Transalpina!!!

Yeeeii! Am fost pe Transalpina, categoric cel mai inalt drum din Romania. Unii zic ca si cel mai frumos. Se zice ca nu-i recomandat sa mergi pe Transalpina daca n-ai fost pe Transfagarasan inainte, pentru ca apoi Transfagarasanul n-o sa ti se mai para cine stie ce…

Incepand cu 2oo9 a fost asfaltata. Am facut traseul: Novaci – Ranca – Obarsia Lotrului – Sebes. (vezi harta) Am intalnit portiuni neasfaltate (se lucra) intre Obarsia Lotrului si Sebes, dar nu e cine stie ce sperietura.

Desi caii masinii trag toti acolo, daca ai masina trasa in rand nu trebuie sa-ti fie teama. Dupa cum se vede, se poate trece si cu Matizul. Ia-ti prietenii si du-te!

Ma bucur ca nu am vazut flacoane aruncate si nu am auzit manele ascultate pe acolo!

Transalpina este cel mai inalt drum rutier din Romania si chiar din intregul lant al Muntilor Carpati, atat din Romania cat si din afara ei, atingand altitudinea maxima in Pasul Urdele 2145 m. Soseaua traverseaza Muntii Parang de la N la S fiind paralela cu Valea Oltului si Valea Jiului aflandu-se intre acestea. Desi este mai inalta mai veche si mai frumoasa decat Transfagarasanul, este mai putin cunoscuta pentru ca , Transalpina, cu toate ca este catalogat drum national, DN 67c (partial), nu a fost pana in 2009 niciodata asfaltata. Transalpina a fost cosntruita de armatele romane in drumul lor spre Sarmisegetusa, pavata cu piatra de Regele Carol al II-lea dupa 1930 si reablitata de nemti in al II-lea razboi mondial dupa carea a fost uitata.Faptul ca a fost uitata si a devenit un drum greu de parcurs a ajutat Transalpina sa-si pastreze neatinsa salbaticia si farmecul aparte pe care putine locuri din tara il mai au. Este printre putinele drumuri din tara pe care se poata ajunge cu masina pana la…..nori si chiar deasupra lor.

Mai multe detalii si harti despre Transalpina gasiti aici: www.transalpina.biz.

Urmareste un scurt video facut acolo (Ionica e de vina pentru filmari).




 

Am facut si doua panorame pentru ca simteam ca aparatul foto nu vede cat ar trebui sa vada…

Si mai pun cateva poze facute tot pe acolo…

Comentarii Facebook

9 Comments

  • Alex, ati facut niste poze faine! Multumesc de aducerea aminte!
    Pentru mine a fost un drum in care eram tot cu “Wow! Wow! Wow!” Avem un Dumnezeu grozav.

  • Cred ca doar panoramele le-am facut eu. In rest, s-au indeletnicit altii cu aparatele foto.

    Adevarul este ca nici un aparat foto nu poate sa cuprinda cat cuprinde privirea… mai ales acolo! :)

  • Felicitari pentru material. Avem o tara frumoasa, multi si-ar dori sa aibe ce avem noi. Trebuie sa o pastram asa frumoasa si curata cum am mostenit-o si sa o dam mai departe celor ce vor urma dupa noi. In ultimul timp multe locuri din tara au fost distruse, dar sper ca tot mai multi iubitori de natura sa promoveze si sa protejeze aceste bogatii ale sufletului romanesc.

  • suuperrr…inseamna ca teai distrat bine..o sa mergem si noi la anul..ca acum am inceput job-ul:))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.