Nu-i proastă legea

Trecut-a prin urechile mele o vorba cum ca de la 1 noiembrie 2011 ar fi obligatorii cauciucuri de iarna. Initiativa buna, avand in vedere ca pe drumurile patriei, mai nou, derapeaza ditamai mercedesurile, nu amaratele de loganuri.

Insa, mirare mi-a fost cand am inteles ca este obligatoriu sa ai cauciucuri de iarna dupa 1 noiembrie chiar daca este vreme de vara. Asta nu a putut incapea in mintea mea.

Asa ca am luat legea la cetit. Din cate inteleg, este buna legea. Cauciucurile de iarna sunt obligatorii doar daca ninge sau este polei. Asta nu inseamna ca, daca mergi de la Timisoara la Cluj, iar cand ajungi in Cluj ninge, vei putea sa zici: “pai cand am plecat de la Timisoara era cald!”.

Acum sa ne uitam un pic prin OG 5/2011 sa vedem ce zice:

Ce-s cauciucurile de iarna?

anvelope de iarna – anvelope omologate conform Directivei 92/23/CE a Consiliului din 31 martie 1992 privind pneurile autovehiculelor si ale remorcilor acestora, precum si montarea lor, Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite (CEE-ONU) nr. 30 sau Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite CEE-ONU nr. 54, dupa caz.

Cand te faci vinovat?

conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpada, gheata sau polei, fără ca acesta sa fie dotat cu anvelope de iarna

Care-i amenda?

de la 2.500 lei la 4.000 lei, faptele prevazute la art. 58 lit. ak), al), an) si ao);

In concuzie, legea nu-i proasta. Sa speram, insa, ca nu intalnim politisti “destepti”…

Va doresc o iarna frumoasa, fara cazuri de necazuri.

PS. Puteti citi aici toata ordonanta: https://www.avocatnet.ro/content/articles/id_23158/OG-nr-5-2011-aprobarea-unor-reglementari-privind-cresterea-sigurantei-rutiere.html

 

Comentarii Facebook

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.