Citit: “Solii pentru tineret”

Am recitit o buna parte din cartea “Solii pentru tineret”, de Ellen G. White, 424 pagini. Asa am sintit eu, ca mi-ar prinde bine s-o recitesc.

Dupa cum ii spune si numele, este o carte adresata in primul rand tinerilor (eu o consider un ‘must read’ pentru orice tanar care se numeste crestin), dar o recomand cu incredere oricui.

Daca te-ai saturat sa citesti carti presarate cu povestioare si anecdote, daca ai chef de esenta, daca ai placere sa citesti o carte cu adevarat valoroasa, ar merita sa alegi “Solii pentru tineret”.

Cuprins. Cartea are 157 de capitolaşe grupate in 15 sectiuni. Din motive lesne de inteles, am sa prezint doar sectiunile:

I – Planul lui Dumnezeu pentru tineret
II – Conflictul cu pacatul
III – Castigarea biruintei
IV – Sa umblam in lumina
V – Pregatirea pentru o viata de lucrare
VI – Slujirea
VII – Sanatate si eficienta
VIII – O viata de devotiune
IX – Lectura si muzica
X – Ispravnicia
XI – Viata de familie
XII – Imbracaminte si podoabe
XIII – Recreere si distractie
XIV – Relatiile sociale
XV – Curtenia si casatoria

 

Cateva citate din carte:

“In aceasta viata noi ne pregatim pentru viata viitoare.”

“Dumnezeu ti-a dat o sansa de a implini un destin maret.”

“Nu fiţi niciodată ruşinaţi de convingerile voastre; exprimaţi-le atât înaintea oamenilor, cât şi a îngerilor. Nu vă lăsaţi dominaţi de o falsă modestie sau falsă prudenţă, care vă sugerează un curs al acţiunii contrar acestor sfaturi.”

Îndreptăţirea prin care suntem iertaţi ne este atribuită; îndreptăţirea prin care suntem sfinţiţi ne este împărtăşită. Prima reprezintă recomandarea noastră pentru cer, iar cea de-a doua ne face să fim potriviţi pentru cer. “

“Nu presupune nici măcar o clipă că religia te va face trist şi mohorât şi îţi va bloca drumul către succes. […] Ea nu te va face în nici un fel incapabil de a trăi bucuria unei reale fericiri, ea nu-ţi va scădea interesul pentru viaţă sau să te facă indiferent la solicitările prietenilor şi ale societăţii. Religia nu învăluie viaţa într-o pânză de sac, nu se exprimă prin suspine şi gemete. Nu, nu!”

Nu vă lăsaţi copleşiţi de cantitatea mare de muncă pe care trebuie să o faceţi în timpul vieţii, pentru că nu vi se cere să o faceţi toată o dată.”

“Nimeni nu poate fi pbligat sa pacatuiasca.”

“Unii fac o mare greşeală presupunând că o intensa mărturisire cu gura înaltă va compensa lipsa slujirii adevărate.”

“Dacă permiţi ca imaginaţia ta să lucreze inutil, dacă insişti asupra unor subiecte necurate, încetul cu încetul vei deveni tot atât de vinovată înaintea lui Dumnezeu ca şi cum le-ai fi comis în realitate. Tot ceea ce împiedică fapta este lipsa ocaziei.”

Un lanţ nu este mai puternic decât cea mai slabă verigă a sa.”

“Soarta nu-şi ţese plasele în jurul nici unui om atât de ferm, încât acesta să fie nevoit să rămână neajutorat şi în incertitudine.”

“Este usor de trait dupa ce am murit.”

“Faptele vorbesc mai tare decat cuvintele.”

“Cea mai lungă călătorie este realizată pas cu pas. Printr-o succesiune de paşi ajungem la capătul drumului. Cel mai lung lanţ este compus din verigi separate. Dacă una din aceste verigi este necorespunzătoare, întregul lanţ este fără valoare. La fel este şi caracterul. ”

“Caracterul nu se formeaza din intamplare.”

“Întotdeauna vor putea fi găsiţi în şcoli tineri care, prin modul lor de a acţiona, dau la iveală faptul că mintea lor este modelată într-o formă inferioară.

Timpul este aur, dragii mei tineri.”

“Nu pierdeţi timpul învăţând lucruri care vă vor fi de puţin folos mai târziu, în viaţă. În loc să încercaţi să învăţaţi limbile clasice, învaţaţi mai întâi să vorbiţi corect limba noastră. Învaţaţi să socotiţi. Dobândiţi acele cunoştinţe care vă vor ajuta să fiţi folositori oriunde v-aţi afla. ”

“Nimeni nu ar trebui să se mulţumească să fie o simplă maşină, condusă de mintea altui om.”

“Un animal de povară truditor este mai potrivit scopului pentru care a fost creat decât un om leneş.” :))

“Cântarea este unul dintre cele mai eficiente căi de a impresiona inimile cu privire la adevărul spiritual. Adesea prin cuvintele sfinte ale unui cântec, izvoarele răbdării şi credinţei au fost scoase la iveală.” :)

“Timpul petrecut pentru exerciţiu fizic nu este pierdut. Studentul care în permanenţă stă aplecat asupra cărţilor sale şi nu face decât puţin exerciţiu în aer liber, îşi face un deserviciu.”

“Statura dreaptă, pasul ferm şi elastic, înfăţişarea senină, simţurile netulburate, respiraţia neîntinată de aburii alcoolului; toate acestea erau însemnul nobleţei cu care natura îi onorează pe cei ce se supun legilor sale.”

“Nu citiţi Cuvântul în lumina ideilor vechi, preconcepute; ci, cu o inimă eliberată de prejudecăţi, cercetaţi cu grijă şi cu rugăciune. Dacă, pe măsură ce citiţi, apare convingerea şi realizaţi că opiniile pe care le preţuiaţi atât nu sunt în armonie cu Scriptura, nu încercaţi să o faceţi să se potrivească cu aceste opinii. Nu permiteţi ca ceea ce aţi crezut sau practicat în trecut să vă controleze înţelegerea. Deschideţi ochii minţii voastre pentru a contempla minunatele lucruri ce transpar din lege. Aflaţi ce este scris şi apoi ancoraţi-vă picioarele pe Stânca eternă.”

“Cântarea să fie însoţită de instrumente muzicale folosite cu iscusinţă.” :)

“Creştinii ar trebui să fie cei mai plini de voioşie şi fericiţi oameni care trăiesc. ”

“Mulţi laudă îndemânarea artistului, care produce picturi frumoase pe pânze. Mii de oameni îşi devotează toate puterile firii în slujba artei şi totuşi cât de puţin pot ilustra aceştia lucrurile din natură. Arta nu va putea niciodată atinge perfecţiunea văzută în natură. Mulţi pretinşi creştini cad în extaz în faţa unui tablou ce conţine un apus de soare. Ei aduc închinare îndemânării artistului, dar trec cu indiferenţă pe lângă un apus de soare măreţ, autentic, deşi au privilegiul să-l admire în fiecare seară fără nori.”

“Orice distracţie în care vă puteţi angaja, cerând, în credinţă, binecuvântarea lui Dumnezeu pentru ea, nu va fi periculoasă. Dar orice distracţie care vă ia posibilitatea de a vă ruga în taină, de a vă închina sau de a merge la biserică nu este sigură, ci periculoasă.”

“Dragostea este o plantă de origine cerească. Nu este lipsită de raţiune, nu este oarbă. Este curată şi sfântă. Pasiunea inimii fireşti este altceva. În timp ce dragostea adevărată Îl include pe Dumnezeu în toate planurile şi va fi în perfectă armonie cu Spiritul lui Dumnezeu, pasiunea va fi închisă la sfaturi, grăbită, lipsită de raţiune, va dispreţui orice constrângere şi va face din obiectul alegerii sale un idol.”

“Căsătoria, în loc de a fi sfârşitul iubirii, va fi numai începutul ei. “

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.