Citit: “eu, Bărbatul”

Am citit cartea “eu, Barbatul”, de John Eldredge, 175 pagini.

Am primit-o in 2oo6, dar abaia acuma “i-a venit randul”. Rusinoasa treaba, recunosc.

Cuprins:

Introducere
1. Inima ca o prada
2. Dupa chipul si asemanarea cui?
3. Intreabarea care il bantuie pe oricare barbat
4. Rana
5. Batalia pentru inima unui barbat
6. Vocea tatalui
7. Vindecarea ranii
8. Chemarea la lupta
9. O batalie necesara: strategia
10. O frumoasa care trebuie salvata
11. O aventura care merita traita
12. Scrierea urmatorului capitol

Ideea centrala a cartii este ca barbatul trebuie sa-si (re)gaseasca inima: o inima care tanjeste dupa salbaticie. Barbatul este dur, salbatic, primejdios; nu trebuie sa se simta vinovat pentru asta. Asa este facut; blandetea nu-i facuta pentru el. Un barbat nu trebuie sa fie un “tip de treaba”.

Un barbat este un luptator. Lupta implica si rani. In fiecare barbat exista si ceva care-l ispiteste sa nu fie ceea ce ar trebui sa fie. Acel ceva este numit “impostorul”, “tradatorul”, “falsul sine”, “falsul eu”.

Desi scrie pe coperta din spate a cartii scrie ca auotorul “propune o redefinire a masculinatatii perspectiva Sfintei Scripturi”, in carte (ma tem ca) face mai dese referiri la filme decat la Sfintele Scripturi.

Dar m-am luat cu vorba, mai bine sa dau cateva citate din carte:

“Cand un barbat se urca in munti, el se intoarce de fapt acasa.”

“Poate barbatul sa traiasca toata viata ingrijindu-se ca unghiile sa fie curate si frumos aranjate? Acesta sa fie visul oricarui baiat?”

“Cati parinti nu au incercat in zadar sa ii impiedice pe baietii lor sa se joace cu pistoalele? Renuntati. Daca nu le veti achizitiona voi armele necesare, baietii si le vor procura  indiferent din ce materiale ar fi facute ele.”

“Ranile pe care acesti barbati le vor primi in viata ii vor face sa-si piarda inimile, daca vor fi educati pentru blandete.”

“Comparati propriile trairi de la vizionarea ultimelor aventuri ale lui James Bond sau ale lui Indiana Jones din filmele de actiune, sa zicem, cu un studiu biblic. Succesul garantat a, tuturor filmelor noi de acest gen ne arata un lucru – aventura este inscrisa in inima barbatului.”

“Orice barbat vrea sa fie eroul unei frumoase.”

“Lumea ucide inima unei femei cand ii cere sa fie dura, eficienta, independenta.”

“Ce-ar avea de spus Domnisoara Maniere Elegante despre cucerirea tarii fagaduintei? Oare omuciderea in masa intra sub definitia ‘Iubeste-ti aproapele’?”

“Barbatii sunt maniosi si nici nu prea inteleg de ce.”

“Cei mai multi barbati considera ca sunt pe pamnat doar pentru a pierde vremea – iar acest lucru ii pierde si pe ei.”

“Nu trebuie o diploma de psihologie pentru a-i intelege pe barbati.”

“Un baiat invata cine este si ce este de la un barbat sau din tovarasia cu alti barbati. El nu poate sa invete acest lucru din alta parte. Nu poate sa invete de la alti baieti si nu poate sa invete din lumea femeilor.”

“Data viitoare cand un bataus o sa te tranteasca la pamant, iata ce trebuie sa faci – ma asculti Blaine? Vreau sa te ridici… si sa dai in el… cat poti tu de tare.”

“Nu poti sa intorci un obraz pe care nu il ai.”

“Nazistii au fost opriti de catre barbati. Apartheidul nu a fost infrant de catre femei.”

“Ce altceva urmarim sa obtinem de la Femeia cu parul de aur? Dupa ce tanjim cand incercam sa fim in preajma ei> Bunatate, bunastare, frumusete, extaz – intr-un cuvant, Dumnezeu.”

“Am ajuns sa credem in adancul inimii noastre ca a avea nevoie de cineva pentru orice motiv constituie o forma de slabiciune, un handicap. Iata de ce un barbat nu poate niciodata sa se opreasca si sa ceara sfaturi privind directia in care merge.”

“Raspunsul mi-a venit dupa vizionarea catorva filme.”

“Barbatul care doreste sa traiasca cu demnitate isi va pierde inima curand daca va crede ca in inima lui nu este altceva decat pacat. […] Nu ni se spune niciunde, niciodata sa ne crucificam inimile. […] Daca vreti sa cresteti in taria caracteristica masculinitatii, atunci trebuie sa incetati sa va mai sabotati propria putere.”

“Incepeti sa gustati propria putere si veti dori sa aveti mai multa. Ceva in cosul pieptului se devine deodata greu, substantial. Trebuie sa ne facem vizibila puterea.”

“Lumea este defecta. Aratati-le oamenilor greutatea a ceea ce sunteti si lasati-i sa pe ei sa se confrunte cu aceasta tarie.”

“Trebuie sa fim mai vicleni decat el [satana]”. :))

“Cel mai periculos om de pe pamant este acela care s-a impacat cu moartea. Toti oamenii mor, insa prea putini traiesc cu adevarat.”

“Nu avem nevoie de reuniunle Asociatiei Barbatilor Draguti, ci ne trebuie adunarea Barbatilor cu Adevarat Primejdiosi.”

“Ea are nevoie de un iubit si de un razboinic, nu de Tipul-de-treaba.”

“Nu te intreba care sunt nevoile lumii, urmeaza-ti inima…”

Comentarii Facebook

2 Comments

  • e faina tare cartea asta la scriitura si la continut, am citit cateva capitole din ea si daca mie mi-a placut nu vreau sa ma gandesc ce impresie face asupra barbatilor.

    Tu ce parere ai, vad ca nu ti-ai exprimat opinia…:)

  • Are dreptate in multe care le spune, dar am rezerve fata de unele lucruri.

    Atat in ce priveste lectura, cat si in ce priveste muzica, unul din lucrurile care ma intereseaza este identitatea autorului/artistului.

    N-am avut timp sa caut mai multe despre John acesta, insa faptul ca a avut legaturi cu misticismul si new age-ul poate ca ma face sa fiu mai rezervat in a primi de bune toate cele pe care le spune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.