Nu m-a învăţat la şcoala de şoferi…

Imi amintesc ca pe vremea cand faceam scoala de soferi, mereu incercam sa pun intrebari incuietoare instructorului. Mai ales la chestionare. “Dar cum ar fi daca ar mai veni o masina din partea aia?”. Ma uimeam ca avea raspunsuri la intrebarile fariseic ticluite! La un moment dat insa, mi-a zis: “Pai, atunci se rezolva la fata locului – la mica intelegere.”. Atunci am triumfat! :D

Desi sustin ca am avut cel mai bun instructor din zona, sunt unele lucruri care nu m-a invatat.  Iacata ce nu am fost invatat la scoala de soferi (cateva, ca sigur sunt mult mai multe!):

1. Nu m-a invatat ca atunci cand iesi de pe o straduta mai mica intr-o strada cu prioritate intens circulata, daca nu ai de citit emailuri sau stiri, poti sa te bagi incet (sau mai repede, functie de tupeu) in intersectie. Oamenii sunt binevoitori, te vor lasa sa iesi. Daca iti si face cineva semn cu farurile, inseamna ca este chiar de treaba si este frumos sa-l saluti respectuos.

2. Nu m-a invatat ca doamnele/domnisoarele la volan considera ca ar incalca legea daca ti-ar face un favor ca cel de la pct 1 (stiu: in general, orice generalizare este falsa). Probabil se tem de amenzi, care – cred ele – s-ar da si daca faci favoruri. Deci, niciodata nu te baza pe bunavointa uneia cand este la volan. (Asta m-a invat Bogi, o colega de serviciu: “Alex, STAI! E femeie! Niciodata sa nu te bagi inaintea unei femei, ca ele nu te lasa…”). Mai mult, unele au prioritate chiar si cand nu au… Se accepta ca atare, n-are rost sa ne chinuim sa intelegem.

3. Nu m-a invatat ca in oras o sa conduc doar cu mana stanga pe volan, iar cu dreapta pe schimbatorul de viteza.

4. Nu m-a invatat ca daca pe directia in fata este rosu la semafor, iar pe banda care face la dreapta este verde, pot merge prin dreapta pana in fata coloanei de masini care merg in fata si sa ma bag pe urma in fata primei masini din stanga. Din motive lesne de inteles, am observat ca este (mai) bine sa multumesc respectos cu avariile dupa o trebusoara din aceasta inaite sa apuce ei sa “clansoneze”…

5. Nu m-a invatat ca ROSUL te surprinde, nu galbenul! De fapt, te surprinde si galbenul, in sensul ca “numa’ atata a tinut?!”, nu in sensul in care se zicea la scoala de soferi. La drept vorbind, cred ca nimeni nu ar trece pe rosu, daca galbenul ar tinea catsecade de mult.

6. Nu m-a invatat ca geaba claxoneaza ceilalti, ca oricum nu se aude de muzica pe care o am in masina. Am mai zis: Daca eu din masina mea, aud muzica din masina ta, atunci esti idiot. Daca tu din masina ta, nu auzi muzica din masina mea, atunci esti surd.

7. Nu m-a invatat ca la drum lung este confortabil sa dai scaunul mai pe spate, stai tolanit, si tii volanul din partea de jos cu mainile asezate pe genunchi.

In rest, invatatu-m-a destule… Daca ai dubii, arunca o privire aici!

Comentarii Facebook

6 Comments

  • Mare dreptate ai la punctul 5 ;)) de 3 nici nu se pune problema la cat sunt de aglomerate orasele :)

  • Pe mine m-a invatat o “regula” faina. Am fost la condus in afara orasului, iar la un moment dat instructorul zice sa intorc. Eu am redus si ma tot uitat unde se intrerupe linia.Destul de ciudat, desi era drumul drept era linie continua. Instructorul: – intoarce odata!
    Eu: – ii linie continua, nu am voie.
    El: – pai tu sti ce inseamna “linie continua”?
    Eu: …(ma uit la el mirat)
    El: – inseamna sa te asiguri ca nu este politie si apoi poti sa intorci.
    si-asa am facut de atunci ;))

  • Da, mai, chiar!

    Vezi, asta am uitat sa scriu!

    Daca sunt doua linii continue, eu zic ca se anuleaza reciproc. Principiul dublei negatii: non(non(P)) == P

  • In mintea mea, imi definisem o methoda de genul:

    private bool non(bool x)
    {
    return !x;
    }

    Noh, vezi tu, Patricia, cum imi strivesti creativitatea? : ))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.