3 lucruri despre cele 10 porunci

Domnul mi-a dat cele doua table de piatra, scrise cu degetul lui Dumnezeu si cuprinzand toate cuvintele pe care vi le spusese Domnul pe munte. (Deuteronomn 9:10)

In acest pasaj, Moise vorbeste despre Legea data in forma scrisa pe Sinai, cele 10 porunci.

Desprind de aici 3 lucruri importante pentru mine si pentru tine.

1. Autoritate :: “scrise cu degetul lui Dumnezeu” :: EL Insusi a scris poruncile cu degeteul Sau. Asta imi dovedeste mie ca EL este Autorul celor 10 porunci. “Autoritate” o fi venind de la “Autor”? Oricum, daca EL le-a scris, are tot dreptul si toata autoritatea sa-mi ceara sa le pazesc. Nu-i asa ca-i un pic ciudat, ca in calitate de crestini, de multe ori spunem ca tocmai ce a scris EL Insusi cu degetul nu este important pentru noi?… Sau mai mult: spunem ca ar trebui sa uitam exact lucrul despre care EL spune “Adu-ti aminte”. Hmm, ciudat, zic.

2. Trăinicie :: “table de piatra” :: Faptul ca au fost scrise pe table de piatra si nu pe nisip imi sugereaza faptul ca acele 10 principii sunt trainice, se aplica tuturor oamenilor din orice perioada a istoriei. Daca acuma-s 4000 de ani se cerea omului sa nu fure, sa nu minta, sa nu ucida, aceleasi lucruri mi se cer si acuma. Faptul ca putem fura altceva, putem minti altfel si putem ucide mai lesne nu schimba deloc principiul!

3. Desăvârşit :: “toate cuvintele” :: Legea celor 10 porunci este desavarsita, nu trebuie adaugat nimic la ea, ea cuprinde toata voia LUI. Si cum ar putea fi altfel, intrucat Legea este transcrierea caracterului LUI? Deci, EL nu are nevoie sa aduc eu porunci si reguli in plus. EL a scris TOT, nimeni nu mai poate adauga nimic.

 

O sa-mi zici: “Bine, asta este in Vechiul Testament. Dar in Noul…”. Am mai zis: personal nu vad o contradictie intre VT si NT, dar hai sa ne uitam un pic in viata lui Isus sa vedem daca regasim sau nu aceste principii:

1. “Cel ce M-a trimis este cu Mine; Tatal nu M-a lasat singur, pentru ca totdeauna fac ce-I este placut.” (Ioan.8:29) :: Isus recunoaste autoritatea Tatalui Sau; totdeauna Ii implinea voia.

2. “Sa nu credeti ca am venit sa stric Legea sau Prorocii; am venit nu sa stric, ci sa implinesc. Caci adevarat va spun, cata vreme nu va trece cerul si pamantul, nu va trece o iota sau o frantura de slova din Lege, inainte ca sa se fi intamplat toate lucrurile.” (Matei 5:17-18) :: A implini nu inseamna nicidecum a desfiinta, asa cum mi-au explicat unii.

3. “Ati desfiintat frumos porunca lui Dumnezeu, ca sa tineti datina voastra.” (Marc.7:9) :: Intr-un mod ironic, Isus ii mustra pe farisei pentru datinile pe care le adaugasera la cele 10 porunci. Mai mult de atat, au desfiintat unele porunci in folosul datinii lor. Oare azi are EL o parere mai buna despre traditiile si invaturile omenesti care vin in contradictie cu ceea ce a scris EL?

 

Si ce legatura are asta cu mine si cu tine? Are! Iata:

“Iata legamantul pe care-l voi face cu ei dupa acele zile, zice Domnul: voi pune legile Mele in inimile lor si le voi scrie in mintea lor”. (Evrei 10:16)

1. EL doreste sa fie autoritate in viata ta. El doreste sa scrie in inima si mintea ta, doreste sa fii capodopera LUI.

2. EL doreste ca tu sa dainuiesti vesnic – pentru ca ce scrie EL nimeni nu poate sterge.  EL nu scrie cu creionul, ci cu degetul (iti amintesti?). Daca Ii permiti sa scrie in tine, vei avea o viata comparabila cu viata LUI.

3. EL doreste sa fii desavarsit, doreste sa te desavarseasca. EL nu numai ca nu lucreaza cu jumatati de masura, dar nici macar nu-i place sa nu lucreze complet. EL doreste sa scrie TOATE cuvintele LUI in tine, doreste ca TOATE trasaturile LUI sa devina ale tale, iar tu sa fii cu TOTUL destoinic pentru orice lucrare buna. Si da, cand EL scrie toate in tine, nu este loc pentru alte scrise omenesti.

 

Accepti aceasta dorinta a LUI pentru tine?

Comentarii Facebook

1 Comment

  • Citind acest articol,am zambit fiind cuprinsa de o draga amintire;Nu cu mult timp in urma am avut prilejul si bucuria unor studii biblice cu Fr.Brittain(Australia)si intr’unul din acele studii am primit cea mai suava si pe intelesul mintii mele-explicatie a Legii Creatorului universului; Experienta Dansului in campul misionar este vasta, dar in una dintre calatoriile sale in Kenia a avut prilejus sa invete cate ceva despre cultura si obiceiurile unui anume trib,acolo a gasit o frumoasa aplicatie a Legii Lui Dumnezeu in viata mea si a ta si a fiecaruia care doreste sa o inteleaga:),acel trib invatasera sa se protejeze de atacurile felinelor feroce din timpul noptii cu un gard de prootectie in jurul corturilor lor,fiecare familie avea reponsabilitatea sa construiasca acel gard protector in dreptul locuinteii lor,facanduse asa intreg tribul ajungea sa fie inconjurat de un gard protector pe deasupra caruia se puneau niste crengi foarte spinoase,inpiedicand astfel atacul pe timp de noapte cand instinctul de aparare era foarte scazut…..spunea zambind, asa este si cu Legea Lui Dumnezeu, nu esti obligat sa faci din ea gardul tau protector….poti sa traiesti viata pe regulile stabilite de inima ta,dar nu uita ca vine noaptea cand vei fi atacat!
    Legea Lui Dumnezeu este pt mine cea mai frumoasa libertate pe care cerul si pamantul poate sa mi-o ofere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.