“Ce ai în mână?”

Domnul i-a zis: “Ce ai in mana?” El a raspuns: “Un toiag.” (Exod 4:2)

Cunoastem bine intamplarea. EL i Se descopera lui Moise intr-un rug aprins si ii da misiunea: “vei scoate din Egipt pe poporul Meu.” (Exod 3:11)

Moise incearca sa se scuze, incearca sa-I dovedeasca LUI ca nu este persoana potrivita invocand pentru asta anonimatul si necunoasterea. Moise pune la inceput intrebari “Cine sunt eu?!” (Exod 3:11) si “Ce le voi spune?” (Exod 3:13), ca mai apoi sa concluzioneze “Nu ma vor crede!” (Exod 4:1).

La intrebarile lui Moise, EL ii raspunde pe larg. La afirmatia lui Moise, EL ii raspunde insa punandu-i o intrebare scurta: “Ce ai in mână?”.

Interesant, multe din intrebarile pe care le pune EL omului in Biblie sunt intrebari scurte: “Unde esti?”, “Ce ai facut?”, “Ce faci tu aici?”… Si pune astfel de intrebari nu pentru ca nu ar sti raspunsul, ci pentru ca omul sa constientizeze unele lucruri.

Cred ca EL i-a pus lui Moise aceasta intrebare (“Ce ai in mână?”) dorind sa-l faca pe Moise constient de cel putin trei lucruri:

 

1. Trecutul :: Ce ai?

Cand Moise a raspuns “Un toiag” asta cred ca l-a facut sa-si aminteasca trecutul sau: “ce-am fost, ce-am ajuns”. Avusese in mana armatele Egiptului, urma sa aiba in mana conducerea Egiptului, dar pentru ca a vrut sa conduca asa cum s-a gandit el, le-a pierdut. Acum, dupa 40 de ani, avea in mana un… toiag! Minunata agoniseala!

Te uiti la ce ai adunat de-a lungul timpului si ti se pare ca ai putin. Traim intr-o lume in care se pune accentul pe cantitate: masini cat mai scumpe, case cat mai mari, medii de stocare de capacitate cat mai mare!

Insa in ochii LUI nu cantitatea conteaza! Daca ai putin, poti sa faci lucruri mari. Faptul ca ai putin nu este o scuza.

Bisericii din Filadelfia i se spunea: “caci ai putina putere, si ai pazit Cuvantul Meu si n-ai tagaduit Numele Meu.” (Apoc. 3:8). Vezi? Faptul ca avea putina putere nu a fost o scuza pentru ea pentru a nu pazi Cuvantul, dimpotriva: cu putina putere, ea a biruit.

Lui Petru, Isus ii spune “putin credinciosule” (Matei 14:31)… si totusi, cu putina credinta Petru a umblat pe mare!

In 2 Imparati 4:1-4 intalnim o femeie care avea putin, avea doar o sticla cu untdelemn. Iti amintesti ce a facut cu ea?

Uita-te deci la tine. Fa-ti un inventar. Daca ai putine lucruri, nu descuraja. Daca ai doar doi banuti, in Mâna LUI ei vor face mai mult decat banii bogatilor. Daca ai credinta cat un graunte de mustar, vei putea muta muntii!

 

2. Prezentul :: Ce eşti?

Intrebarea LUI cred a fost inteleasa de Moise si ca “Ce esti?”. Iar raspunsul lui Moise (“un toiag”) dovedeste faptul ca el era un păstor.

Ceea ce ai in mana, cu ce te indeletnicesti zi de zi, preocuparile carora le acorzi majoritatea timpului tau, toate acestea dovedesc ceea ce esti tu.

Aptitudinile, talentele cu care esti inzestrat le-ai primit de la EL. De cele mai multe ori cand EL cheama pe cineva, nu-i cere sa faca ceva ce este impotriva aptitudinilor lui. Nu-i cere sa renunte la talantii pe care ii are, ci sa-i investeasca, sa-si foloseasca aptitudinile in lucrarea la care il trimite EL.

Putem observa asta si in chemarea primilor ucenici: ‘Pe cand trecea Isus pe langa Marea Galileii, a vazut pe Simon si pe Andrei, fratele lui Simon, aruncand o mreaja in mare, caci erau pescari. Isus le-a zis: “Veniti dupa Mine, si va voi face pescari de oameni.” Indata, ei si-au lasat mrejele si au mers dupa El. A mers putin mai departe si a vazut pe Iacov, fiul lui Zebedei, si pe Ioan, fratele lui, care, si ei, erau intr-o corabie si isi dregeau mrejele. Indata i-a chemat; si ei au lasat pe tatal lor, Zebedei, in corabie cu cei ce lucrau pe plata si au mers dupa El.” (Marcu 1:16-20)

Observi ceva? Cand l-a chemat pe Petru, Petru tocmai arunca mreja in mare, caci era pescar. Cand l-a cheamt pe Ioan, Ioan dregea mrejele. Uitandu-ne mai pe urma in viata celor doi, putem observa ca si in lucrarea LUI au avut aceeasi activitate: la predicile lui Petru se converteau oamenii cu miile, insa nu-mi amintesc despre Ioan sa fi tinut vreo predica in urma careia sa se converteasca multimi. Insa stim despre Ioan ca era foarte preocupat de starea Bisericii primare. In epistolele lui se vede clar aceasta grija a lui – dregea ceea ce era stricat, indrepta lucrurile strambe, intarea pe cei slabi.

EL are nevoie de doctori, de mecanici, de ingineri, de matematicieni, de economisti. De toti are nevoie! Tu nu faci exceptie!

 

3. Viitorul :: Ce poţi deveni?

Daca trecutul si-l cunostea, daca prezentul in constientiza, despre viitor Moise nu prea stia prea multe. Dupa cum nici tu nu stii. Te uiti la ceea ce ai in mana si asta iti poate da unele indicii despre ceea ce vei deveni.

In experienta lui Moise, se intampla ceva extraordinar. EL ii cere lui Moise sa arunce toiagul si acesta se preface in sarpe. Apoi, EL ii cere lui Moise sa prinda sarpele de coada si el se preface iarasi in toiag. Iata deci ca Moise avea in mana ceva mai mult decat se vedea la prima vedere. “Si tu vei lua in mana toiagul acesta, cu care vei face semnele” (Exod 4:17) ii spune EL lui Moise.

Vezi tu, daca ai ceva in mana (si ai!), chiar daca la prima vedere nu este cine stie ce, daca esti dispus sa-l incredintezi LUI atunci cand EL il cere, daca esti dispus sa faci lucrurile asa cum le cere EL, nu cum ti s-ar parea tine normal (se stie: un sarpe, daca tot vrei sa-l prinzi, il prinzi de cap, nu de coada!), atunci vei putea face lucruri mari.

De ce a putut face lucruri Moise? Pentru ca toiagul lui Moise nu mai era toiagul lui Moise: “Si Moise a luat in mana toiagul lui Dumnezeu“. (Exod 4:20)

Ce a facut Moise cu acest toiag? Hai sa aruncam o privire prin Biblie: a lovit Egiptul cu plagi (Exod 9:23, 10:23), a deschis drum prin mare (Exod 14:16), a scos apa din stanca (Exod 17:5-6), a invins pe amaleciti (Exod 17:8-9)

“Moise, du-te si izbaveste pe poporul Meu. Loveste Egiptul cu plagi, deschide-le un drum prin mare, scoate-le apa din stanca, bate-i pe amaleciti…”.

“Dar, Doamne, n-am decat un toiag!”

“Dă-Mi-l Mie si fă cum iti zic EU. Atunci, cu acest toiag, vei face toate acestea si inca mai multe!”

Poate te uiti la tine: nu ai multe, nu esti cine stie cine. Incredinteaza-i LUI tot ce ai si mai mult de atat incredinteaza-te LUI asa cum esti. Si asa, cu EL poti face lucruri mari.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.