Turbo. Tu (mai) stii ce-i aia?

Foarte incantat de ispravile lui, imi palavragea un baietas (unul din acela care isi petrece copilaria intr-un univers creat de doua degete care ţăcănesc fundul unui soarece) despre “need patru speed”, despre tuurrrbo, etc.

Am zambit nostalgic-amarui si l-am intrebat: “”Turbo? Stii tu ce e aia, mah?”.

Exista pe vremuri ceva mai important (pentru copii) decat banii (lei grei sau usori, dolari sau mărci, era sa zic euro). Realmente erau mai de pret decat banii! Faceam tranzactii cu ele; erau oferite ca si recompense in schimbul unor servicii sau ‘bunuri’; de la ele ne certam, dar tot cu ajutorul lor ne impacam; cei care aveau “dubluri” faceau schimb intre ei, iar cine avea vreuna mai rara avea cu ce se lauda, dar si avea de ce sa aiba grija.

Iti amintesti despre ce-i vorba? Daca esti de-al nostru, sigur ti-ai dat seama ca vorbesc despre “masinile Turbo”.

Poti rasfoi colectia Turbo aici: https://www.turbokent.gsi.pl/sport.htm Daca esti de-al nostru, precis o sa simti mirosul inconfundabil de guma Turbo.

A trecut un pic de timp si am ajuns pe bancile liceului. Eram in a 9-a B, profil informatica. Pruncii de azi se nasc cu calculatorul in brate; eu n-am avut acest ghinion.

Cand am vazut primele calculatoare, atentia mi-a fost atrasa de un buton “Turbo”. Spre dezamagirea mea, a trebuit am constatat ca nu zbori daca apesi pe el. Singurul lucru pe care il facea era sa aprinda/stinga led-ul de langa el.

N-am inteles niciodata ce alta menire sa fi avut. Oare cand a disparut? Oare a tinut cineva doliu dupa el?

Oricum, era un buton cumsecade, spre deosebire de frate-sau “Reset” pe cu ajutorul careuia iti enervai colegul de calculator (stateam cate doi la un calculator) daca nu era cuminte sau cu minte.

In liceu, la prima ora de laborator la informatica, ni s-au dat si intructiuni (ca sa stim ce sa facem cand pornim un calculator si vedeam negru in fata ochilor. Ce Windows?! MS-DOS. Bun e ăla!):

– se tasteaza “C:” si se apasa <enter>
– se tasteaza “CD TP7” si se apasa <enter>
– se tasteaza “CD BIN” si se apasa <enter>
– se tasteaza “turbo” si se apasa <enter>

Aiaiai! si atunci aparea o albastrea pentru unii, iar o groza de babau pentru altii: Turbo Pascal 7.0!

Comentarii Facebook

1 Comment

  • Ce chestie…batranii au amintiri din vremea razboiului, tinerii- din vremea calculatoarelor…(Copiii de acum o sa le aiba combinate :) )

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.