“Când eram noi copii, ei erau cei mai tari!”

♪ S-au intalnit in 1986 la o nunta. Au simtit ca suna bine impreuna, asa ca au pus temeliile trupei.

♪ Prin anii de liceu ii auzeam din cand in cand la RVE. Nu, nu prindeam bine RVE. Avea un verisor o antena de vreo 30 de metri in pod! (Multumesc Nicule, imi amintesc cu drag de sambetele noastre cu auditii muzicale)

♪ Nu stiam cum ii cheama, dar le recunosteam piesele de la primele acorduri. Doua piese nu semanau intre ele, fiecare avea ceva special! De exemplu, inconfundabil intro-ul de la “Colo sus pe deal”. :D

♪ Au abordat muzica intr-un mod cu totul original! Au rezistat tentatiei (specifice vremii, mai ales in muzica crestina) de a da drumul la un ritm din orga si a canta pe el. Au facut totul manual.

♪ Aveau un arsenal de instrumente: Normal, daca vrei sa asculti versuri, asculta poezii, tată! Muzica e in primul rand…. muzica!

♪ Au folosit instrumente autentice: solo-urile de chitara electrica si saxofon sunt de neuitat, cum ar fi solourile de la “Ce fericire!”

♪ Chitarele se simteau in largul lor:chiatara electrica, electroacustica, bass. Orgi, clape, efecte! Ho hooooo: pe un album si-au facut, banuiesc, rost de ceva efecte, ca tare au mai fost incantati de ele: au bagat flanger, delay si reverb si la voci, si la tobe, si la cine mai stie ce nu! (a se asculta: “Doamne, Te onoram!”)

♪ Vocea solistului – de neconfundatat! A demonstrat ca poti canta cu intonatie si expresivitate chiar daca esti pocait (spre deosebire de unii care pareau a intelege ca smerenia se manifesta print-un cantat călâi).

♪ In 2002 am “procurat” doua albune de-ale lor! Atunci le-am gasit si numele!!! Ce descoperire memorabila!

♪ Urma sa descopar piese nemaiauzite, care nu erau date la RVE cum ar fi “Trenul vietii”, “Pot sa se munte muntii”, “Intr-o zi”.

♪ “Cand eram noi copii, ei erau cei mai tari” a comentat cineva la o poza de-a lor. Da, sunt de acord, intelegand ca se referea la muzica crestina romaneasca, artisti din Romania. Pe langa ei ii mai ascultam pe Omega, Elim, Alexandru Groza, dar acestia erau toti peste hotare.

♪ Acuma-s vreo trei ani i-am descoperit pe youtube, cateva filmari mai din timpurile noastre! WOW!!! Am tresaltat vazand ca inca mai exista oamenii, si inca mai canta!

♪ In urma cu vreo doi ani, i-am gasit pe facebook! Ce onoare pe mine sa pot schimba cateva cuvinte cu solistul trupei, sa aflu ca-s din Alba Iulia. Mi-am zis ca neaparat trebuie sa-i vad!

♪ Peste ani si ani, si-au pastrat acelasi stil! Extraordinar! Anul viitor vor avea 27 de ani de cand canta impreuna, dar stilul l-au pastrat! La inceput erau priviti probabil ca prea moderni (a se vedea faza de la Cristia 1993 cand au fost opriti din cantat pentru ca in public li se aprinsera torţe), iar acum poate par usor invechiti. Insa apreciez mult ca au un stil pe care nu si l-au schimbat in decursul vremii (bine, poate sunt subiectiv aici; se stie: imi place mult muzica veche).

♪ Anul acesta am vrut sa merg iarasi la Alba Iulia cand au cantat ei. Si din nou, din cauze independente de vointa mea, nu am reusit.

♪ DAR (sau “but” cum zice romanul) duminica trecuta, vizitand cetatea de la Alba Iulia am luat legatura cu unii dintre ei si ne-au facut bucuroasa surpriza de a veni cu noi prin cetate. Gabi, Petre si Marcel, multumesc!!!

♪ In componenta clasica a trupei, ei sunt:

– Gabi Morar :: solistul trupei :: inconfundabila voce! Dupa voce as fi zis ca este cret si putin pletos… dar este om normal.

– Petre Mara :: chitara armonie, voce :: in buna parte acordurile lui inveselesc piesele

– Titus Selagea :: chitara electrica :: a compus piese memorabile pentru trupa, cum ar fi: “Ce fericire”, “Intr-o zi”, “Te regasesc”. Solourile lui la chitara au incins de multe ori atmosfera.

– Eugen Selagea :: clape :: cu-ale lui trei orgi puse una peste alta reuseste sa faca in direct, ce nu reusesc altii sa faca din 20 de incercari in studio.

– Marcel Opruta :: chitara bass :: despre bassul facut de el pot sa povesteasca si vecinii mei! :)) Surse sigure spun ca inainte de a canta cu trupa era un fan infocat si la propriu, si la figurat: era unul din cei cu torţele! =))

– Dan Popa :: saxofon, drums :: saxofonul este o prezenta cu totul speciala in trupa. Nu-mi amintesc multe trupe crestine care sa aiba si saxofon. De asemenea, manuieste si o masina de tobe. :D

– Mihai Rosian :: chitara bass (?), clape (acum nu mai canta cu ei) :: “acela cu musteata”. L-am vazut cantand la clape, cand era Eugen prin America. Daca nu ma inseala privirea, inainte de a fi Marcel la bass, el era la chitara bass.

Adunati impreuna se numesc EMAUS. :)

In final, 3 poze cu ei. Prima din 1986, asa erau la inceput, a doua din 1992, iar a treia din 2011. Emaus, intr-o zi va voi vedea cantand live! Mi-am promis asta!



Comentarii Facebook

5 Comments

  • pai pe Mihai Rosian, ‘cel cu mustata’, il auzi pe 3 din cele 4 casete audio.
    in prima poza mai e si Utu Popa (facea si el Synth), au mai cantat cu ei si Sandu Achim, tot pe la clape, in vremea in care erau si tata si Eugen prin tari straine.

    frumos articol,
    bine ca mai canta, bine ca mai sunt oameni carora le place:)

    /m.r.

  • Imediat fac 18 ani si chiar si eu pot spune ca da, oamenii acestia sunt niste “legende”! Ai sa vezi ca muzica lor, este transmisa mai departe de copii, Ruben (baiatul solistului) canta si el cu ei (la orga), iar baiatul lui Titus, e un chitarist veritabil, e unul din cei mai buni prieteni ai mei si nu de multe ori ne bucuram amandoi de muzica. Cine stie pe viitor…

  • Tare articolul!!! Intradevar, cred ca este una dintre singurele trupe crestine din Romania care nu au cautat popularitate, ci sa il laude pe Dumnezeu! S-au folosit de talanti in cel mai potrivit mod…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.