Drum bun!

Exista in viata ta, ca in viata fiecarui om de pe planeta albastra, momente cand te simti ca si cum ar fi intr-o rascruce de drumuri. Ai ajuns acolo, poate nici nu mai stii cum ai ajuns… Stii ca trebuie sa apuci pe o cale, dar care cale? La prima vedere, toate caile iti par bune. Pe de alta parte, simti ca nu toate pot fi bune. Pe care s-o alegi?

In plus, cunosti oameni care au apucat pe un anume drum – poate si tie ti s-a intamplat – si la un moment dat spun: “Daca stiam ca asa este drumul, nu l-as fi ales!”. Nu ai vrea sa ajungi in asemenea situatie. Vrei sa alegi drumul bun!

Iau din Carte un verset care vorbeste despre un drum si despre un om care a mers pe acest drum. Cred ca fiecare cuvant (chiar frantura de cuvant) este important pentru noi. Hai sa vedem ce ne tramsmite urmatorul verset:

Avram şi-a urmat drumul înaintând mereu spre miazăzi. (Geneza 12:9)

Eu cred ca in acest verset ne sunt prezentate 7 principii despre drumul pe care e bine sa-l alegi, 7 lucruri pe care este bine sa le cunosti despre acest drum, 7 porunci privitoare la drumul bun, 7 fagaduinte pentru umblatorii pe acest drum.

 

1. “drumul”  – Drumul exista!

Poate crezi ca ai ajuns intr-o rascruce de drumuri fara iesire. Poate esti ispitit sa gandesti ca nici unul nu e bun. Poate esti tentat sa te indoiesti ca vreunul te poate duce la o destinatie fericita.

Insa prin faptul ca in Carte ni se vorbeste despre drum dovedeste ca drumul exista! In orice situatie, EL are o cale de scapare. Si EL nu te lasa in necunostinta. “Eu – zice Domnul – te voi invata si-ti voi arata calea pe care trebuie s-o urmezi, te voi sfatui si voi avea privirea indreptata asupra ta.” (Psalmi 32:8) Ce fagaduinta minunata! EL, care cunoaste totul, iti promite ca te va invata si pe tine.

Pe langa ca exista un drum, trebuie sa stii ca drumul bun este unul singur! Observa cum zice: “drumul”, nu “un drum”. “Calea”, nu “o cale”. “Toate drumurile duc la Roma” era o vorba pe vremuri. Probabil ca asa o fi fost. Dar numai unul duce in Cer!

 

2. “a urmat” :: Drumul e facut pentru a fi urmat

Oricat de multe ai sti despre drumul bun, nu te ajuta daca nu urmezi drumul. Oricate ai cunoaste despre calea buna, nu iti sunt de folos daca nu umbli pe ea. Sunt multi care merg pe calea larga studiind despre calea ingusta. De ce ai face parte dintre ei?!

“Iata drumul, mergeti pe el!” (Isaia 30:21) Observi? Dupa ce ti-a aratat dumul, primul lucru pe care ti-l cere este ca sa mergi pe el! Si EL nu da porunci care nu pot fi implinite…

A sti multe despre drumul bun nu este suficient. A te “plimba” toata ziua pe strazile din Google Streetview nu inseamna ca tu umbli pe drum! Nu mai folosi Biblia pe post de Google Streetview. Urmeaza-ti Calauza! Urmeaza drumul. EL Insusi a mers pe acest drum, pentru a-ti arata ca si tu poti merge.

Pentru ca locasurile pe care le pregateste in cer sa nu fie pustii, drumul pe care l-a trasat pe pamant trebuie de asemenea sa nu fie pustiu. Urmeaza calea!

 

3. “şi” :: Drumul LUI, drumul lui

Drumul pe care il urma Avraam de cine era trasat? De EL! Dar textul spune “Avram si-a urmat drumul”. Inteleg de aici ca Avram facuse din drumul Domnului, drumul lui.

Acesta este inca un lucru pe care trebuie sa-l stii la inceput de drum: drumul LUI trebuie sa fie drumul tau. Asta, daca vrei sa calatoresti fericit.

Daca vrei sa fii nefericit umbla pe doua cai: o data pe saptamana pe Calea LUI si sase zile pe saptamana pe calea ta. Si traieste cu teama de a nu fi observat de cei din biserica ca mergi si pe alte cai si cu groaza ca cei din afara sa nu banuiasca ca umbli si pe calea Domnului; cu rusinea de a fi numit pocait de cei din afara si teama de a fi numit nepocait de cei din biserica.

Dar daca vrei sa fii fericit traieste ca Domnul tau: “Desfatarea Mea este sa fac placerea Ta, Dumnezeul Meu! Si Legea Ta este inauntrul inimii Mele!” (Psalmi 40:8, GBV).

Este bine sa stii de la inceput de drum ca EL are un drum special pentru tine: drumul tau! Nu drumul poporului tau, nu al bisericii tale, nu al parintilor tai. Drumul tau – un plan special pentru tine.

Doar atunci vei fi fericit, cand vei face ca drumul LUI sa fie drumul tau! Cand vei intelege ca esti unic si EL ti-a pregatit un drum unic! Cand vei merge pe drumul tau, drum trasat de EL, fara a-ti pasa ce zic cei din jurul tau. Atunci vei intelege ca legea LUI este o desfatare.

 

4. “inaintand” :: Se merge inainte

De la bun inceput trebuie sa stii ca pe drumul bun se merge doar in fata, doar inaintand. Daca te hotarasti sa pornesti pe drumul bun, hotarasta-te sa nici nu te intorci din drum.

Chiar daca in fata ti-ar sta munti de neinvins sau mări de netrecut, mergi inainte! Cand EL porunceste sa mergi inainte, muntii se clatina, marile seaca.

“Ce rost au strigatele acestea? Spune copiilor lui Israel sa porneasca inainte.” (Exod 14:15) Iti amintesti cand au fost spuse cuvintele acestea? Dar cand s-au gandit sa se intoarca in Egipt (si fiecare avem Egiptul nostru), iti amintesti ce s-a intamplat?

 

5. “mereu” :: Drumul se urmeaza zilnic

Cand te hotarasti sa pornesti pe drumul bun, trebuie sa stii ca acest drum nu se urmeaza doar de Pasti si de Craciun. Nici macar la luna noua. Nici macar o data pe saptamana. Acest drum se urmeaza in fiecare zi, clipa de clipa.

Nu uita ca Cel care te-a invatat sa te rogi “Painea noastra cea de toate zilele da-ne-o noua in fiecare zi (Luc.11:3), a spus si “Daca voieste cineva sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea in fiecare zi si sa Ma urmeze.” (Luca 9:23)

Asadar intrucat EL te binecuvanteaza in fiecare zi, tu urmeaza-L in fiecare zi. Mereu, adicatelea.

 

6. “spre miazăzi” :: O destinatie precisa

Intelege de la bun inceput ca drumul bun are o directie precisa. Nu iti vei putea permite sa te abati la stanga sau la dreapta.

Mai mult de atat, directia este sprea miazazi, adica spre unde e soarele la amiaza. Nu spre rasarit, de unde rasare soarele; nu spre apus, unde apune soarele. Dumul bun merge din slava in slava, calea buna este scaldata in lumina.

Iata ce spunea inteleptul: “Dar cararea celor neprihaniti este ca lumina stralucitoare, a carei stralucire merge mereu crescand pana la miezul zilei.” (Proverbe 14:18)

 

7. “Avraam” :: Prietenul LUI

EL il numeste pe Avraam prietenul Sau (Isaia 41:8). Vestea buna este ca si tu poti fi prietenul LUI. Versetul acesta poate fi despre tine! :)

“Imprieteneste-te dar cu Dumnezeu si vei avea pace; te vei bucura astfel iarasi de fericire.” (Iov 22:21)

Imprieteneste-te cu EL! Cauta drumul! Urmeaza-l! Fa din drumul LUI, drumul tau! Inainteaza zilnic! Mergi mereu spre miazazi, mereu spre lumina! Lumina cea mai puternica, lumina de la amiaza!

 

Zice-se ca am invatat sa mergem pe Luna. Se spune ca invatam sa mergem spre Marte… Oare n-ar fi timpul sa ne hotaram sa invatam sa mergem pe pamant? Pentru a putea pasi in Cer. :)

 

Iti doresc DRUM BUN!

Comentarii Facebook

2 Comments

  • Cat de limpede isi asterne Dumnezeu cuvantul pt cine are urechi de auzit. Si totodata ce usor pierdem din vedere esenta mesajului simplu printr-un studiu/lectura de suprafata. Thanks for sharing!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.