Citit: Cele Zece Porunci sub atac

Am citit cartea “Cele Zece Porunci sub atac”, 90 de pagini. Fiecare capitol este scris de alt autor, se poate vedea lista de autori pe coperta.

Merita citita. Cartea are 12 capitole; din fiecara capitol voi scrie un scurt fragment.

 

Luand pozitie de partea Celor Zece Porunci

“Fara Cele Zece Porunci, toate aspectele morale sunt relative; nu exista nici un standar absolut. […] Binele si raul nu reprezinta o problema de opinie personala.”

Sa nu ai alti dumnezei in afara de Mine!

“Mai intai, El ne da putere, apoi ne porunceste. Mai intai ne spune cine este El si cine putem deveni noi – asemenea chipului Sau.”

 

Sa nu-ti faci chip cioplit!

“Orice te tine atat de ocupat incat sa nu mai ai timp sa studiezi Biblia, sa te rogi si sa ai partasie cu alti crestini, la biserica, este un idol.”

 

Sa nu iei in desert Numele Domnului!

“Numele Sau poarta semnul identitatii Sale – atesta cine este El. Dumnezeu a inclus in Decalog aceasta porunca pentru a ne avertiza cu privire la pericolul furtului identitatii spirituale.”

 

Adu-ti aminte de ziua de odihna!

“Tu ai descoperit uimitorul privilegiu ascuns chiar in centrul Celor Zece Porunci?  Daca nu, pierzi unul din cele mai minunate daruri pe care le-a dat Dumnezeu copiilor Sai.”

 

Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta!

“Planul lui Dumnezeu pentru relatiile interumane trebuie sa fie tradus in viata mai intai in familie.”

 

Sa nu ucizi!

“Isus a spus ca porunca a sasea nu se refera doar la luarea vietii umane, ci si la luarea demnitatii umane. Viata este sacra in asa masura incat nu trebuie s-o atacam nici macar prin cuvinte.”

 

Sa nu comiti adulter!

“Dumnezeu care a creat casatoria este acelasi cu Cel care vrea ca tu sa-ti iubesti casnicia suficient incat sa o aperi. Ca si celelalte noua, porunca a saptea este un dar. Un dar al increderii, al pretuirii de sine, al valorii, al sigurantei, al onoarei, al fidelitatii, al angajamentului, al extazului, al bucuriei si al implinirii.”

 

Sa nu furi!

“Nu exista hoti onorabili. A fura este ceva rau si egoist. […] Inima credincioasa nu fura; ea daruieste. Daruirea este exact opusul furtului. Atat de mult a iubit Dumnezeu lumea ca a dat.”

 

Sa nu marturisesti stramb!

“Cum ar fi viata ta daca nu ar exista nici o lege impotriva marturiei false? […] Lamele ascutite ale limbilor care mint sfâşie societatea, distrugand increderea si ruinand relatiile. Cei care dau marturie falsa copiaza natura Diavolului si se inseala singuri.”

 

Sa nu poftesti!

“Atat fapta, cat si dorinta sunt pacat. […] Astazi, lacomia a devenit o adevarata arta – o filosofie, un mod de viata.”

 

Porunca a unsprezecea

“‘Va dau o porunca noua: sa va iubiti unul pe altul!’ Aici gasim cea dintai responsabilitate a crestinismului.”

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.