imi vine sa ma simt ca la o conferinta… Da, recunosc, aici sunt extrem de subiectiv: in tot restul saptamanii am (cel putin) un monitor in fata ochilor, ca asa imi este meseria. Cand tu imi trantesti si la biserica inca un monitor in fata, nu te astepta sa ma simt ca la biserica.

3. Biblie sau sticla?

Observ ca tot mai multi prefera sa vina la biserica cu Biblia pe telefon. Biblia, vorba vine. Aia nu e Biblie.

Mai mult decat atat, daca tu torni versetele pe perete, crezi ca o sa-i obinuiesti cu Biblia pe ascultatori? N-as crede… Si stii de ce? Pentru ca si tu esti cu ochii in sticla monitorului de laptop, nu pe Biblie.

Personal, prefer sa vad oameni rasfoind Biblii decat holbându-se la PowerPoint.

4. Predicare sau prezentare/show?

Da, cred ca avea dreptate Virgiliu Gheorghe cand spunea in cartea “Efectele televiziunii asupra mintii umane” ca noua generatie de oameni nu mai poate urmari un discurs, ci are nevoie de imagini si show.

De asemenea, cred ca a predica este lucru mare (de aceea ma feresc sa spun ca predic). Insa tu, care ai facut o scoala misionara, poate ca ai dori ca ceea ce spui tu sa poarte numele de predica. Cum simti? PowerPoint Presentation sau PowerPoint Show te ajuta ca ceea ce vorbesti sa fie predica sau prezentare/show?

Presimt ca vom auzi din ce in ce mai des despre prezentari si prezentatori decat despre predica si predicatori.

5. Oare curcubeul nu-i mai minunat pe cer?

Daca folosesti PowerPoint cand predici, crede-ma: Textul cel mai usor de citit este cel care ofera cat mai mare contrast: negru pe alb sau alb pe negru. Cei care te urmaresc, mai bine zis urmaresc prezentarea, apreciaza asta mai mult decat text in toate culorile.

Nu este cazul sa ne pui text in toate culorile. Curcubeul este de neinlocuit! Si el este pe cer.

6. Duci dorul de hi5?

Daca tot te-ai hotarat sa folosesti PowerPoint, as recomanda sa folosesti acelasi template pentru toate slidurile prezentarii, adica toate slideurile sa arate la fel. De asemenea, fereste-te sa folosesti o gramada de animantii si tot felul de imagini kitsch-oase.

In caz contrar, ne dai de inteles ca esti un nostalgic al hi5-ului; hi5 – chinuitoare amintire.

Nu exagerez cu hi5-ul! Chiar prezentari impodobite cu futurasi si stelute palpaitoare nu am vazut folosite in predica, dar cu inimioare da!

7. Ai incredere in tehnologie?

Daca crezi ca PowerPoint-ul te ajuta, atunci sa ai incredere in tehnologie pana in capat.

Ceea ce ai pe monitorul din fata ta, exact aceea se vede si pe perete. Nu-i cazul ca la fiecare schimbare de slide sa te tot intorci sa vezi daca s-a schimbat si pe perete. Daca se intampla ceva, iti vei da seama dupa reactia din sala. Promitem sa te atentionam daca ceva nu merge cum trebuie.

Apoi, daca folosesti un laser pointer, foloseste-l cu discernamant. Nu tot te juca cu el si cu rost, si fara rost, pentru ca ne distragi atentia. Sau doresti sa ne testezi care avem privire mai agera? Daca miscam ochii, inseamna ca inca nu am adormit?

Atat. Ma opresc din pricina ca 7 e numar fain. Sper sa-ti fi fost de folos.

Comentarii Facebook

5 Comments

  • eu am observat ca sunt mai atenti “iubitii ascultatori” la o predica ca pps decat la una fara, cel putin cand predicam/prezentam eu. In rest sunt de acord cu abuzurile prezentate

  • offtopic: din aprilie pana in decembrie 2012 daca iti venea a 28-a idee de articol pe blog o lasai pe luna urmatoare? :D

  • super tare articolul tau!!!!
    Am crezut ca doar eu am observat problema asta!!!!
    Ce-i drept nu am prea avut parte de asa multe predici in Power Point(sunt mai mult plecata din tara), dar cand am avut ocazia sa ascult o asemenea predica pot sa spun ca nu am ramas cu nimic.
    Nu inteleg cine i-a invatat sa prezinte asa o predica?????

    Prefer o predica in care vorbitorul se uita la public cand vorbeste…si chiar sa fie un dialog cu publicul…nu monolog!!!!

  • Foarte bine venit post-ul. :)

    De mult as fi avut si eu de zis cateva din cele de mai sus celor care fac, mai mult abuz, decat uz de PowerPoint. Din pacate se intampla tot mai des pe la taberele noastre din Ardealul de Nord.

    Imi place regula 177, nu o stiam.

    Exista un PPT fain pe tema PPT-urilor: https://www.youtube.com/watch?v=KbSPPFYxx3o

    Vizionare placuta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.