Cumpătare, dreptate şi evlavie

In cercurile crestine, nu de putine ori am auzit discutandu-se despre faptul ca acum nu mai suntem sub Lege, ci sub Har. Adicatelea, pana la Isus a fost Legea si de atunci a venit Harul.

Dar oare Harul este in opozitie cu Legea? Daca suntem sub Har, nu mai trebuie sa ascultam poruncile LUI?

Dar hai sa lasam Cuvantul sa-si spuna cuvantul:

Caci harul lui Dumnezeu, care aduce mantuire pentru toti oamenii, a fost aratat si ne invata s-o rupem cu paganatatea si cu poftele lumesti si sa traim in veacul de acum cu cumpatare, dreptate si evlavie. (Tit 2:11-12)

Nu pot sa nu ma intreb: cine spune ca Harul este doar in Noul Testament, crede ca din perioada Vechiului Testament nu vor fi oameni mantuiti? Pentru ca textul spune ca harul aduce mantuire pentru toti oamenii. Legea nu a mantuit pe nimeni! Si nici nu este treaba Legii sa mantuiasca pe cineva, la fel cum nimeni nu a fost spalat vreodata de o… oglinda!

Ca fiinta, omul isi traieste existenta pe trei planuri: relatia cu sine insusi, relatia cu semenii, relatia cu EL. In textul de mai sus ni se spune ca Harul ne invata sa traim punctand fiecare dintre aceste componente ale existentei noastre.

Cumpatare – relatia omului cu sine. Daca esti cumpatat, asta iti face bine indeosebi tie. Se cere cumpatare in toate cele, inclusiv in parerea pe care o ai despre tine. Tot Pavel zicea ca nimeni sa nu aiba pareri prea inalte despre sine. De asemenea, nu uita ca esti valoros, pentru tine s-a platit un pret infinit – nu te dispretui! Pareri cumpatate, adicatelea. Iar daca nu esti cumpatat, in primul rand tu vei avea probleme.

Dreptate – relatia omului cu semenii. Ce inseamna sa fii drept? Fiecare intelege ce inseamna asta. Dreptatea este acea parte a comportamentului care are de-a face in mod special cu cei din jurul tau. Daca esti nedrept, presupune ca ai nedreptatit pe cineva. Iar daca esti un om drept intr-o lume stramba, asta ii va afecta pozitiv pe cei cu care intri in contact.

Evlavie – relatia omului cu EL. Nu esti lasat in lumea asta de izbeliste. EL te-a creat, EL te-a rascumparat, EL doreste sa comunici cu EL. Te numeste fiul Sau, si Ii place sa-L numesti Tata. Insa aceasta relatie trebuie sa fie cu evlavie: EL iti este Prieten, dar nu uita ca este Imparatul Universului. Apropie-te deci de EL cu evlavie, cu respect si teama sfanta.

Si daca ai invatat aceste lucruri, nu uita ca este un har de la EL.

PS. Oare are importanta ordinea in care sunt puse?

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.