Cică “Scara lui Petru”…

Voi stiti ca atunci cand zic “cică”, fac referire la unele vorbe din popor cu care nu sunt de acord.

De data asta, ma voi referi la o vorba cunoscuta in cercurile crestine: Scara lui Petru.

Este un pasaj in 2 Petru care este cunoascut intre crestini cu acest nume popular – “Scara lui Petru”. Iata pasajul:

“De aceea, dati-va si voi toate silintele ca sa uniti cu credinta voastra fapta; cu fapta, cunostinta; cu cunostinta, infranarea; cu infranarea, rabdarea; cu rabdarea, evlavia; cu evlavia, dragostea de frati; cu dragostea de frati, iubirea de oameni.”
(2 Petru 1:5-7)

De ce s-o fi numind “Scara lui Petru”? Probabil pentru ca unii au vazut o anumita progresie intre calitatile enumerate de Petru. De exemplu, faptele ar trebui sa vina in urma credintei.

Insa in ce ma priveste, nu sunt de acord cu aceasta denumire! De ce?

1. In primul rand, insusi Petru nu prezinta aceste calitati ca si niste trepte. Nicaieri in text nu spune “urcati de pe o trepta pe alta” si nici nu se sugereaza acest lucru. Imaginea scarii asta ar sugera – faptul ca nu poti urca o treapta pana nu le-ai parcurs pe celelalte. Dar din contra, Petru spune “uniti”.

2. Desi felul cum sunt aranjate, ar putea sugera o ordine care trebuie urmata (de ex. fapta vine in urma credintei), gasesc si altele care nu respecta ordinea correcta. De exemplu, in alta parte spune: “Astfel, credinta vine in urma auzirii; iar auzirea vine prin Cuvantul lui Hristos.” (Romani 10:17). Din cate pricep eu, Pavel spune aici ca prima data vine cunostinta (prin auzirea Cuvantului), iar apoi se naste credinta. In “Scara lui Petru” sunt aranjate invers. Eu cred ca Biblia este unitara, nu se contrazice pe ea insasi. De aceea, deduc ca Petru enumera niste calitati pe care le are crestinul, nu neaparat in ordinea in care acestea apar in viata lui.

3. Calitatile din “Scara lui Petru” se regasesc si in Roada Duhului din Galateni 5. Sper ca nu o sa-mi spui ca si Roada Duhului este un fel de scara! Cu atat mai mult cu cat este ROADA, nu “Roadele Duhului”. Cred ca singularul “roada” tocmai asta vrea sa ne arate: toate acele calitati formeaza un tot unitar, un singur rod cu mai mult componente. Daca vrei, gandeste-te la un ciorchine de strugure (asa imi imaginez), ceea ce ma convinge ca si aceste calitati din “scara” lui Petru trebuie sa se dezvoltate concomitent, inmanunchiate ca intr-un buchet de flori.

4. Sfintirea este o lucrare de o viata intreaga. Asa cred. Si atunci, daca ceea ce ar spune Petru ar fi o scara, asta ar insemna sa-mi iubesc aproapele doar sper sfarsitul vietii… sau cum?!

5. Daca ma gandesc la un progres spiritual, acesta exista! Dar nu in sensul ca prima data crezi si apoi cunosti! Ci toate cresc deopotriva: cunosti din ce in ce mai mult, crezi din ce in ce mai mult, iubesti din ce in ce mai mult etc.

Mi-a placut urmatorul text (usor ironic) al lui Marius Cruceru (din cartea “Intoarcerea din Oglinda”, capitolul “Totul totului tot”):

Si de asemenea, a fost relevant pentru mine si urmatorul paragraf:

Si pentru ca nu-i constructiv sa bagi de vina fara sa vii cu o solutie, m-am gandit cum s-ar putea redenumi “Scara lui Petru”. As numi-o “Curcubeul lui Petru“!

De aia: pentru ca acele calitati se intrepatrund una cu ala ca si culorile unui curcubeu. Nu le poti separa una de alta – despartindu-le nu ar mai fi curcubeu! In plus, curcubeul nu poate exista fara soare! La fel, acele calitati cresc in intensitate, sub razele de Lumina de la Soarele Neprihanirii rezultand o armonie de culori! Dar pentru aceasta trebuie sa fi sorbit din Apa Vietii.

PS. Gasesti aici re-interpretari ale unor versete interpretate in general gresit.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.