AlexB.ro
http://www.alexb.ro/2012/05/reguli-de-tehnoredactare/
Export date: Tue Jul 23 23:08:54 2019 / +0000 GMT

Reguli de tehnoredactare
Nu-s eu mare scrib, si poate ca nici tu. Amandoi insa, din cand in cand, avem de scris: poate de facut un referat pentru scoala, poate de scris un articol pe blog/site, poate de scris un email cuiva.

Desi lucrez in lumea calculatoarelor, nu ma indeletnicesc prea mult cu tehnoredactarea (butonare, cum o numesc eu). Scriu cate un pic pe blog si din cand in cand cate un document Word daca-i musai.

Dincolo de gramatica, lucru ce este nenegociabil 1, sunt cateva regului privitoare la tehnoredactare care nu ar trebui incalcate cu nici un pret, fie ca scrii un document, fie ca scrii un articol pe un blog sau pe un site.

* Punctuatia :: NU pune spatii inaintea semnelor de punctuatie (punct, virgula, doua puncte, punct si virgula, semnul intrebarii, semnul mirarii), nici macar unul. Dar PUNE intotdeauna un spatiu dupa semnele de punctuatie; unul si numai unul.

* Alinierea textului:: NU insera spatii in plus pentru a alinia textul la dreapta sau pentru centrarea textului. Scrie natural, punand doar cate un spatiu intre cuvinte. Pentru centare/aliniere folosteste optiunile editorului de text pe care-l folosesti.

* Paragrafele :: Apasa <enter> doar cand ai ajuns la sfarsitul unui paragraf! Nu apasa <enter> daca ai ajuns la capat de rand si ti se pare ca trebuie sa treci pe celalalt rand. Programul in care scrii ar trebui sa fie suficient de destept sa stie sa treaca pe urmatorul rand. Daca scrii in Notepad si nu trece pe urmatorul rand, activeaza Wordwrap de pe undeva din meniu.

* Indentarea paragrafelor :: nu folosi spatii pentru a identa (a face sa inceapa ami din interior) un paragraf Foloseste tasta TAB pentru identare. Daca esti in Microsoft Word poti folosi si ruler-ul de sus, daca scrii un articol pe site/blog, in online nu se obisnuieste ca paragrafele sa inceapa mai din interior.

* Parantezele, ghilimelele, apostrofurile :: La cele de deschidere, se lasa un spatiu inainte, iar dupa ele nu se lasa. La cele de inchidere, invers: inainte nu se lasa spatiu, dar se lasa spatiu dupa ele. Oricat ar fi de tentatant, nu folosi la ghilimele de deschidere doua virgule, iar la ghilimele de inchidere doua apostrofuri(,, si ''); foloseste SHIFT + apostrof.

* Diacriticele :: folosirea diacriticelor este binevenita; daca este un document oficial ar trebui sa fie obligatorie.

* Titlurile :: folositi formatarile menite pentru asta - header-ele (h-urile daca esti in html - h1, h2, h3...). Nu se recomanda schimbarea "manuala" a fontului.

 

In special daca scrii pe blog/site:

* Nu folosi paragrafe lungi. De asemenea, recomand ca frazele sa fie scurte si concise. Cititorii din online de multe ori sunt grabiti, nu au astampar sa stea in fata unei pagini web ca in fata unei carti.

* Intre paragrafe este bine sa fie un spatiu suficient de mare incat sa se vada ca-s paragrafe separate.

* Nu abuza de MAJUSCULE, text boldat, subliniat si mai cine stie cum si ce combinatii. Foloseste cu discernamant aceste formatari. De asemenea, nu recomand texte multicolore, o singura culoare este de cele mai multe ori suficienta.

* Ca si culoare a fontului, un gri inchis pe fond alb este mai de preferat unui font negru pe fond alb.

* Distanta dintre liniile textului este bine sa fie putin mai mare. Textul "aerisit" este mai usor de citit.

* Nu abuza de emoticon-uri. :)

PS. Personal, folosesc diacritice in titluri, in cuvintele care s-ar putea lesne citi altfel, in documentele oficiale. In rest nu mi se stă ca si programator sa folosesc diacritice. Plus, ca daca m-as obisnui scriind cu diacritice, cred ca m-ar incurca in alte parti unde scriu mai frecvent. Apreciez pe cei care-s atat de meticulosi incat sa scrie tot timpul cu diacritice. Evident, nu si daca-s programatori. :))
Links:
  1. http://www.alexb.ro/2012/01/robert-turcescu-despre -agramati-si-tv/
Post date: 2012-05-10 21:59:20
Post date GMT: 2012-05-10 18:59:20