Citit: “Parabolele Domnului Hristos”

Am terminat de citit cartea “Parabolele Domnului Hristos” de Ellen G. White, 319 pagini, o carte pe care o recomand calduros oricui.

Am inceput-o mai demult cu un grup de persoane. Din pacare, ne-am impotmolit pe la jumatatea cartii. Asa se face ca doar acum am terminat-o de citit.

Este o carte plina de invataturi. Consistenta. Unii, care au darul de a scoate carti pe banda, ar putea face din fiecare capitol cate o carte. Sa le preluuuungeasca, sa le impodobeasca cu fel de fel de istorioare… Ellen G. White are insa darul de a spune lucrurilor pe nume, nefacand sensurii giratorii in jurul subiectului.

Cateva citate din carte:

“Desavarsirea de la inceput a creatiei este o reflectare a gandirii lui Dumnezeu.”

“Teoriile si eseurile literare, oricat de stralucite ar fi, nu pot implini nevoile inimii.”

“Multi accepta Evanghelia ca pe o cale de scapare de suferinta si nu ca o eliberare de pacat.”

“Cel care traieste pentru sine nu este crestin.”

“Spinii pacatului pot creste in orice teren. Ei nu au nevoie de ingrijire.”

“Faptul ca oamenii se afla in biserica nu dovedeste ca sunt niste buni crestini.”

“Cei mici ar trebui educati intr-o simplitate copilareasca. […] Educarea copiilor nu trebuie intensificata in asa fel incat sa duc la o maturizare precoce, dimpotriva, ar trebui sa pastreze cat mai mult posibil prospetimea si graţia primilor ani.”

“Agricultorul isi asigura rezerva de grâu aruncandu-l.”

“Marile principii nu trebuie considerate prea curate si prea sfinte pentru a fi aplicate in viata de zi cu zi.”

“Foarte multi se multumesc doar cu presupuneri cu privire la adevar. Ei se multumesc cu o lucrare superficiala, considerand ca stiu tot ce este esential. Ei accepta declaratiile altorafara sa verifice daca sunt adevarate, deoarece sunt prea lenesi pentru a se angaja in lucrarea de cercetare atenta si staruitoare.”

“Sfintele Scripturi nu trebuie citite in lumina plapanda a traditiilor si speculatiilor omenesti. A explica scripturile cu ajutorul traditiilor sau a imaginatiei omenesti este ca si cum ai incerca sa luminezi soarele cu o faclie.”

“Intelegerea clara si precisa a adevarului nu va fi niciodata rasplata nepasarii si a superficialitatii.”

“Daca vei cerceta Scripturile pentru a-ti justifica parerile proprii, nu vei descoperi niciodata adevarul.”

“Nimeni sa nu creada ca nu mai are nimic de invatat.”

“Aproape mantuit si totusi nu pe deplin mantuit, nu inseamna aproape pierdut, ci intru totul pierdut.”

“Capacitatea de a primi se mentine doar prin daruire.”

“Nu trebuie sa mergeti pana la marginile pamantului in cautarea intelepciunii, caci Dumnezeu este aproape.”

“Inima care nu a cazut pe Stanca este mandra de integritatea ei.”

“Daca ne ingaduim un spirit de razbunare, ne facem rau noua insine.”

“Desi este inconjurat de osanalele inaltate de corurile ceresti, Dumnezeu aude strigatele celei mai slabe fiinte omenesti.”

“Oricare ar putea fi aparentele, viata centrata in egoism este o viata irosita.”

“Iubirea are vedere buna.”

“Ai cautat sa te ospatezi cu roadee nelegiuirii doar pentru a constata ca ele s-au transformat in cenusa pe buzele tale?…”

“Cuvinetele ‘nu pot’ erau doar o masca a adevarului ‘Nu sunt interesat sa vin’.”

“A trai pentru sine inseamna a muri.”

“Dovada sinceritatii nu consta in cuvinte, ci in fapte. […] Cuvintele nu au nici o valoare daca nu sunt insotite de fapte corespunzatoare.”

“Faptele bune nu cumpara iubirea lui Dumnezeu, dar arata ca avem aceasta iubire.”

“Cand formarea caracterului este neglijata, cand lipseste frumusetea sufletului si simplitatea evlaciei este pierduta din vedere, mandria si placerea de a face parada au nevoie de edificii bisericesti magnifice, podoabe stralucitoare si ceremonii impunatoare.”

“In dreptul multora se va gasi scris in cartile cerului ca nu au fost niste producatori, ci niste consumatori.”

“Multi dintre cei care se autointituleaza crestini sunt doar niste sustinatori ai moralei.”

“Nici o fiinta omeneasca nu este prinsa in mreaja circumstantelor vietii atat de puternic incat sa fie obligata sa ramana intr-o stare de neajutorare si nesiguranta. Situatiile potrivnice ar trebui sa creeze o hotarare ferma de a le invinge.”

“Nu asteptati o situatie favorabila; creati-o voi insiva!”

“Nici un om nu poate trai independent de semenii lui, deoarece bunastarea fiecaruia ii afecteaza pe ceilalti.”

“Valoarea timpului etse mai presus de orice evaluare.”

“Cand construim o cladire esta la fel de esential sa implinim voia lui Dumnezeu ca su atunci cand luam parte la un serviciu religios.”

“Omul actioneaza in virtutea principiilor cu care s-a obisnuit. Prin repetarem faptele devin obiceiuri, obiceiurile formeaza caracterul, iar in functie de caracter este hotarat destinul nostru atat pentru viata prezenta, cat si pentru cea vesnica.”

“Portile de aur ale cerului nu se deschi pentru cel care se inalta pe sine. Ele nu se deschid pentru cel cu un spirit mandru. Dar portile vesnice se vor deschide larg la atingerea plapanda a unui copilas.”

“In lucrurile spirituale nimeni nu poate suplini lispa altuia. […] Caracterul nu este transferabil. Nimeni nu poate crede pentru altul.”

“Nici un om nu poate oferi ceva ce nu a primit el insusi.”

“Ei sunt pregatiti pentru societatea cerului pentru ca au avut cerul in inima lor.”

Cuprins:

Cap. 1 – Învatatura prin parabole
Cap. 2 – “Iesit-a semanatorul sa semene”
Cap. 3 – Întâi un fir verde, apoi spic
Cap. 4 – Neghina
Cap. 5 – Asemenea unui graunte de mustar
Cap. 6 – Alte învataturi din semanarea semintei
Cap. 7 – Asemenea aluatului
Cap. 8 – Comoara ascunsa
Cap. 9 – Margaritarul de mare pret
Cap. 10 – Navodul
Cap. 11 – Lucruri vechi si noi
Cap. 12 – Cerând pentru a da
Cap. 13 – Doi închinatori
Cap. 14 – Nu va face Dumnezeu dreptate alesilor Sai?
Cap. 15 – Acest om primeste pe pacatosi
Cap. 16 – Pierdut si a fost gasit
Cap. 17 – Mai lasa-l si anul acesta
Cap. 18 – La drumuri si la garduri
Cap. 19 – Masura iertarii
Cap. 20 – Un câstig spre paguba
Cap. 21 – Omul bogat si saracul Lazar
Cap. 22 – A zice si a face
Cap. 23 – Via Domnului
Cap. 24 – Fara haina de nunta
Cap. 25 – Talantii
Alti talanti
Facultatile mintale
Vorbirea
Influenta
Timpul
Sanatatea
Talantii ceruti înapoi
Cap. 26 – Prietenii, cu ajutorul Mamonei nedreptatii
Cap. 27 – Cine este aproapele meu?
Cap. 28 – Rasplata harului
Cap. 29 – În întâmpinarea Mirelui

Comentarii Facebook

5 Comments

  • “Teoriile si eseurile literare, oricat de stralucite ar fi, nu pot implini nevoile inimii.”

    in unele privinte Ellen White pare enervant de atotstiutoare si absolutista. De unde pana unde si cine iti da dreptul sa tragi concluzii din astea generalizatoare asupra necesitatilor sufletului uman? “Nevoile inimii” sunt atat de unice si de diverse precum persoanele care le poarta si sunt atat de greu de descoperit si de indeplinit pe cat de greu de aflat e marginea universului, daca universul are cumva o margine.
    Mi-e tare greu sa ii accept opiniile drastic trasate uneori, mai ales in subiecte precum literatura cu care nu prea pare sa aiba tangente dar pe care o critica aprig.

  • Poate ca am rupt din context textul. Cred ca ai posibilitatea sa citesti intregul context, asa-i?

    Da, fiecare ne enervam uneori. Sunt convins ca EGW nu face casa buna cu lady gaga sau shakira. Or fi avand ele mai multa legatura cu literatura?

  • hmmm vad ca te-a deranjat putin tonul meu, imi pare rau, sincer, dar asa sunt eu uneori spun mai de-a dreptul ce gandesc cu riscul de a supara pe cineva.

    Hai sa ma explic putin… necesitatile launtrice ale unei persoane sunt diverse, am mai spus asta, fiecare gaseste acel CEVA care raspunde fix nevoilor lui de moment. Acel CEVA poate fi muzica, uneori clasica, ador muzica clasica btw, alteori Shakira, MJ, si multe altele. Uneori simt nevoia de ritm, zgomot, frenezie, alteori am nevoie de serenitatea lui Vivaldi. SUntem fiinte complexe, cu multe fatete si stari emotionale :P

    Literatura e o alta mare necesitate launtrica pentru foarte multe persoane. La fel ca si muzica gusturile difera de la un moment la altul, de la o stare la alta. Nu m-as putea lipsi de literatura, am nevoie de ea ca de aer, o carte bine scrisa te poate introduce intr-o stare comtemplativa deosebita si iti poate furniza niste idei de exceptie pe care sa gandesti foarte mult timp.

    Nu mai continui cred ca ai prins ideea de la inceput dar te-a suparat putin forma in care a fost pusa nu?

  • Ce este inima si care sunt nevoile ei? Ce poate si ce nu poate satisface nevoile ei ? De ce are inima ta, a mea, nevoie ? Imi cer scuze ca ma « amestec » in acest dialog, dar pe o parte as dori s-o apar pe Andreea, (din pacate nu o cunosc) care s-a jenat, cu toata ca- pe buna dreptate a pus niste intrebari fondate, bazata de experienta ei proprie, cit si pe Alex (pe care-l cunosc), care a citit cartea si a putut sa inteleaga mai bine sensul declaratiei si poate si profunzimea ei, si nu in ultimul rind sa citez textul corect, care va aseza problema abordata de E.G. White la locul ei potrivit : Citez din original, prosupunind o cunostinta minima de limba engleza la toti tinerii:

    „There are many who are crying out for the living God, longing for the divine presence. Philosophical theories or literary essays, however brilliant, cannot satisfy the heart. The assertions and inventions of men are of no value. Let the word of God speak to the people. Let those who have heard only traditions and human theories and maxims hear the voice of Him whose word can renew the soul unto everlasting life.” {COL 40.1}

    Fara a intra intr-o lunga si interminabila explicatie despre inima si nevoile ei, care ar fi- in cel mai bun caz- o incercare modeste de a aborda o problema interminabila pentru noi toti, ma marginesc doar la citeva exemple scurte, care ar putea sa ne ajuta pe toti sa gasim locul declaratiei ei in asa fel, incit sa avem cu totii un real folos din ea.

    Cineva a spus: “In inima lui Dumnezeu este un “gol”, pe care- in afara de tine- nimeni nu-l poate ocupa, (esti unicat pentru Parintele tau ceresc) si in inima ta este deasemnea un “gol” pe care nimeni, in afara de Dumnezeu, il poate umple.”
    Un copil mic il mai poti “pacali” cu jucarii, cu vorbe cu…., dar la urma va striga: „mama!” Lui ii trebuie mama! Nimic si nimeni altul. (Declaratia esta valabila doar copiilor, care au gustat dragostea unei mame, altora ramine „golul” sentimentul ciudat de neimplinire, de lipsa de sens al vietii, poate neinteles de ei niciodata suficient.

    Erau milioane de crestini arsi pe rug, ucisi in modul cel mai barbar posibil, nenumerate mame, nenumerati copii, care si-au dat viata pentru credinta lor, dar care toti- da toti, au fost pe deplin fericiti, avind pe Isus in inimile lor. Nu le lipsea nimic. Martirii cintind pe rug, mamele incurajindu-i pe copiii lor sa ramine credincios, atunci, cind in fata lor, ei au fost torturati si ucisi, copiii, ai caror mame, si tatii au fost masacrati, iar ei deportati, dar au ramas credincios Dumnezeului parintilor lor.

    Iar la incheire scumpa Andreea o sugestie: „Vino si vezi” folosind delaratia lui Filip, ucenicul, la intreabarea lui Natanael, „daca poate iesi ceva bun din Nazaret”.
    Identifica-ti „golul” din inima ta, din viata ta, dute la Isus sa ti-l umple si vezi daca iti va mai lipsi ceva! (evident sfatul e valabil tuturor)

    Zoli Boldischar

  • In Biblie in cartea lui Ieremia 17:9 citim: Inima este nespus de înşelătoare şi de deznădăjduit de rea; cine poate s-o cunoască?
    In Eclesiastul,cartea lui Solomon citim ca totul e o desertaciune.Adica tot ce facem,cum traim,ce realizam ptr noi insine,este o DESERTACIUNE. Puteti citi primele doua capitole din cartea Eclesiatul. Putem invata ceva de aici,din cea ce ne-a lasat scris Solomon,si anume ca: Totul e o desertaciune! El a fost cel mai bogat,mai bogat si decat Bill Gates,venitul lui era de 666 talanti de aur pe an,iar un talant echivaleaza cu 24 kg. Faceti socoteala! Avea si 300 neveste,700 tiitoare,robi si roabe,intelepciune,etc,iar cand a ajuns batran,a constatat ca totul e o desertaciune.
    Cu alte cuvinte,si noi la scoala am invatat despre Eminescu,Creanga,Sadoveanu,matematica,fizica,etc iar tot ce ni s-a predat la scoala,parca acum ptr.mine este o desertaciune,pierdere de timp,ptr ca toate acestea nu imi sunt de folos acum.
    Uneori am alergat si am adorat o anumita muzica,un anumit fotbalist, sportivi,am indragit carti din lume,dar care acum constant ca toate sunt niste desertaciuni.
    Si stau si ma gandesc: Oare nu are dreptate cand Dumnezeu spune prin profetul Ieremia ca : Inima este nespus de înşelătoare şi de deznădăjduit de rea; cine poate s-o cunoască? (Ieremia 17:9)

    Pentru Andreea:
    Cea ce ai citat si anume: “Teoriile si eseurile literare, oricat de stralucite ar fi, nu pot implini nevoile inimii.”,eu am ajuns la fel la aceeasi concluzie,ca oricat am citit din carti literare, (atentie sa nu confundam ca toate cartile sunt literare,ma refer la cartile de basme,romane,povesti), la inceput ma atrageau ca un magnet,ca apoi dupa ce am citit sa constatez ca e o desertaciune deoarece,nu mi-a implinit nevoile inimii. Ba mai mult cand urmaream un serial,cum era filmul Dallas,inima tanjea dupa J.R.,iar dupa terminarea serialului,la cativa ani,sa vad ca inima a fost destul de inselatoare si ca totul a fost o desertaciune!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.