Citit: Istoria Mântuirii

Am terminat de citit cartea “Istoria Mântuirii”, 339 pagini, scrisa de Ellen G. White.

Cartea are 67 de capitole (din motive lense de inteles nu le mai pomenesc aici) si prezinta succint istoria luptei dintre EL si diavol incepand cu “Caderea lui Lucifer” (cap. 1) si viata primilor patriarhi, continuand cu imparatii lui Israel si prorocii Vechiului Tesament, prezentand apoi viata Domnului Isus si a apostolilor, persecutiile din primele veacuri, Reforma, timpurile prezente si terminand cu vremea sfarsitului si “Noul Pamant” (cap. 67).

Cateva citate dintre cele care mi-au atras atentia:

“El (satan) a hotarat ce viclenia si inselaciunea vor reusi sa realizeze lucrurile pe care maretia si forta nu le puteau realiza.”

“Fiecare lovitura de ciocan in construirea corabiei era o predica pentru oameni. Noe a indrumat, a predicat si a lucratt in timp ce oamenii il priveau cu uimire si il considerau un fanatic.”

“Domnul a chemat oameni si i-a inzestrat cu aptitudini.”

“In toate calatoriile lor, israelitii au respectat o ordine deplina.”

“Toti vor fi judecati in conformitate cu privilegiile pe care le-au avut si cu lumina si binecuvantarile care le-au fost date.”

“Domnul Hristos nu trebuia sa faca nimic pentru a-l convinge pe satana cu privire la puterea Sa si cu privire la faptul ca El era Mantuitorul lumii.”

“Fapta aceasta generoasa a Mariei constituia mustrarea cea mai taioasa la adresa inclinatiei lui (Iuda) spre lacomie.”

“El (Iuda) Il iubise pe Domnul Isus, dar iubise banii mai mult.”

“El (Isus) a biruit domnia mortii si a deschis portile Paradisului si ale vietii vesnice pentru tine.”

“Aceia care doreau ca minciuna aceasta sa fie adevarata o acceptau.”

“Cei pe care Dumnezeu i-a chemat sa slujeasca in domeniul predicarii si al invatarii trebuie sa aiba timp pentru meditatie, rugaciune si studiul Scripturii. Daca se ocupa de detaliile mici ale administrarii si de tratarea diferitelor temperamente ale celor din biserica, discernamantul lor spiritual va scadea.”

“Necredinta si prejudecata incapatanata nu au sovait niciodata.”

“S-au sfatuit sa-l aduca la tacere prin forta – singurul argument ramas pentru o cauza pierduta.”

“Condamnarea este adusa numai de respingerea luminii oferite.”

“Adevarul este progresiv. Pe de alta parte, aceaia care pretind ca vor fi mantuiti numai prin credinta lor se prind de o funie de nisip, deoarece credinta este intarita si facuta sa fie desavarsita numai prin fapte.”

“Influenta neintentionata si neprefacuta a unei vieti sfinte este cea mai convingatoare predica pe care poate sa o tina cineva in favoarea crestinismului.”

“Crestinismul pare atat de popular in lume numai din cauza spiritului de compromis cu pacatul, din cauza ca marile adevaruri ale Cuvantului lui Domnezeu sunt privite intr-o modalitate asa de indiferenta si din cauza ca in biserica este atat de putina evlavie.”

“Păcatul era deghizat într-o haină de sfinţenie. Când Scripturile sunt interzise şi omul ajunge să se privească pe sine ca suprem, trebuie să ne aşteptăm numai la înşelătorie, vicleşug şi fărădelege josnică. Prin înălţarea legilor şi tradiţiilor omeneşti s-a manifestat corupţia ce vine întotdeauna ca rezultat al lepădării Legii lui Dumnezeu.”

“Lungi pelerinaje, penitenţe, închinarea la moaşte, înălţarea de biserici, locaşuri sfinte şi altare, plătirea unor sume mari către biserică şi multe alte fapte asemănătoare erau poruncite pentru a potoli mânia lui Dumnezeu sau pentru a-I câştiga favoarea; ca şi când Dumnezeu ar fi fost ca oamenii, să se mânie pentru nimicuri sau să fie împăcat prin daruri şi acte de penitenţă!”

Miezul zilei papalităţii a fost miezul nopţii morale a lumii. Sfintele Scripturi erau aproape necunoscute, nu numai poporului, ci şi preoţilor.”

“Reforma nu s-a încheiat cu Luther, aşa cum cred mulţi. Ea va fi continuată până la încheierea istoriei acestei lumi. Luther a avut de făcut o mare lucrare: aceea de a reflecta şi asupra altora lumina care Dumnezeu îngăduise să strălucească asupra lui; totuşi el nu a primit toată lumina ce avea să fie dată lumii. Din timpul lui şi până astăzi, a strălucit continuu lumină nouă asupra Scripturilor şi au fost mereu descoperite adevăruri noi.”

Oriunde era proclamată solia adevărului, era primită mai întâi de cei mai umili şi mai consacraţi din biserică.”

Dumnezeu dă lumina ca să fie apreciată şi ascultată, nu dispreţuită şi respinsă. Lumina pe care El o trimite devine întuneric pentru cei care o neglijează.”

“O altă extremă la care i-a condus Satana pe oameni este aceea de a trece complet cu vederea dreptatea lui Dumnezeu şi ameninţările din Cuvântul Său, prezentându-L ca neavând decât milă, aşa încât nimeni nu va pieri, ci atât sfinţii cât şi păcătoşii vor fi în cele din urmă mântuiţi în împărăţia Lui.”

“Doctrina nemuririi naturale a pregătit calea spiritismului actual. Dacă morţii sunt admişi în prezenţa lui Dumnezeu şi a îngerilor sfinţi şi dacă au privilegiul să cunoască mult mai mult decât înainte, de ce nu s-ar întoarce pe pământ ca să-i ilumineze şi să-i instruiască pe cei vii?”

“Satana poate cita Scriptura astăzi ca şi în zilele lui Hristos şi-i va perverti învăţăturile pentru a-şi susţine înşelătoriile, dar versetele clare ale Bibliei vor oferi în orice luptă arme puternice.”

“Multi au dorit viata, dar nu au facut nici un efort pentru a o castiga.”

“Desi este un foc mistuitor pentru cei rai, Dumnezeu este un soare si un scut pentru poporul Sau.”

“Limbajul este intru totul prea sarac pentru a incerca o descriere a cerului. […] Limbajul cel mai inalt nu reuseste sa descrie slava cerului, nici adancimile inegalabile ale dragostei Mantuitorului.”

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.