Citit: Raţiuni ale inimii

Tocmai am terminat de citit “Ratiuni ale inimii [o filosofie a credintei]” de Clifford Goldstein.

Intr-adevar, multa filosofie. Nu-i nici pe departe cea mai usoara carte de citit. :)

Cuprins:

1. Jucariile mortii
2. Dilema chimica
3. Salturi cuantice
4. “Dar copilasii, cum ramane cu ei?”
5. Durerea altor oameni
6. Copilul, nealterat
7. Constante fundamentale
8. Divizorul etern
9. Ori/ori

Cateva citate din carte:

“‘Legile naturii”, scria Whitman, ‘nu-si cer niciodata iertare.’ Si, cu siguranta, nu noua.”

“Un sistem nu este mai stabil decat temelia lui. De ce sa construim o casa pe elefanti roz, cand e de ajuns o testoasa purpurie ca s-o rastoarne?”

“Intre Atena si Ierusalim se intinde o distanta de nestrabatut.”

“Niciodata nu a avut loc o miscare atat de larg raspandita, atat de institutionalizata si atat de fertila intelectua, care sa caute sa explice creatiunea si toate fundamentele sale (viata, moartea, moralitatea, legea, scopul, dragostea, totul) fara Creator.

In era fizicii cuantice, a respinge credinta pe temeiul irationalitatii ei este in sine irational. Ai putea la fel de bine sa respingi relativitatea restransa pe temei ca ratiunea, logica si bunul simt arata limpede ca timpul nu este elastic, nu se poate dilata sau contracta, ci ramane la fel, oricat de repede te-ai deplasa.”

“Tocmai pentru ca este atotputernic, unele lucruri Ii sunt cu neputinta.”

“Speranta nu trebuie prinsa in lanturile gravitatiei.”

“Perfidia contrafaceii este direct proportionala cu maretia originalului.”

“[Eruditii de astazi] au ajuns la concluzia ca Dumnezeu nu exista si ca suntem rodul intamplarii oarbe (iar asta inseamna ca tot prin intamplare oarba au ajuns si ei la concluzia lor).”

“Oasele raman tacute, senine si potolite; scheletele – simetrice, echilibrate si cumsecade. Insa cand sunt acoperite de carne si piele…”

“Neutralitatea morala este la fel de imposibila pentru fiintele morale, cum este neutralitatea spatiala pentru cele spatiale.”

“Daca nu judeci, judeci. Alegand sa nu alegi, ai facut o alegere.”

“Omul obisnuit asculta de poruncile ce interzic violul, incestul, omorul si furtul, dar cine ramane pe pozitie inaintea invidiei, geloziei, egosimului si patimii, mai ales cand acele pasari canta atat de ademenitor la fiecare fereastra?”

Pamantului ii este foame. […] Orice tragem din pamant, pamantul trage din noi spre el. (Forta gravitatiei alimenteaza neincetat tarana.) Sa jupuim cerul; sa smulgem Soarele, Luna si stelele; sa aspiram ramasite reci de spatiu si timp – ce mai ramane?”

“Ceea ce este cu adevarat absurd este a trai fara speranta cand speranta ne-a fost oferita atat de imbelsugat si cu atata disperare. Gasind solutie la problema mortii, Isus ne-a dat solutie la problema vietii.”

“Libertatea vointei, chiar mai mult decat moartea, ramane una dintre cele mai puternice si hotaratoare forte din Cosmos, depasita numai de dragostea care la inceput a facut loc acestei vointe, iar acum o indeamna fara incetare.”

“Ori EL este, ori nu este; noi ori trecen, ori nu trecem. Ori/ori… nimic mai mult.”

Comentarii Facebook

3 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.