Iov şi ironia

Va mai amintiti despre acest plan de studiu al Bibliei propus la inceputul anului? Ei, bine, saptamana aceasta trebuia sa citesc Iov. Insa (si) din pricina ca cele scrise in cartea lui Iov s-au intamplat, in mare parte, in aceeasi zi, am socotit ca e natural sa citesc cartea intr-o zi. Ziua aceea a fost sambata trecuta.

Cand vorbim despre Iov, majoritatea il asociem de cele mai multe ori cu incercarea, suferinta si durerea. Si este natural sa fie asa; nu stiu daca intalnim vreun om mai incercat pe paginile Bibliei.

Insa, cu toate acestea, in mijlocul suferintei, eu cred ca-l putem vedea pe Iov si ca fiind un om optimist, un om cu incredere in EL si un om cu simtul umorului. Este, cum imi spunea cineva, omul care a stiut ca atunci cand viata i-a oferit o lamaie sa puna niste apa si sa faca limonada. Eu cred ca a folosit apa minerala.

Am observat umorul lui Iov in felul ironic in care-si trateaza in repetate ori prietenii.

In adevar, numai voi sunteti oameni si odata cu voi va muri si intelepciunea! Am si eu minte ca voi, nu sunt mai prejos decat voi. Si cine nu stie lucruri ca acestea?! (Iov 12:2-3)

Caci voi sunteti niste fauritori de minciuni, sunteti cu totii niste doctori de nimic! O, daca cel putin ati fi tacut, ce intelepciune ati fi aratat! (Iov 13:4-5)

Spusele voastre de neuitat sunt proverbe de cenusa, intariturile voastre sunt intarituri de noroi! (Iov 13:12)

Astfel de lucruri am auzit eu adesea; voi toti sunteti niste mangaietori suparaciosi. Cand se vor sfarsi aceste cuvinte in vant? Si pentru ce atata suparare in raspunsurile voastre? (Iov 16:2-3)

Daca va laudati impotriva mea, credeti ca mi-ati dovedit ca sunt vinovat? (Iov 19:5)

Ingaduiti-ma si voi vorbi; si, dupa ce voi vorbi, veti putea sa va bateti joc. (Iov 21:3)

Oare pe Dumnezeu Il vom invata noi cunoasterea, pe El, care judeca pe cei de sus? (Iov 21:22)

Cat de bine stii tu sa ajuti pe cel fara putere! Cum dai tu ajutor bratului fara tarie! Ce bune sfaturi dai tu celui lipsit de intelepciune! Ce belsug de intelepciune ai aratat! (Iov 26:2-3)

In timp ce reciteam aceste afirmatii ale lui Iov, m-am gandit ca Iov, nu doar ca si-a facut o limonada, dar a mai si stors cate un strop de lamaie in ochii prietenilor…

Care a fost reactia prietenilor lui Iov? Fara exceptie, l-au acuzat de batjocura, de blasfemie, de mandrie si lipsa de intelepciune/pricepere. De fapt, la fel se intampla si azi cand ironizezi ce merita ironizat. Nimic nou sub soare.

Tofar: Vor face cuvintele desarte pe oameni sa taca? Si-ti vei bate joc de altii, fara sa te faca cineva de rusine? (Iov 11:3)

Elifaz: Da, tu nimicesti chiar si frica de Dumnezeu, impiedici meditatia inaintea lui Dumnezeu! (Iov 15:4)

Bildad: Cand vei pune capat acestor cuvantari? Arata intelegere, si apoi vom vorbi! Pentru ce ne socotesti drept animale? Pentru ce ne privesti ca pe niste intinati? (Iov 18:2-3)

Un “amanunt”: desi prietenii lui Iov l-au acuzat pentru vorbirile lui, EL nu a facut-o… Si ce altceva ar conta?…

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.