Citit: Dietă şi Hrană

Tocmai am terminat de citit cartea Dietă şi Hrană, autor Ellen White, 597 pagini. Nu-i pe departe cea mai subtire carte pe care am citit-o. Dar nici cea mai groasa…

Are 25 de capitole, plus doua Apendice. Adicatelea, 27 de capitole, cum ar veni… O recomand calduros.

Cateva citate din carte:

“Apetitul nu trebuie sa fie dumnezeul tau.”

“Puterea intelectuala, taria fizica si longevitatea depind de legi imuabile.”

“Fiecare om este arhitectul propiului viitor.”

“Nimeni nu trebuie sa-si modeleze identitatea dupa aceea a vreunui om.”

“Ceea ce afecteaza trupul duce la stricaciunea spirituala.”

“Ca fiinţe omeneşti inteligente, să studiem în mod individual principiile şi să folosim experienţa şi judecata noastră pentru a hotărî care sunt alimentele cele mai bune pentru noi.”

“Exerciţiul fizic este important pentru digestie şi pentru o stare sănătoasă a corpului şi a minţii. Ai nevoie de exerciţiu fizic. Te mişti şi acţionezi de parcă ai fi de lemn şi nu ai avea nici un pic de elasticitate. Exerciţiul fizic sănătos, activ, este lucrul care îţi este necesar. Acesta îţi va înviora mintea. După o masă completă, nu trebuie să ne angajăm nici în studiu, nici în exerciţiu fizic violent; aceasta ar fi o încălcare a legilor organismului.”

“Dacă te temi neîncetat că hrana pe care ai mâncat-o îţi va face rău, aceasta îţi va dăuna cu siguranţă.”

“Pentru a asigura o digestie sănătoasă, hrana ar trebui mâncată încet.”

“Este mai important să mâncăm ceea ce ne place decât să gustăm din fiecare fel de mâncare ce ni se poate pune înainte. ”

“Ar trebui să existe cel puţin cinci sau şase ore între mese; iar cele mai multe persoane care vor dori să încerce acest plan vor descoperi că două mese pe zi sunt mai bune decât trei.”

“Prima educaţie pe care copiii ar trebui să o primească încă din pruncie de la mamele lor ar trebui să fie cea privitoare la sănătatea lor fizică.”

“Niciodata nu trebuie sa uitam că orice este introdus în stomac nu afectează numai trupul, ci, în cele din urmă, şi mintea.”

“Gătitul ar putea fi privit ca fiind mai puţin de dorit decât alte ocupaţii, dar în realitate este o ştiinţă mai valoroasă decât celelalte ştiinţe.”

“Nimeni nu poate excela în gătitul sănătos fără exercitarea continuă a ingeniozităţii.”

“Aerul curat, lumina soarelui, cumpătarea, odihna, exerciţiul fizic, dieta corespunzătoare, folosirea apei, încrederea în puterea divină – acestea sunt adevăratele remedii.”

“Cerealele, fructele, nucile şi legumele constituie dieta aleasă pentru noi de Creatorul nostru. Aceste alimente, pregătite într-un mod cât se poate de simplu, sunt cele mai sănătoase şi mai hrănitoare. Ele dau o tărie, o rezistenţă şi o vigoare a intelectului pe care o dietă mai complexă şi mai stimulatoare nu le poate da.”

“Pentru satisfacerea foamei avem o mulţime de lucruri bune, fără a mai aduce cadavre pe mesele noastre în scopul ca acestea să constituie meniul nostru.”

“Faptul de a bea cu moderaţie este şcoala în care oamenii primesc o educaţie pentru cariera de beţiv.”

“Întrucât căile către suflet au fost închise de către tiranul Prejudecată, mulţi sunt neştiutori în ce priveşte principiile vieţuirii sănătoase.”

“Ştiinţa gătitului nu este o chestiune măruntă. Pregătirea cu pricepere a mâncării este una din artele cele mai importante. Pentru că este atât de intim legată de viaţă, ar trebui privită ca fiind una dintre cele mai valoroase arte. Şi tăria fizică, şi cea mintală depind într-o mare măsură de mâncarea pe care o consumăm; de aceea, cel care prepară hrana ocupă o poziţie importantă şi înaltă.”

“Nu este nimic mai important pentru sănătatea şi fericirea întregii familii decât priceperea şi inteligenţa celei ce găteşte.”

 

Cuprinsul cartii:

I. Motive pentru reformă

II. Alimentaţia şi spiritualitatea

         Legătura dintre alimentaţie şi moravuri

III. Reforma sănătăţii şi solia celui de-al treilea înger

IV. O alimentaţie corespunzătoare

          I. Alimentaţia prescrisă la început

          II. Alimentaţia simplă

          III. O dietă adecvată

          IV. Alimentaţia din diferite ţări

V. Fiziologia digestiei

VI. A mânca nepotrivit, o cauză a bolii

VII. A mânca în exces

VIII. Stăpânirea apetitului

IX. Regularitatea în alimentaţie

          I. Numărul meselor

          II. A mânca între mese

X. Postul

XI. Extreme în dietă

XII. Alimentaţia în timpul sarcinii

XIII. Alimentaţia în copilărie

XIV. Arta culinară sănătoasă

XV. Alimentele sănătoase şi restaurantele dietetice

XVI. Dieta la sanatorii

XVII. Dieta, un remediu raţional

XVIII. Fructele, cerealele şi legumele

          I. Fructele

          II. Cerealele

          III. Pâinea

          IV. Legumele

XIX. Deserturile

          I. Zahărul

          II. Laptele şi zahărul

          III. Plăcinte, prăjituri, patiserie, budinci

XX. Condimente etc.

          I. Mirodenii şi condimente

          II. Bicarbonatul de sodiu şi praful de copt

          III. Sarea

          IV. Murăturile şi oţetul

XXI. Grăsimile

          I. Untul

          II. Untura şi grăsimea

          III. Laptele şi smântâna

          IV. Măslinele şi uleiul de măsline

XXII. Proteinele

          I. Nucile şi preparatele cu nuci

          II. Ouăle

          III. Brânza

XXIII. Carnea ca aliment (continuare la secţiunea XXII)

          Reforma alimentară progresivă în instituţiile adventiste de ziua a şaptea

XXIV. Băuturile

          I. Apa ca băutură

          II. Ceaiul şi cafeaua   

          III. Înlocuitori din cereale pentru ceai şi cafea

          IV. Cidrul

          V. Sucul de fructe

XXV. A învăţa pe alţii principiile sănătăţii

          I. A instrui prin prezentarea de subiecte sanitare

          II. Cum să fie prezentate principiile reformei sănătăţii

          III. Cursuri de artă culinară

Apendice

          I. Experienţa personală a Ellenei G. White ca reformatoare în domeniul sănătăţii

          II. O declaraţie a lui James White despre învăţăturile reformei sănătăţii

 

Comentarii Facebook

2 Comments

  • Mi-e interesant un lucru….. Tu ce ritm de citire ai? Vad cam in fiecare saptamina cite o carte citita…. nu dintre cele mai subtiri si usoare, dupa cum ai mentionat si tu.. a???

  • Depinde in primul rand de ce citesc: evident, nu poti citi EGW la aceeasi viteaza cu care citesti Max L.

    Depinde apoi, in principal, de marimea paginii si de cat de mult subliniez.

    In medie: o pagina la 2.7 minute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.