Cică “Nu în ultimul rând”…

Cred ca si voi ati auzit aceasta expresie. Apare mai cu seama la sfarsitul unei liste intregi de multumiri. Dupa ce a multumit tuturor celor carora voia sa multumeasca, mai adauga un “…si nu in ultimul rand…”.

Nu-s de acord! Si nu-s de acord nu (doar) pentru ca ma zgarie pe urechi, ci de aia – pentru ca este chiar in ultimul rand!!!

De ce sa zica “nu in ultimul rand”, cand este chiar la sfarsit?! Ii ia pe toti intr-o anumita ordine (importanta, cronologic sau alfabetic), si normal ca trebuie sa fie si un ultimul, dar cand ajunge la el baga un “nu in ultimul rand”. Nu-i correct, de aia nu-s de acord.

Nu-s de acord pentru ca nu are rost! Chiar daca zice “nu in ultimul rand”, ce-i apoi cu asta?! Zicerea asta modifica statutul ultimului? Are el vreo vina ca este cel mai tanar sau ca il cheama cu Z?

Nu-s de acord cu folosirea acestei vorbe si pentru ca are menirea sa-ti atraga atentia ca acela este ultimul. Daca nu ar zice, de multe ori poate ca nici nu ai observa.

Eiiii, si nu ma lua cu povesti din alea: “nu conteaza ordinea”. Asta este filosofie de om mediocru! Daca nu ar conta ordinea, de ce nu exista si expresia analoaga: “nu in primul rand”? Din contra, am auzit ‘superlativul’: “in primul si primul rand”.

Nu-i frumos sa bag doar de vina, asa ca nu nu in ultimul rand vreau sa dau o solutie: daca tot ii place sa foloseasaca expresia in discutie, pai ar putea-o modifica un pic. Sa zica asa: “nu nu in ultimul rand”. Celor care le place sa auda aia sigur vor fi multumiti, iar el va fi cu constiinta impacata ca a spus un mare adevar.

Pentru ca non(non(P)) == P, nu-i asa? Cunoastem de la logica asta…

Comentarii Facebook

2 Comments

  • Nu în ultimul rând este o modalitate de a indica faptul că, în timp ce ceva nu poate fi de prima importanta, nu este totuşi la partea de jos a listei.

    Ex: “Există o serie de motive pentru care nu ar trebui sa faca aceasta excursie, nu în ultimul rând fiind lipsa banilor”
    Nu în ultimul rând introduce ceva care este un punct important (etc), de multe ori fiind menţionat la finalul sau, poate, pe cont propriu, oferindu-se un accent special, dar nu-l face cel mai important.

    Aş nota că “nu în ultimul rând”, posedă de asemenea un sens litote pur şi simplu, “inclusiv” sau ”cuprinzând”.

    De altfel: ”E mai ușor să dezintegrezi un atom decât să inlături o prejudecată.” Albert Enstein

  • “In primul rand”, multumesc Timi pentru precizari.

    Vezi, cu aia nu sunt eu de acord: “nu este totuşi la partea de jos a listei.” Si atunci cum de lista nu se mai continua?!

    Bine, in exemplul dat de tine, merge…

    Dar eu ma refeream, mai cu seama, la citatele de genul (am luat la intamplare trei pe care mi le-a scos nenea Google):

    “Incep aceasta postare prin a le multumi Irinei si lui Gab pentru frumoasele ganduri si intentii si bineinteles pentru minunatele gazde care sunt. Multumesc pentru sfaturi si semintele oferite. Le multumesc Cristinei si lui Paul pentru gazduire si bunatate si nu in ultimul rand multumesc lui Iris pentru invataturile pe care ni le ofera.” (https://anudorinitalah.blogspot.com/2012/04/ce-mai-e-nou.html)

    “Multumesc celor care au creat si promovat acest sistem de dezvoltare personala si nu in ultimul rand, multumesc instructorului Vasile Hategan fara de care nu as fi reusit sa aprofundez aceste tehnici si concepte.
    Din ce in ce mai bine
    Dorin Zagrean
    Cluj-Napoca”
    https://www.silvaultramind.ro/blog/?p=692

    “Cristian Boerean says:
    March 10, 2007 at 8:19 pm
    suna foarte apetisant si multitudinea de variante este exact lucrul care-mi place la bucataria italiana……cate case, atatea retete si fineturi. Sunt total de acord si cu calitatea ingredientelor, parmezanul sa fie parmezan, nici macar tringhiurile alea mici ci la calup de cel putin 1 kg/bucata, la fel si mozzarella trebuie a fie italiana.
    Eu am vazut in Italia cum sa face in lasagna in casa. Nici vorba sa folosesca foi uscate de lasagna…folosesc foi proaspete, facute de ei, pe care le petrec pe margine ca sa retina toate sucurile…nu scapa nimic pe dinafara
    Si nu in ultimul rand, multumesc pentru comentariu …sper sa nu fie ultimu”
    (https://vinul.ro/culinar/traditionale/94/lasagna-pe-intelesul-oricui.html/comment-page-1#comment-422)

    Si nu nu in ultimul rand zic: este un tic verbal de care mai bine ne-am descotorosi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.