Un Domn bucuros

El, care este atotputernic, poate fi pus intr-o situatie in care sa nu poata face ceva?

“Domnul Dumnezeul tau este in mijlocul tau, un viteaz care va mantui; se va bucura de tine cu mare bucurie, va tacea in dragostea Lui si nu va mai putea de veselie pentru tine, va canta.” (Tefania 3:17, GBV)

Descopar in acest verset 7 parti: 4 fagaduinte extraordinare, dar si 3 conditii – pentru ca nu exista in Biblie fagaduinta care sa ne fie data fara conditii (apropo, unde-i versetul in care sa se vorbeasca despre dragostea LUI neconditionata?).

1. Domnul.

Vezi, EL nu Se prezinta aici doar ca Dumnezeu al universului, al cerului si al pamantului. Nu. Este adaugat acest cuvant “Domnul”.

Traiesti intr-o tara crestina de 2000 de ani, sunt sigur ca Il recunosti pe EL ca Dumnezeu. Dar Il recunosti ca Domn? Stii ce inseamna ca EL sa fie Domn in viata ta?

In mod sigur, asta ar insemna ca EL are dreptul sa-ti porunceasca. Iti place cand auzi de porunci? Apoi, ca Domn are dreptul sa te calauzeasca. Iti place sa urmezi calea LUI sau esti frate cu Iona?

2. Dumnezeul tău

Nu este suficient ca EL sa fie Dumnezeul poporului tau, nici macar al parintilor tai. Vorba aceea cu “credinta stramoseasca” nu are nici o valoare – EL are copii, nu are nepoti! Repet: Nu-i suficient ca EL sa fie Dumnezeul parintilor tai. Fa-L sa fie Tatal tau!

3. In mijocul tău

EL este pretutindeni. Cu toate acestea, nu poate sa stea langa tine daca tu nu doresti asta. Erau pe vremea lui Iov – si sunt sigur ca sunt si astazi – niste oameni care I-au spus “Pleaca de la noi!”. Tu vei fi un asfel de om sau vei fi un om care se imprieteneste cu EL, un om care sa se simta bine in prezenta LUI?

Cand Il faci pe EL Domnul tau, cand in faci Dumnezeul tau si cand Ii cauti prezenta, iata ce se va intampla:

4. Viteaz care va mantui

EL va lupta pentru tine. Nu doar ca poate sa te mantuiasca, ci EL va si face asta! Aminteste-ti, daca vrei, de iesirea israelitilor din Egipt. A fost EL pentru ei un viteaz care i-a salvat? Crezi ca daca i-a salvat pe ei te va putea salva si pe tine? Ca doar fiecare avem Egiptul nostru…

5. Se va bucura de tine

De multe ori suntem bucurosi. Exista lucruri care ne aduc bucurie. Si acest lucru este bun – este plina Biblia de texte care ne indeamna sa fim bucurosi.

Dar una din sursele cele mai mari de bucurie este  sa faci bucurii oamenilor. Cu cat o persoana este mai importanta, cu atat bucuria ca-i faci o bucurie este mai mare. Este fascinant sa vezi ca ai putut face o bucurie unei persoane mai importante, cuiva sus pus sa zic asa.

Dar cat de extraorniar este sa faci bucurie Celui (cel mai) de Sus! Si nu doar atat… Auzi! Sa nu mai poata de veselie pentru tine! EL, Atotputernicul, sa nu mai poata de veselie, pentru ca tu Ii faci bucurie! Ce poate fi mai extraordinar decat asta?

6. Va tacea in dragostea LUI

Am participat de cel putin doua ori la discutii despre tacerea LUI. Am observat ca noi, desi spunem ca este Suveran si poate sa faca ce vrea, incercam – intr-un fel sau altul – sa-L punem la colt si sa-L obligam sa nu taca! Desi afirmam ca EL are dreptul sa taca, desi avem versete care ne spun ca uneori tace, concluzia paradoxala – dupa multe invarteli ale textelor – era: totusi EL nu tace.

Cred ca EL uneori tace! Desigur, sunt cazuri cand tacerea LUI nu ne este de bun augur (de exemplu, cazul lui Saul). Insa, de multe ori EL tace in dragostea Lui. EL nu te cicaleste. Pentru ca te iubeste, tace.

7. Va canta

(He he, bonus de la GBV :p) Am in familie cantareti. Stiu ca au o mare bucurie sa cante cu alti cantareti mai faimosi. Dar exista bucurie mai mare decat ca EL sa cante cu tine? Sunt o gramada de versete care ne spun sa-I cantam, iata ca este si un verset care iti spune ca EL va canta cu tine! Extraordinar! Iti dai seama ce formatie muzicala?…

Dar pentru aceasta, trebuie ca EL sa-ti fie Domn, trebuie sa-ti fie Dumnezeu si trebuie sa-ti fie aproape! Depinde de alegerea ta!

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.