Citit: Memoriile lui EUTIH – Portrete de farisei

Am citit cartea “Memoriile lui EUTIH – Portrete de farisei”, 162 pagini,  de Petru Lascău.

Dupa numaratoarea mea are 27 de capitole. Voi da cateva citate din fiecare capitol.

 

1. Cuvant inainte

“Lumea ma cunoaste pentru ca am adormit la o predica. […] De altfel, multi din cei din lumea de afara imi spun ‘crestinul’ pentru ca ma vad in fereastra bisericii. iar dei din biserica imi spun ‘lumescul’ pentru ca ma uit pe fereastra bisericii la lumea de afara. […] Doamne, ce grozavie sa vezi ca, in realitate, sunt multi inauntru care sunt afara si unii din afara care sunt inauntru.

 

2. Postfata

“Am scris aceasta carte cu scopul precis de a-i supara pe farisei. […] As fi tare bucuros sa stiu ca am reusit sa tulbur linistea acestor morminte varuite, zagaraindu-le varul de pe fatada.”

 

3. Amaratul-vesel

“Cand este impreuna cu prietenii sai este un om deosebit de bine dispus, glumet, dragut, manierat. […] Cand Amaratul vesel soseste acasa, este mereu incruntat. Nu tu zambet, nu tu glume. […] Arata ca dupa o amenda de circulatie. […] Nu mai fi amarat, Amaratule!”

 

4. Bun-de-Gura

“Devii deodata ornamentul stralucitei sale personalitati. Iti atarna numele in copacul sau genealogic ca pe un glob de sticla in pomul de Craciun. Asta in public. In particular, in cercuri mai intime se debaraseaza de tine ca de-o lama de ras uzata, ba mai mult, te va calomnia ca sa straluceasca el cumva mai tare alaturi de figura ta innegrita. […] Cu el in sala, sedintele tin dublu si se rezolva problemele pe jumatate.

 

5. Confortul cifrelor

“Fariseul gaseste un confort deosebit in cifrele mari. Este fascinat de zerouri, de nimicuri, de multe nimicuri. Se simte la adapost in spatele zerourilor sale.”

 

6. Anonimul

“Cand primiti o scrisoare, un biletel, uitati-va prima data la semnatura. Daca nu o are, rupeti hartia, distrugeti-o. Este ca si cum ati anulat o amaraciune. […] Paziti-va de otrava basilicului. N-o primiti. Lasati-o lui. Neavand cui s-o imprastie va muri curand inecat in sucul lui propriu.”

 

7. Fariseul misionar

“O trasatura a fariseilor este dorinta lor de a fi mai multi. […] Se pare ca in rau exista progres mai mare decat in bine. Ucenicul fariseului il depaseste pe dascalul lui.”

 

8. Fatada

“Ceea ce vad altii devine pentru fariseu mult mai important decat ceea ce vede el sau Dumnezeu in viata sa. […] El contruia casa pentru trecatori si nu pentru familia sa. […] In prezenta Sa stiau ca sunt morti. Niste morti furiosi.”

 

9. Fosila vie

“Fascinat de amintiri, omul nostru nu mai gaseste nimic asemanator in prezent, nimic care sa mai merite atentia sa. Devine apatic, ofteaza mereu si comenteaza la orice: ‘Cand eram de … ani. Pe vremea mea… La inceput n-a fost asa…’. […] Ravneste experienta glorioasa a trecutului in timp ce predica imposibilitatea repetarii ei.”

 

10. Fratele-beton

“Se teme de nou, pentru ca nou inseamna ceva diferit de ceea ce a fost, de ceea ce stie el. […] Mesajul nostru crestin este etern, dar nu si modalitatea de a-l transmite altora. […] Conteaza cu ce vehicol vine doctorul la mine? Conteaza! Sper din toata inima sa nu vina calare ca in tineretea fratelui Beton.”

 

11. Granicerul

“Acesti paznici ai adevarului n-au gustat niciodata din el si nici nu-i lasa pe altii sa guste. N-au cunoscut pe Domnul si nu-i lasa nici pe altii sa-L cunoasca. […] Blocati orice aspiratie spre cer prin exemplul vostru. […] Granicerul nu pazeste Imparatia de dusmani, ci-i vamuieste pe ai sai, care se intorc acasa. […] Destinul lui vesnic este sa ramana la usa. Pe dinafara.”

 

12. Hopa-Mitica

“Dificultatea lingusitorului, de unde vine si principala sa slabiciune, consta in faptul ca nu stie intotdeauna cine trebuie lingusit. […] Laudele lor, de cele mai multe ori exagerari grotesti, plac celor laudati, mai ales in biserica, unde oamenii sunt atat de zgarciti cu simple si sinceri aprecieri pentru ceea ce se face. Lipsa aprecierii sincere, oneste a meritelor cuiva, asigura teren fertil lingusitorului. […] Ce tragedie daca ne-ar muri deodata tot laudatorii! Sim ca mint, dar minciuna lor ne palce. De aceea, Hopa-Mitica are viata lunga. Si de obicei, buna.”

 

13. Imitatorul

“Este foarte greu sa stii cine este, pentru ca el imita intotdeauna pe cineva. […] Nu te stradui sa-l cunosti pe Imitator. E zadarnic. Nu vei reusi sa stii cine este el cu adevarat. Nici el nu stie.”

 

14. Mimoza

“Orice spui se poate interpreta, si fariseul acesta gaseste explicatii suficiente sa banuiasca un nou atac impotriva domniei sale. Aude ceea ce nu se spune. […] Daca ai folosit o ilustratie cu un cal, atunci l-ai facut cal. […] Si Mimozele sensibile semneaza. Chiar daca nu stiu pentru ce. Ele sunt pentru contra oricum.

 

15. Morbus Sabaticus

“Bucuria fariseului este sa constate ca el este mai sfant decat altii. […] Propovaduiesc ziua Domnului, dar ii urasc pe oamenii Domnului.”

 

16. Var pe mormant

“Vopseaua ipocriziei, fardul ei bogat pus cu nadejde, ca pe obrazul ofilit al marilor curtezane care acum pot candida doar ca regine ale prunelor uscate, pacaleste pana la o vreme. Inseala oamenii care ii cred neprihaniti. […] Oridecate ori veti intalni un om foarte sfant, paziti-va. Cel care face pe sfantul, de obicei nu este. […] Mortii nu pot urî decat de moarte.”

 

17. FariseuI nebun si orb

“Orbirea fariseului este orbirea celor care se joaca prosteste cu cuvintele pe care nu le inteleg. Nebunia lui vine din neputinta de a intelege adevarul cutremurator cu care se joaca el. […] Dar ei nu se uita in sus. Daca si-ar ridica privirea ar sti ca cel care vede totul este Dumnezeu. S-ar intelepti. Si-ar deschide ochii.”

 

18. Neimplicatul

“Neimplicatul este totdeauna din alta parohie. Din una viitoare. […] Nu este decat inca o piatra grea in carul Evangheliei, din pricina caruia inaintam atat de greu si asa de putin. […] Viata nu este un peron un asteptarea unui tramvai numit ‘Speranta’. Implica-te, Neimplicatule!”

 

19. Nomadul

“In vad de la fereastra mea pe Nomad, pe crestinul plimbaret, care umbla din biserica in biserica. El este un fel de cetatean al lumii, membru in Biserica Universala. Este prezent pretutindeni, mai ales cand nu ai nevoie de el, si absent mereu cand vrei sa-i dai ceva de lucru. […] Parca evenimentele majore nu se pot petrece fara el. […] Il urmaresc de ani si si ani si tot nu pot pricepe de ce fratii pot fi atat de indelung rabdatori cu acest om pururea prezent la bucuriile altora, gata de lucru cand este vorba de mese de dragoste, gata sa preia cadourile, cinstea si binefacerile, dar vesnic absent cand e vorba de pus umarul, cand trebuie cheltuiti bani, cand trebuie suferit impreuna. De ce mai au rabdare fratii cu acest fiu de pripas?”

 

20. Poticnitul

“Poticnitul se impiedica de adevar, pentru ca el crede in ninciuna sa. El crede inversul, de fiecare data. […] El nu se ingrijeste doar de curatenia mainilor sale, ci se uita daca te-ai spalat tu. […] Se poticneste mereu si in oricine. In tot ce nu este dupa placul si datina sa. Ceea ce ma mira este ca dupa atata poticneala e mereu in picioare! […] M-am caznit sa aflu misterul acestui echilibru de circar. Banuiesc acum ca Poticnitul n-are unde sa mai cada. E un cazut pe dinauntru. E la pamant. Echilibrul cel mai sigur este la sol sau in pamant. Mortii nu-si pierd niciodata echilibrul.

 

21. Secătura batjocoritoare

“Apostolii nu erau plini de vin, ci de Duhul Sfant. Un om plin de Duhul lui Dumnezeu lauda si binecuvanteaza pe Domnul. Cei care nu sunt plini de Duhul au nedumeriri sau batjocoresc. Cei seci la spirit hulesc. Secaturile batjocoresc lucrurile sfinte. Secaturi batjocoritoare. […] Secatura este si ea plina: de fiere amara si de sine.”

 

22. Sfântocul

“Suparatea mea pe Sfântoc este ca el nu poate exista numai prin comparati cu alti nesfântoci. El trebuie sa-i afuriseasca pe altii. El exista din contestarea altora. El nu exista prin sine. El este o reactie, o atitudine, o contestare.”

 

23. Smeritul-ingamfat

“Pe masura ce ii creste mandria, expune tot mai  ostentativ opusul ei, smerenia crestina. Incepe cu hainele. […] Smerenia este singurul lucru pe care il pierdem in momentul in care suntem constienti ca-l avem. Cand, insa, am devenit mandri de el, am atins tocmai contrariul lui. Devenim un Smerit-ingamfat, ciudata creatura, care coloreaza bisericile in negru si gri, ne strica aerul ce-l respiram si ne amendeaza orice zambet si bucurie crestina. […] Pentru Speritul ingamfat nu este decat o singura cale de evolutie: spre demonii care se imbraca in haine de lumina.”

 

24. Sora “Europa Libera”

“Daca vrei sa afli stirile de ultima ora, mai ales acelea deşuchiate, poti s-o suni la telefon. In cateva minute esti documentat. Deplin. Ea are ‘surse sigure’ de fiecare data. Iti explica fenomenul. Diseaca implicatiile. Interpreteaza rezultatele. Nuanteaza preponderentul. Subliniaza importantul. Completeaza inexistentul. Mai ales. Este creativa. Super creativa. Geniala. […] Sora noastra radiofonica stie cine cu cine discuta. Cine cu cine se insoara. Cine este pro si cine este contra. Stie respingerile iubirilor. […] Fara audienta ii moare afacerea. Las-o sa vorbeasca singura.

 

25. Tantari si camile

“Fariseul cauta azi o religie comoda si ieftina. Prefera o biserica in care zeciuiala este de unu la suta si in care ora de rugaciune este de cincisprezece minute. Biserica ideala pentru el este ‘sa nu ceara bani’. Ea iti educa biblic copiii pe gratis. Ii invata muzica fara bani. Organizeaza mese de dragoste la care el poate aduce scobitorile si un stomac gol de fiecare data, ba chiar mai multe stomace goale. Tu aduci mancarea, iar el pe frate-sau.

 

26. O viata dubla

“Cel care cauta aprecierea umilintei sale ostentative nu face decat sa expuna cea mai ordinara vanitate umana.”

 

27. Vocatia istoriei

“In timp ce fariseul adora istoria pe care o converteste intereselor sale meschine, el nu tolereaza prezentul. Sfintii sunt demni de laudat numai daca sunt morti. Adora profetii daca nu mai sunt in viata. Iubeste inteleptii defuncti. Admira carturarii postumi.”

“Exista o singura mangaiere (daca aceasta conteaza). Copiii fariseului ne vor construi mormintele si ne vor lauda pentru cartile scrise de noi si afurisite de tatal lor. […] Bineinteles, vor declara ca ei n-ar fi facut ceea ce a facut tatal lor. Dovedind prin aceasta ca nu sunt decat copiii lui.”

Comentarii Facebook

7 Comments

  • dapoi cum ai reusit sa cetesti tu 162 de pagini in 2 zile (lucratoare) eu tot nu reusesc sa precep…:-?? ai oarece scaner cu conexiune directa la creir? (greselili-s cu voie…buna)

  • vere, iti apreciez sarcasmul. pe bune.

    insa nu pune in gura mea ceea ce e in mintea ta. unde am zis eu ca am citit-o in doua zile?

    desi se poate citi usor in doua zile (lucratoare). este chiar mai usor de citit decat una scrisa de Max Lucado. :))

  • daca prin sarcasm intelegi jignire si batjocura, vreau sa precizez ca nu am avut nici cea mai mica intentie sa te supar. imi cer scuze ca m-am facut inteles gresit.
    si-acum sa explic rationamentul celor 2 zile. am vazut ca in 31 octombrie ai scris ca ai terminat de citit “Istoria Mantuirii”, iar in 2 noiembrie ai scris ca ai citit cartea cu pricina. avand ipotezele astea am concluzionat ca ai citit-o intre 31 octombrie si 2 noiembrie. mie neintamplandu-mi-se niciodata sa citesc 162 de pagini in 2 zile, mi-am exprimat mirarea public. inca o data imi cer scuze

  • vereeeeee, ce serios ai scris acum. :))

    prin sarcasm, in cazul de fata, am inteles doar ceva peste ironie. Daca scriai “doua zile” era ironie. Din pricina ca ai adaugat “lucratoare”, am incadrat-o la ceva mai mult decat ironie. :))

    Noh, redevenind seriosi, citesc si in paralel. Nu termin o carte, pana o incep pe alta. Din astea sunt sigur ca ti s-a intamplat.

    Si cum nu pot scrie si in paralel mai postez si la doua zile diferenta. =))

    Am lămurit nelămurirea-ţi?

    PS. Aplicand un alt rationament, ai di putut deduce ca am citit-o intr-o luna. Atunci m-as fi simtit batjocorit! :))

  • De cand ma stiu citesc in paralel. Un exemplu ce-mi vine in minte e “Morometii” pe care l-am inceput in liceu si inca nu l-am terminat, dar intre timp am citit cateva ;))
    Referitor la PS, macar fi fericit ca nu te-am subestimat si bucura-te ca te-am supraestimat ;)

  • :)) Da, mai, asta ziceam si eu. Ca apreciez. Sarcasm sau ce denumire ii voi fi dat, m-am bucurat ca mi-ai scris. :p

  • Nu stiu de ce s-a indragostit telefonul meu de articolul tau, insa de fiecare data cand deschid browserul de internet imi deschide pagina asta :))
    Si nu, nu e setata ca pagina de pornire

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.