Preschimbarea permisului de conducere

Poate ca aceste informatii sunt utile si altora care trebuie sa-si preschimbe permisul de conducere. Te preziti personal si din proprie initiativa la Serviciul permise auto si inmatriculari (parca asa ii zice) ducand cu tine urmatoarele:

– copie xerox dupa cartea de identitate si permisul de conducere
– permisul de conducere in original
– Fisa detinatorului permisului de conducere completata (o gasesti la un birou de copiat acte. Tot ei o si completeaza) :: 10 lei
– chitanta taxa de preschimbare permis auto (se plateste la CEC) :: 68 lei
– tinuta eleganta si parul aranjat cat de cat (o sa-ti faca poza pentru noul permis).

NU este nevoie de fisa medicala, daca mergi cu permisul la preschimbare inainte cu cel putin o zi de expirare. Daca nu te trezesti mai repede insa, o sa trebuiasca sa mergi si pe la doctori…

Ca sa poti conduce pana primesti permisul, o sa primesti o dovada pe 15 zile. Permisul nou o sa-l primesti pe posta in 4 zile lucratoare.

Si cate ceva pentru cei care tot comenteaza ca nu se misca nimic in tara asta:

– este adevarat ca trebuie sa umbli in 4 locuri pentru o treaba de 5 minute. DAR sa apreciem ca exista un telefon la care poti suna: iti zice ce si cum, unde trebuie sa mergi, la ce ora, etc.

– este adevarat ca 10 lei pe doua foi (“Fisa detinatorului permisului auto”) pare mult la prima vedere. DAR unde crezi tu ca o sa mai vezi pe cineva scriind la masina de scris in anul 2012?! Eu cred ca aia este taxa de curiozitate, de fapt. Cel putin eu m-am bucurat sa vad cum functioneaza o masina de scris.

– desi suna ceausist cand auzi ca trebuie sa mergi pe la CEC, desi intalnesti niste doamne strabune la CEC, este bine ca sunt cumsecade. Cumsecade niste bunicute. Si nostime cum scriu ele la tastatura doar cu un deget. Si doar cu o mana.

– salutam cu bucurie faptul ca nu a trebuit sa merg separat pe la fotograf. Ai uitat ca mai demult trebuia sa mergi (si evident, sa platesti) separat pentru treaba asta?

– desi poate o sa te intrebi de ce trebuie sa te intorci peste 2 ore dupa dovada (ca doar este o hartiuta cu o stampila pe ea), bucura-re ca nu trebuie sa stai la coada!

– doamnele/domnisoarele de la preschimbare permise sunt foarte de treaba. Tare cumsecade, si cu multa rabdare, in ciuda faptului ca inainte una era nervoasa nevoie mare de ce nu-si poate schimba in Romania permisul de conducere pe care il avea din Canada. Greu cu unii. Dar mai ales cu mine: mi-au facut cel putin 20 de poze, doar doar iese vreuna bine. “De unde nu-i, nu poti avea pretentii” le-am zis intr-un final.

Mda… si mie mi-ar placea sa se faca toate intr-un loc. Oare se va ajunge in Romania la performanta asta cel putin pentru cand o sa mai am de facut operatiunea aceasta?

Comentarii Facebook

39 Comments

  • la fix ai dat informatiile:), si eu am nevoie de ele mai prin vara:)) multumesc!

  • Multumesc mult pt. informatii.Acum stiu exact ce am de facut.Mii de multumiri.

  • salutare! si eu merci frumos pt info, maine tre’ le fac o vizita, imi expira curand carnetul.
    am taxa platita, copii la buletin/carnet, mai ramane faza cu fisa.

    – dactilografierea fisei se face tot acolo in zona?
    – completata la calculator nu o primesc?
    – cunosti zona? am unde sa astept 2-3 ore?
    – cu parcarea cum e? sunt locuri?

    merci frumos!

  • Iti fac ei “scrierea”, la biroul de copiat acte. Este un act tipizat pe care il completeaza cu… masina de scris!

    La celelalte intrebari, depinde de oras. :)

  • Din cate stiu eu (si asa pare sa rezulte si din Ordinul MAI268/2010 vizita medicala este necesara chiar daca preschimbarea se face in termenul de valabilitate a permisului.

    De asemeni doamna cu permisul de Canada avea dreptate sa fie nervoasa pentru ca permisul Canadian se preschimba in Romania fara sustinerea unor examene, conform Ordinului MAI 163/10.08.2011…

    … zilele astea ma duc si eu sa-mi preschimb permisul canadian inapoi cu cel românec… :)…

  • Multumim de info. Daca mi-au completat-o la biroul de copiat acte nu m-am opus, mai ales ca nu vazusem demult o masina de scris in functiune.

  • La mine nu a fost nevoie si de vizita medicala.

    Bafta cu permisul! Sa ne povestesti cum a fost. :)

  • … da, povestesc. Scuze daca poate am parut criticist in comentarii, dar eram numai grabit (intre 2 vizite medicale… eu m-am dus sa le si fac… acum cativa ani am preschimbat permis englezesc si mi s-a cerut vizita medicala sigur… o sa intreb maine daca este nevoie si la preschimbare permis romanesc). Fisa detinatorului am gasit-o pe net cautând… ca si blogul tau de altfel. Tot respectul pentru timpul alocat sa dai informatii altora!…

  • Multumim mult pentru toate aceste informatii. Sper sa fie inca valabile conditiile.

  • Nu stiu daca s-a schimbat ceva… Oricum, dupa ce treci pe la permise, revino si spune-ne cum a fost. :)

  • Permisul meu va expira in iulie, as putea sa-l preschimb acum ? Este un termen inaintea caruia nu se poate ? Daca cineva stie…multumesc.

  • daca imi schimb permisul acum ,iar peste cateva luni cand ma mut la casa mea [alta adresa] imi trebuie fisa medicala??? astept un raspuns va rog

  • Raspuns pentru Elena-poti preschimba permisul, cunosc o persoana caruia desi ii expira in 2016 a dorit sa si-l preschimbe si nu i s-au impus restrictii.

  • In 19 feb 2013 imi expira permisul. Pe 4 ian 2013 am depus actele ptr preschimbare, am primit o dovada valabila pana vineri 18 ian 2013 orele 24.00 (la permise au program vinri pana la 14.00). Azi e seara de miercuri 16 ian 2013 si pana azi nu mi-a sosit permisul. Daca nu-mi vine pana vineri eu cum circul incepand cu sambata 19 ian 2013?
    Multumesc

  • Pentru Sorin-pe plan local se poate circula si fara dovada. Asta o stiu de la o cunostinta caruia nici macar nu i-au mai dat dovada spunandu-i ca local ( nu stiu cum interpreteaza ei, pe raza localitatii sau a judetului )poate circula fara. Asa ca stai linistit si sa ai drumuri bune.

  • Maine merg sa imi schimb permisul sau, cel putin, sa incerc. Cei care au trecut deja prin asta, imi puteti spune, va rog, daca in incinta Directiei de schimbari permise se afla un B.C.R sau un C.E.C?

  • Duceti-va cu toate hartiile pregatite din timp, acolo sunt cozi imense peste tot.Ceea ce este de apreciat, este organizarea, adica, fara imbranceli si scandal, totul merge bine si, destul de repede.Eu am terminat intr-o ora si jumatate desi, cand am vazut multimea, descurajata, era sa renunt.Sambata este program, dar luati-va hartiile de vineri.Coada multimii era pana in sosea, asta ca sa va faceti o idee de cum era miercuri dupa amiaza.Succes.

  • am si eu o intrebare daca poate sa ma ajute cineva. imi expira permisul in aprilie 2014 si as vrea sa/l schimb acum credeti ca se poate? am nevoie de fisa medicala? cat costa fisa medicala? multumesc

  • am si eu permisul expirat din 1.03 2012 si suntem
    an 2013 si nu l-am schimbat mai pot sa al schimb trebuie sa dau examen sau nu?poate ma poate lamuri cineva.multumesc!!!

  • Permisul meu d econducer obtinut in Canada a stat in sediul politiei rutiere olt…5 luni ca sa poata sa fie schimbat, dar degeaba
    Nu am primit nici-o dovada in schimb ca sa pot circula in Romania
    Ei au spus ca nu au un traducator acum pentru a face o adresa in limba engleza ca sa o trimita autoritatilor din Canada pentru a verifica daca acest permis este authentic sau nu
    M-am oferit eu sa fac aceasta adresa in limba engleza, dar nu au acceptat
    Dupa 5 luni m-am dus sa-mi iau inapoi permisul, prafulpe dosarul meu era de un deget, fara sa-l deschida cineva s avada ce este acolo, sa solutioneze acest lucru
    Si mai spuneti ca lucrurile se misca in tara asta, nu are cum, prevad ca va fi mai rau , sincer, avem o tara de 7 stele pe care nu o apreciem, dar este condusa de idioti de 2 lei, pusi in posture cheie ce trebuie sa solutioneze anumite chestiuni.

    Cam atat, sunt dezgustat de jegurile astea

    Ionut.R

  • correct, dar din pacate si reala in acelasi timp
    sincer,ma bucur ca acum nu mai sunt in ro de ceva ani, nu as fi suportat toate mezeriile alea pe care le fac jigodiile care conduc tara

  • Am preschimbat permisul si au trecut 2 saptamani si ceva si nu am mai primit permisul acasa prin posta. ce trebuie sa fac stie cineva?

  • Întreabă la oficiul poștal de care apartii ( din zona ta). Pentru că ar fi trebuit să ajungă deja.

  • m-am intors din italia, am permisu valabil pana in august dar doresc sa il preschimb cu unul romanesc.Ce acte imi trebuie? Mai trebui sa fac fisa medicala?

  • Mergi la sediul politiei de circulatie din capitala judetului de care apartii si ti se va da o lista cu actele inoriginal si copie care trebuie puse la dosar.Atentie ca trebuie sa platesti o taxa la cec care are o valoare undeva pana intr-o 100 de lei.In ziua depuneri dosarului ti se va da o dovada ptr 2 saptamani ca sa poti circula in RO,iar permisul romanesc iti va veni prin posta acasa, unde postasul trebuie sa ti-l dea personal.

  • in câte zile vine permisu acasa eu am 3 saptamini de cind am depus dosaru si nu a ajuns

  • Buna ziua. Trebuie sa preschim permisul auto, care are valabilitate pana in 15 august 2017. Am facut o programare on line, in data de 14.07.2017, tocmai pentru data de 29.septembrie 2017, deci dupa expirare. Ma intereseaza in ce conditii pot conduce in aceasta perioada. Multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.