Fraudă şi întinare

Warning: Cei cu urechile prea fine ar fi bine sa nu asculte.

Incerc, in general, sa nu commentez cu privire la muzica, in sensul de a stabili ce e bun si ce nu.  O fi sanatos sa asculti ce-ti place? Poate… daca-ti place ce-i bun. Nu am nici o pregatire muzicala, de aceea nu este menirea mea sa stabilesc ce e bun si ce nu. Chitara e instrumentul meu preferat, de aceea ascult multa muzica “chitărită”. Desigur, sunt si intrumente muzicale care-mi displac, asculte-le sanatosi altii.

Mi-a sarit azi in ochi un tweet al lui Marius Cruceru: “Cînd văd cum se cîntă în unele trupe de fraudă şi întinare la chitară îmi vine în minte desenul acela animat… chitara şi bestia.”.

Mi-am amintit cu aceasta ocazie despre doua piese. Ca om simplu, care nu pricep atatea in muzica, m-a frapat asemanarea dintre ele. Iata-le:

Cargo – Ielele (fragment)

Dincolo de ziduri – Ultimul tunel (fragment)

A doua este cantata de o trupa crestina, trupa de lauda si inchinare se numesc ei. Zic ei ca a fost compusa in timp foarte scurt, cu ocazia unei evanghelizari. Gasiti aici povestea piesei: https://dincolodeziduri.ro/ddz-contraste/ultimul-tunel/

Mie mi se par tare asemanatoare piesele. Plagiat? Nu! Nu pot sa zic ca baietii de la “Dincolo de ziduri” au furat! Ar fi incompatibil cu crestinismul.In plus, nu pot sa-i acuz nici ca mint atunci cand  zic  ca au simtit ca le-a fost inspirata piesa. Ma simt constrans sa ma indrept spre o alta concluzie…

Imi pun o intrebare care mai cutremura mai tare decat ideea de plagiat: A fost ispirata piesa trupei de lauda si inchinare de acelasi spirit care a inspirat si versuri cu vrajitoare, alcool, strigoi, tigari, ghinion, noroc, fiara???

Daca are dreptate  Cruceru cu “trupele de frauda si intinare”, atunci cam multa muzica numita crestina e data necuratului.

Comentarii Facebook

20 Comments

  • Am ascultat atat ielele cat si bucata Ultimul tunel,scuza-ma dar nu vad si nu aud vre-o asemanare.Chiar daca ii cunosc pe amandoi adica si pe Barar cat si pe Adilica ,autorii lor iti spun ca pisele suny foarte diferite.
    Mesajul piesei este clar de fapt,doar faptul ca ‘credeti ca aveti toate raspunsurile”nu inseamna ca aveti dreptul sa judecati pe altii(in sens crestin)poate cu ceva cunostiinte muzicale ,poate.
    Dar totdeauna este o speranta de mai bine,de data asta in cazul d-voastra
    Numai de bine

  • Cunosc muzica rock, am cantat-o de la inceputul liceului si pana tarziu in facultate. Cunosc si chitara, si basul si tobele. Stiu ce simte un instrumentist cand inima ii bate pe ritmuri de heavy-metal sau trash sau altele asemenea. Si ceea ce simte o inima atunci nu ar nimic in comun cu smerenia si blandetea inimii la care ne indeamna Hristos. Poate merge cu un malefic inocent ca Megamind (https://www.youtube.com/watch?v=GvShPQc9yXs), dar nu cu un crestin care cauta chipul lui Hristos.

    In cazul de fata, plagiatul este cea mai mica problema. Intrebarea este, putem oare schimba versurile si pastra genul muzical? Sonoritatea muzicii rock este oare intamplatoare si independenta de spiritul care a nascut-o? Daca nu, exista vreo partasie intre Evanghelie si duhul din care s-a nascut muzica rock si duhul pe care il emana o astfel de muzica?

    As indrazni sa adaug ca ritmurile infocate ale junglei si ale ritualurilor pagane din care muzica rock si-a tras seva, nu au ce cauta in Biserica.

  • Exista asemanare intre piese, dupa cum exista asemanare si cu Orion a lui Metallica, cu o alta piesa a lui Cinderella (al carei nume imi scapa acum), e si ceva Megadeth – “This was my life” in tonalitate, si cu alte cateva zeci de piese rock. Ceea ce a fost de spus original in aceasta muzica s-a cam spus prin anii 80′-90′; acum se canta pe aceleasi linii, eventual cu versuri diferite.
    Asadar, nu ma ingrijoreaza neaparat plagiatul, ci ideea pe care mergi tu. Urmarind linkul furnizat de tine aflu ca avem de-a face cu “povestea unui suflet pierdut”. Care poveste – corecteaza-ma daca gresesc – este posibil sa nu fie straina de “vrajitoare, alcool, strigoi, tigari, ghinion, noroc, fiara???”. Cele doua piese descriu lumi similare, nu-i asa? In acest caz nu cred ca mai e nevoie sa marsam pe ideea cu spiritul care le-a inspirat: daca un pictor crestin si unul pagan ar picta o bodega, este posibil ca vor folosi aceeasi panza, aceleasi culori, acelasi tip de pensule, iar rezulatul ar putea fi unul “plagiat”.
    Nu (mai) sunt un fan rock, dar cred ca trebuie sa fim mai echilibrati in astfel de aprecieri. Cu o postare cu un nume ca acesta nu se va face lumina.
    Stii ce lipseste din aceasta ea? Partea in care i-ai contactat pe cei de la “Dincolo de ziduri” si le-ai semnalat problema. Poate o adaugi acum …

  • Lasa ma ca merge-asa. Daca avem influente de Kylie Minogue, de piese cantate de Clayderman de ce n-am avea si influente autohtone? Daca le gasesc cumva o sa pun si ceva link de youtube. Oricum cine mai asculta radio online gen Filadelfia, MetanoiaFM, are toate sansele sa le “audieze”.

  • Oricum ii cam clar: din prisosu muzicii ascultate vine inspiratia.

  • salut la toata lumea, sunt Adrian Schiopu, compozitorul piesei Ultimul Tunel si in primul rand as vrea sa multumesc autorului acestui articol ca mi-a asemanat piesa cu cea a unei trupe bine cunoscute si cu o greutate muzicala de respectat

    pot sa spun ca este chiar o onoare sa fac parte din aceasta comparatie, cu atat mai mult cu cat am avut onoarea de a si canta impreuna cu Adi Barar, chitarist Cargo – (cu siguranta ma refer la comparatie doar la nivel muzical, despre versurile piesei de la Cargo nu comentez, nu este treaba mea)

    In rest nu am sa raspund la cele scrise mai sus, nu simt nevoie sa ma justific in fata nimanui, avem bucuria de a ne da fiecare cu parerea si doresc sa respect acest lucru

    fiti binecuvantati si ascultati ceea ce va pica bine si ce considerati ca va face bine sufletului vostru

  • @Mircea vezi tu?… daca este evident ca avem gusturi diferite, se pare ca si vedem lucrurile diferit (de exemplu, daca te uiti mai jos, dzo zice ca seamana chiar cu mai multe piese, nu doar cu cea de la Cargo).

    Asta nu inseamna ca nu-ti respect opinia.

    Nu sustin ca am toate raspunsurile, doar puneam si eu o intrebare.

  • @Cristian Pascu, Am zis: nu sustin ca e plagiat. Doar ca cele doua piese mi se par “de aceeasi factura”, daca ma pot exprima asa.

  • @Dzo, inteleg punctul tau de vedere.

    Insa, consider ca sunt lucruri care se pot face in biserica si care nu: nu ma duc la biserica sa citesc ziarul, nu ma duc la biserica in pantaloni scurti, nu ma duc la biserica sa ascult Cargo.

    Desi, nu cred ca m-ar soca nici daca as auzi ca sunt biserici in care se fac toate cele de mai sus.

  • @cucheristu tu ce pregatire muzicala ai, prietene, de te bagi si tu? Nu vezi ca-mi sare lumea in cap doar pentru ca am pus o intrebare?… :p

  • @Adrian Schiopu, multam fain ca ti-ai luat timp ca sa treci pe aici. Nu e nimic personal, nici nu ne cunoastem… Puteam sa iau alte exemple, ca mai am in tolba.

    Raspunsul tau mi-a confirmat ca am “miros” bun…

    Mi-a placut mai ales ultima fraza scrisa de tine. Banuiesc ca nu a fost o ironie ieftina. Fii binecuvantat!

  • Situatia e simpla: e plagiat. Sunt curios ce vor zice baietii de la Cargo

    Nu e prima si nici ultima situatie cand o trupa crestina preia muzica din main-stream facand un kitch. Prefer oricand real thing in dauna piesei crestinate cu forta.

  • daca pe voi va linisteste sa trageti concluzia ca piesa Ultimul Tunel este plagiat, aveti aceasta libertate de a atrage aceasta concluzie; repet, nu consider necesar sa dezvolt aceasta postare intr-o discutie care duce in total alta parte

    daca vreti un raspuns de la mine, nu este plagiat, nu am copiat piesa de la Cargo, a fost inspiratie personala cu mentiunea ca este clar ca esti influentat de ce asculti ca si stil muzical ma refer

    despre ultima fraza ce am scris-o, cu siguranta nu am fost ironie ieftina, ma doare ca inca puteti presupune asa ceva… de ce sunteti porniti pe negativ?

    despre muzica sau stiluri muzicale se poate discuta ani intregi daca vreti si nu vom ajunge la nici o concluzie (parerea mea se gaseste aici: https://dincolodeziduri.ro/muzica/) – cat despre ce putem canta, sunt de aceeasi parere, versurile fac diferenta, nu stilul muzical, dar este doar parerea mea si vreau sa respect orice alta parere

    cu sinceritate, fara ironie, fiti binecuvantati

  • Adrian,
    exista si plagiat involuntar.
    Replica ta “este clar ca esti influentat de ce asculti” mi-a adus aminte de o intamplare mai veche de la un curs de muzica – contrapunct.
    Am avut de facut o tema, am lasat inspiratia sa mearga (urmand, evident regulile impuse). La final a iesit … o bucata de Bach. Eram asa de impregnat de muzica lui in perioada aia incat la examen am “compus” Bach.
    Te las sa deduci ce s-a intamplat cu examenul.

  • exact asta am vrut sa spun si eu… si daca e plagiat involuntar nu inseamna ca am copiat o piesa anume

    daca stam sa cautam bine, o sa gasim ca si Cargo a luat piesa de la altii and so on

    deci tine mult de stil in sine

  • Chitaristul mi se pare cunoscut :D zici ca e cel de la Voltaj :) 3 acorduri in acelasi ritm. Concluzii, va las pe voi.

  • Am citit toate comentariile de mai sus si raman uimit cum incercam sa gasim scuzele potrivite cand suntem pusi in fata faptului implinit, sa stiti ca am si eu un cd al baietilor de la Dincolo de ziduri eu nu as fi stiut ca piesa asta a fost plagiata pentru ca nu prea am ascultat Cargo candva in perioada mea mai ratacita stiu ca ascultam o piesa semnata Cargo “Aproape de Voi ” dar nu era sa zbuciumata ca asta sincer Cd-ul baietilor nu l-am ascultat decat in treacat i-am cunoscut personal la o comferinta pentru tineri sunt foarte pregatiti muzical au cantat frumos in prima parte dar in a doua parte eu m-am cam infiorat cand unul dintre interpreti a inceput sa cante o muzica asa de rock incercand sa o imbine cu un mesaj crestin. Fratilor eu am inteles ca unii dintre noi au ascultat doar asta inainte sa il cunoasca pe Domnul sau ca au o viziune deschisa aspura muzici si asculta mai multe genuri de muzica eu va intreb asa sincer voi chiar credeti ca Domnul se bucura de muzica asta ??? si eu scriu si cant pentru Domnul dar in primul rand nu imi permit sa iau o muzica inchinata Diavolului si sa o dedic Domnului schimband doar cuvintele doar atat merita Domnul nostru daca o faceti doar pentru a fi placuti oamenilor aia va fi rasplata voastra, pentru Domnul incercati sa faceti mai mult si aduceti-va aminte ca Domnului ii place muzica nu zgomotul,este foarte usor sa aluneci in extrema de a incerca sa multumesti si pe oameni si pe Domnul mai ales cand prietenii iti spun ” mai pune si tu o chitara electrica mai dai si tu o nuanta de rock ca asta place publicului, sa avem mare grija unde ducem muzica crestina pentru ca responsabilitatea va cadea pe umerii nostri , cu respect un umil slujitor al Domnului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.